Política

El Parlament rebutja la compareixença d’Artadi per aclarir els “vincles” del Govern amb el Consell de la República

La cambra també descarta demanar explicacions per la campanya institucional de la darrera Diada

El director del CEO explica la metodologia de les enquestes

El Parlament ha rebutjat aquest dimecres sol·licitar una sessió informativa amb la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, per aclarir els “vincles” i les “relacions” de la Generalitat amb el Consell per la República i l’Assemblea d’Electes de Catalunya. La petició a la Comissió d’Afers Institucionals de la mà dels socialistes no ha prosperat pels vots contraris de JxCat i ERC i els afirmatius de Cs, PSC i CatECP. Tampoc s’ha aprovat la petició de compareixença del president de la Comissió Assessora sobre la publicitat institucional difosa en el marc de la darrera Diada. Durant la sessió, Cs i PSC han lamentat que el Govern fes una campanya que resultava complicat “identificar” que era institucional i l’han qualificat de “partidista”.

El director del CEO aclareix la metodologia de les enquestes

La comissió ha arrencat amb la compareixença del director del Centre d’Estudis i Opinió, Jordi Argelaguet que ha informat sobre els criteris d’elaboració dels estudis i les enquestes, els objectius i les actuacions de l’ens. En concret, ha explicat que el procés d’incorporació d’una pregunta a les enquestes ve marcat per si es produeix algun fet d’actualitat que es considera que pot ser rellevant per la societat. “A vegades pot ser interessant per fer una comparació, perquè es fan en altres àmbits territorials o per tenir dades comparatives de Catalunya”, ha indicat Argelaguet.

En funció del tipus de pregunta, ha explicat Argelaguet, es valora si la resposta ha de ser “oberta”, “amb respostes espontànies”, amb puntuacions o amb ordenació. “Procurem que les preguntes siguin entenedores pel màxim nombre de persones entrevistades”, ha assenyalat. També ha subratllat que des del CEO eviten que les preguntes puguin tenir una orientació o sentit “determinat”.

Pel que fa a les línies d’actuació, després de comentar el pressupost de l’organisme, el director del CEO ha explicat que hi ha vigent una “ordre de tancament” dels comptes que obliga a “aturar” determinades despeses. Per això, Agelaguet ha anunciat que no es podrà fer l’enquesta de context polític de finals de 2018 que el CEO tenia prevista.

En el torn de preguntes dels grups, Cs li ha retret que no es pregunti per l’opinió de les llengües vehiculars en l’ensenyament i per la corrupció i els ha acusat de ser l’”enquesta del Govern”. La diputada Sonia Sierra també ha lamentat que el CEO “no encerti gaire” i s’ha preguntat quin sentit té mantenir-lo. Per la seva banda, el diputat del PSC Ferran Pedret ha criticat que, en algunes enquestes, s’ha preguntat pels valors que representen ser un “veritable català”.

D’altra banda, la comissió ha nomenat els ponents de les proposicions de llei sobre la supressió del Consell Comarcal del Barcelonès. En formaran per part de Cs Joan Garcia, JxCat Anna Erra, d’ERC Gerard Gómez del Moral, del PSC Marta Moreta i de CatECP Susanna Segovia. En un futur es nomenaran els ponents de la CUP i PPC perquè no han assistit a la comissió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El Suprem examina un cas que pot eximir als assaltants del Capitoli i Trump

barcelona
política

Fiscalia del T. de Comptes desatén l’amnistia i reclama l’1-O als governs de Mas i Puigdemont

barcelona
Unió europea

Un polèmic fitxatge de Von der Leyen renuncia a ocupar el càrrec

barcelona
política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona
política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona
Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona