Política

Un doctor en Geologia diu que Escal UGS “podia saber” abans de començar el projecte que Castor no seria viable

El grup ciutadà que va promoure la querella contra el cas lliura al Parlament un document inèdit sobre la relació contractual entre el Banc Europeu d’Inversions i la concessionària

El doctor en Geologia i professor de la Universitat de Barcelona (UB) Josep Giner ha afirmat aquest dilluns que Escal UGS “podia i tenia l’obligació de saber el 1995, abans de començar el projecte”, que el magatzem Castor no seria viable, entre altres motius, perquè l’últim pou citat en els seus informes havia estat perforat el 1988. Així ho ha explicat en la compareixença a la Comissió d’Investigació sobre el projecte Castor, al Parlament.

El geòleg ha criticat que els informes sobre el projecte Castor que s’han fet fins ara, com el del MIT, no expliquen per què es van produir els terratrèmols. “Si s’injecta gas al magatzem i s’exerceix una pressió, el segell es trenca i el gas s’escapa. Quan un segell es trenca, es trenca pel mateix lloc, que és la part més alta de l’estructura, perquè és la part més dèbil. Què hi ha a la part més dèbil? La falla d’Amposta”, ha explicat, per continuar: “El gas que s’escapa del magatzem produeix un canvi en les forces que mantenen l’equilibri de la falla, que es mou i produeix uns terratrèmols. Aquesta és la història del Castor”. “Tothom sap què passa si vols encabir 25 litres en un ampolla de 5 litres. Això és el que fan”, ha resumit de manera molt gràfica Giner.

Per la seva banda, el periodista de i autor del llibre ‘Castor: la bombolla sísmica’, Jordi Marsal, ha apel·lat a la legitimitat del Parlament per intentar esclarir el que ha titllat d’un dels “escàndols ambientals, econòmics i polítics més grans de les últimes dècades a l’estat espanyol”. Marsal ha afirmat que la Generalitat, així com les administracions locals, van ser “sistemàticament menystingudes” durant els tràmits del projecte Castor, especialment l’ambiental, i ha afegit que “no es pot entendre” com el govern espanyol no va controlar, entre altres aspectes, el cost del projecte.

L’aportació més innovadora l’ha fet Alfons Pérez, membre de l’Observatori del Deute en la Globalització i cofundador del grup del Cas Castor –promotor de la querella contra el projecte–. Pérez ha lliurat als membres de la comissió parlamentària un document inèdit que han aconseguit en els últims dies sobre la relació contractual entre el Banc Europeu d’Inversions (BEI) i Escal UGS i que establia una “via de fiscalització”.

Segons ha explicat Pérez després de la compareixença, en el contracte Escal UGS es comprometia a complir els estàndards de construcció i calendari del projecte, i el BEI a fer-ne un seguiment exhaustiu. El cofundador del grup del Cas Castor ha assenyalat davant dels periodistes que es tracta d’un “document de documents” que “obre un camp de treball”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Hizbulá ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera libanesa

barcelona
parlament europeu

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona