Política

Un dels policies imputat per l’1-O afirma que no se’ls va donar ordres de com actuar

És el subinspector que va participar en les càrregues a l’escola Mediterrània i l’IES Pau Claris

Un total de cinc agents de la Policia Nacional han iniciat les declaracions davant el jutge

Un subinspector de la Policia Nacional ha assegurat aquest dimarts davant del jutge que els agents no van rebre cap instrucció concreta dels seus superiors sobre com actuar contra el referèndum de l’1-O, més enllà d’entrar en formació en els centres de votació perquè es requisessin les urnes.

Segons han informat fonts jurídiques, el subinspector, que va intervenir en els centres educatius Mediterrània i Pau Claris, on va haver-hi ferits per càrregues policials l’1-O, ha declarat avui com a investigat davant el titular del jutjat d’instrucció número 7 que indaga l’actuació de la Policia Nacional contra el referèndum a la capital catalana.

A més d’aquest subinspector, avui declaren com a investigats davant del jutge un inspector de la Policia Nacional i altres dos agents del cos que van actuar en els centres educatius Mediterrània, Pau Claris i Escoles Pies de Barcelona.

El subinspector ha afirmat que ni els dies previs a l’1-O, quan s’allotjaven en dos vaixells al port de Barcelona, ni la mateixa jornada del referèndum se’ls va donar instruccions sobre com havien de procedir en els centres de votació que acollien les urnes, més enllà que havien de facilitar que es requisés el material electoral.

Segons l’imputat, que ha insistit que els votants van oposar resistència de forma molt “agressiva”, les directrius es tractaven en les reunions de coordinació a les quals assistien els comandaments policials, però en les quals ell no participava.

L’investigat ha precisat que, una vegada en el terreny, les ordres d’actuar en els centres educatius en què va intervenir la policia les donaven el “cap de grup i el coordinador de nucli”, comandaments que no figuren entre els 24 agents que el jutge manté per ara imputats per les càrregues de l’1-O.

El subinspector, que s’ha negat a contestar les preguntes de les acusacions dels denunciants i també de la Generalitat, ha dit que no es reconeixia en les imatges que se li han mostrat en que suposadament apareix copejant una dona a l’escola Mediterrània, encara que sí que s’ha identificat en les que se li han mostrat de la seva actuació al centre Pau Claris.

En aquest institut, una votant va denunciar que un policia li havia fracturat un a un els dits de la mà, li havia grapejat els pits i l’havia llançada amb violència per les escales.

L’investigat ha mantingut davant del jutge que en cap moment va tirar per les escales ni va grapejar a la votant, sinó que es va limitar a aixecar-la del terra davant el temor que ella l’agredís amb un objecte -que segons l’advocat de la denunciant era un simple mòbil-, la qual cosa va motivar que tots dos caiguessin a terra.

També el subinspector ha afegit que desconeixia si es va avisar els votants dels centres de votació que anava a intervenir la policia per requisar les urnes -confiscació de la qual s’encarregaven agents de la brigada d’informació- i ha precisat que en la Policia Nacional no hi ha cap protocol específic sobre l’ús de les defenses en càrregues policials.

Segons el policia, els votants concentrats mantenien una actitud “molt agressiva” i no paraven de corejar lemes com “Votarem” o “No passaran”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió Europea

Brussel·les expedienta Espanya per la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona