Política

Un inspector en cap justifica els cops de porra al cap l’1-O

Admet que estaven coordinats per un centre de comandament, però no aclareix qui va ordenar carregar

L’Ajuntament de Barcelona demana la imputació de 24 agents més de la policia espanyola

Un inspector en cap de la policia espanyola de Madrid, que amb el nom de Camel 1 coordinava l’operatiu de requisar urnes en set centres de Barcelona, va declarar ahir com a imputat per haver permès càrregues policials “excessives”. Va admetre davant del jutge d’instrucció 7 de Barcelona que en l’1-O estava en contacte permanent amb un centre de comandament, però no va deixar clar si des del centre li van donar l’ordre de carregar contra els veïns; sí la d’aturar-los. A més, va assegurar que no sabia qui eren els responsables del centre. Es dona la circumstància que el Ministeri de l’Interior no ha respost als requeriments del magistrat perquè identifiqui els comandaments i que aporti les comunicacions internes per l’1-O.

A més, l’inspector en cap, amb el número professional 81.585, va justificar l’ús de les defenses davant “el mur humà hostil” que es van trobar als centres. Fins i tot va afirmar que “en certes situacions es pot colpejar a la cara”, segons fonts judicials, quan se li va posar el vídeo de la dona amb un trau al front a l’escola Mediterrània per un cop de porra. També va aprovar l’actuació dels agents al CEIP Pia de Sant Antoni.

“Presumpta sang”

Aquest càrrec policial és el primer dels 24 agents de la policia espanyola imputats per la seva actuació a les escoles i centres de votació del referèndum d’autodeterminació, a alguns dels quals se’ls acusa de lesions contra la integritat de la persona. Els quatre agents que van comparèixer ahir només van respondre a les preguntes del magistrat Francisco Miralles, del fiscal i de l’advocat de l’Estat, que defensa alguns dels agents, i van refusar les de les acusacions. Un dels moments tensos va ser quan l’inspector en cap va declarar que les accions dels veïns eren ”hostils, amb insults, i que van rebre cops de paraigües”, tot i que el jutge li va replicar que als vídeos no se’n veia cap, d’agressió veïnal.

El segon a declarar va ser un subinspector de Sevilla (el 70.231), el qual va assegurar que no tenen cap normativa vers l’ús de les defenses, tot i que saben que han de vigilar a no tocar parts lesives. En la seva actuació a l’IES Pau Claris, va negar que tirés al terra, ni magregés ni ferís a la mà Marta Torrecillas. Va indicar que la va aixecar i en aquesta acció ella va caure. Tant l’inspector en cap com el subinspector van negar haver vist veïns ferits amb sang, de la qual van dir que era “presumpta sang” o “pintura”, segons els presents.

El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania de Barcelona, Jaume Asens, es va desplaçar a la ciutat de la justícia per congratular-se de les primeres declaracions d’imputats i va anunciar que l’Ajuntament, com a acusació popular, ha demanat “la imputació de 24 agents més que van actuar amb violència “ a l’IES Pau Claris en haver-los pogut identificar. Avui declaren quatre agents més, imputats per accions a les escoles Infant Jesús, Fedac Horta i Dolors Montserdà.

LES FRASES

El ministre de l’Interior ha d’aclarir d’una vegada qui va dirigir el dispositiu policial de l’1-O
Andrés García Berrio
advocat d’afectats
Demanem al govern de Pedro Sánchez que deixi de sabotejar la investigació i estigui amb les víctimes
Jaume Asens
tinent d`alcalde de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona