Política

Els comuns s’obren a aprovar el pressupost català encara que ERC i PDeCAT no avalin el de Sánchez

Mena es mostra sorprès de què l’executiu de Torra “estigui més preocupat per canviar el reglament del Parlament que de governar”

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha obert la porta a aprovar els pressupostos catalans “amb una reforma fiscal” encara que ERC i PDeCAT no avalin els comptes del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Segons Mena, “la via més ràpida” és la d’aprovar els comptes espanyols, ja que donaria a Catalunya una “partida pressupostaria per poder aplicar-la a polítiques socials i de reversió de les retallades del govern de Convergència i de Junts per Catalunya”. “L’altre via a la que també estem oberts és una reforma fiscal i progressiva que permetés eliminar els privilegis fiscals en els impostos per exemple de successions, donacions i patrimoni o la reforma de l’IRPF”, ha detallat el portaveu dels comuns. En ser preguntat per la reforma del reglament del Parlament impulsada per JxCat, Mena s’ha mostrat “sorprès” de què l’executiu de Torra “estigui més preocupat per canviar el reglament que de governar”.

Per Joan Mena hi ha només dues alternatives per aprovar els pressupostos catalans: “o aconseguim una majoria també a Catalunya que aprovi els pressupostos generals de l’Estat i doni més recursos pel Govern de la Generalitat per aplicar les polítiques que fan falta als catalans o redrecem la política fiscal de la Generalitat.

De fet, el portaveu de Catalunya en Comú ha assegurat que la seva formació està “oberta” a aprovar els comptes catalans amb una reforma fiscal i progressiva, “per poder garantir uns pressupostos socials”. Segons Mena, aquesta modificació hauria de permetre “eliminar els privilegis fiscals en els impostos per exemple de successions, donacions i patrimoni o la reforma de l’IRPF que depèn del Govern per fer que els pocs que més guanyen contribueixin una mica més i la majoria més humil tingui menys càrrega fiscal i aplicar una fiscalitat verda que redistribueixi esforços i protegeixi el nostre medi ambient”.

En ser preguntat per la reforma del reglament de la càmera catalana impulsada per Junts per Catalunya, Mena ha criticat que el president de la Generalitat estigui “més preocupat per reformar la normativa” que per governar. El portaveu dels comuns ha dit que desconeix la proposta que pugui presentar JxCat però ha avisat que “el president de la Generalitat ha d’estar i governar des de Catalunya”. “No concebem que es pugui governar des de fora”, ha advertit davant la possibilitat que Carles Puigdemont pogués governar des de la distància.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona