Política

El jutge discret

Va redactar la sentència per mantenir la inhabilitació d’Otegi per a càrrec públic fins al 2021

Amb vint anys com a jutge de la sala penal del Tribunal Suprem, el discret Andrés Martínez Arrieta (Logronyo, 1955) acapararà aviat tota l’atenció ja que segurament serà el president de la sala que jutjarà els independentistes catalans, en substitució de Manuel Marchena, candidat del govern espanyol i del PP a presidir el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Marchena era alhora el president i el ponent del tribunal que havia de redactar la sentència de la vista per rebel·lió en ser el més antic dels set magistrats que formen la sala penal, requisit que també compleix Martínez Arrieta.

Els que coneixen Martínez Arrieta el defineixen com un jutge de caràcter discret i prudent, de tracte amable i força correcte, segons informa Efe. Destaquen d’ell el prestigi i el sentit de la responsabilitat d’un magistrat que es va convertir ja fa diverses dècades en el vocal més jove del CGPJ.

Considerat més moderat que Marchena, Martínez Arrieta va formar part del comitè fundador de l’associació judicial Francisco de Vitoria, tot i que el seu activisme judicial s’ha reduït força en els darrers anys, segons expliquen fonts judicials.

Abans d’arribar al Suprem, va ser jutge de primera instància i instrucció d’Azkoitia (Guipúscoa), també va passar pel jutjat d’instrucció número 11 de Madrid i la secció setena de l’Audiència de Madrid. Va obtenir una plaça en el gabinet tècnic del Tribunal Suprem el 1989 i una dècada després es va convertir en el primer membre més jove de la sala penal de l’alt tribunal, quan tenia 43 anys.

Des de llavors, ha assumit casos de gran rellevància com ara la ponència de la sentència que va mantenir la inhabilitació del dirigent abertzale Arnaldo Otegi fins al 2021, tal com havia resolt l’Audiencia Nacional per haver intentat reconstruir la il·legalitzada Batasuna. Precisament, la setmana passada el Tribunal Europeu de Drets Humans va resoldre que Otegi no havia tingut un judici just, però no obliga a repetir el judici ni tampoc obliga l’Estat espanyol a indemnitzar-lo. El tribunal europeu, tal com exposava la defensa d’ Otegi, va confirmar “l’aparent parcialitat” de la jutgessa de l’Audiencia Nacional Ángela Murillo, que va formar part del tribunal que va dictar la condemna contra Otegi i que durant la vista feia comentaris en què opinava.

No obstant això, el cas més mediàtic del magistrat va ser com a jutge d’instrucció a Madrid. Als anys vuitanta, Martínez Arrieta va instruir el famós sumari per la desaparició de Santiago Corella, El Nani, un delinqüent comú detingut el 13 de novembre del 1983 per funcionaris de la policia judicial de Madrid i posteriorment desaparegut. Abans d’arribar al Suprem, Martínez Arrieta també va tenir la instrucció del sumari per l’incendi dels magatzems Arias, en què van morir deu bombers.

Martínez Arrieta ja formava part dels set membres de la sala penal que jutjaran els independentistes catalans. Fins ara, la sala s’ha expressat per unanimitat fets cabdals com ara mantenir els nou presos polítics tancats, fins i tot per afrontar el seu judici. Les defenses, precisament, han anunciat que tornaran a demanar la seva llibertat provisional ja que consideren que no hi ha cap risc, ni de fugida ni de reiteració delictiva.

El perfil Andrés Martínez Arrieta Considerat més moderat que Marchena, va ser un dels fundadors de l’associació judicial Francisco de Vitoria. Amb 43 anys, va ser el jutge més jove a accedir a la sala penal del Tribunal Suprem. Entre els seus casos més mediàtics, hi ha el de la desaparició d’‘El Nani’


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona