Política

Flandes retira el delegat castigat pel ministre Borrell

El ministre president flamenc ordena el retorn del representant després que Madrid li retirés l’estatus diplomàtic

Bourgeois vol que es reiniciïn les relacions diplomàtiques

Els flamencs finalment cedeixen a les pressions diplomàtiques espanyoles. El seu govern ha decidit ordenar el retorn del seu representant a l’Estat espanyol després que el ministre d’Afers Estrangers espanyol, Josep Borrell, retirés el seu estatus diplomàtic com a represàlia pel suport del president del Parlament flamenc Jean Peumans als presos polítics catalans, especialment a Carme Forcadell, i ho fan amb l’esperança que les autoritats espanyoles reactivin les relacions diplomàtiques trencades per aquest xoc relacionat amb Catalunya.

Segons fonts del govern flamenc, el moviment per part del ministre president de Flandes Geert Bourgeois de retirar el delegat André Hebbelinck és un gest cap a Madrid per “encoratjar” que “reiniciï les relacions diplomàtiques”, “La pilota està a la seva teulada”, afirmaven ahir les mateixes fonts. Tot i això, Bourgeois va donar un angle alternatiu a la història davant dels mitjans flamencs. “No té sentit mantenir el nostre representant allà”, va dir en una entrevista al mitjà De Standaard.

En aquest sentit, Bourgeois va argument que Hebbelinck només podia mantenir ara un estatus com a treballador de l’ambaixada flamenca i que, per tant, no podia estar allà simplement per escalfar la cadira sense exercir les funcions de representació diplomàtica. “Quan enviem a algú és perquè faci la seva feina completament”, va defensar. Tanmateix, es reafirma que el càstig dels espanyols “està totalment infundat”. “Espero que això es pugui aclarir”, va afirmar.

De moment, el ministeri de Borrell continua defensant la decisió. Fonts diplomàtiques espanyoles asseguren que ha estat “prudent” i que podria haver estat pitjor si s’hagués declarat persona non grata Hebbelinck. “Va haver-hi diversos tocs d’atenció, i, tot i haver-hi declaracions repetidament de Peumans, es va optar per la fórmula de retirar l’estatus diplomàtic”, defensen. Espanya va convocar fins a quatre vegades l’ambaixador belga a Madrid abans d’adoptar la mesura, segons les mateixes fonts. Tot i això, no descarten que si hi ha “gestos” per part de Flandes, com ara algun tipus de declaració política dient que “hi ha coses que no procedeixen”, es podria revertir el trencament de relacions.

Fa setmanes que Bourgeois i l’ambaixadora espanyola a Bèlgica, Beatriz Larrotcha, tenen pendent una reunió per tractar aquest conflicte. Segons el que expressen totes dues parts, l’escull per veure’s seria el format de la trobada. Si bé des de la seu espanyola a Brussel·les asseguren que tenen les seves portes obertes al flamenc, des del gabinet de Bourgeois lamenten que encara no han rebut cap resposta positiva de l’ambaixadora espanyola a les invitacions per trobar-se a les oficines flamenques. Larrotcha es nega a ser convocada i aposta per una reunió bilateral que tingui lloc en un entorn més neutral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona