Política

El Tribunal Suprem, “controlat”

El portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, es vanta en un xat que posant Marchena al capdavant del CGPJ controlaran des del darrere el tribunal de l’1-O

Els sobiranistes reiteren que no hi ha separació de poders

ERC, Catalunya en Comú i Podem volen la dimissió de Cosidó

La malmesa imatge de les altes instàncies de la justícia espanyola, amb la separació de poders qüestionada, va continuar acumulant ahir nous arguments amb un altre capítol de despropòsits quan el diari digital El Español va filtrar la participació del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, en un xat de WhatsApp amb 146 parlamentaris més del seu grup de la cambra alta en què qualifica d’“esperançador” l’acord de renovació que van pactar amb el PSOE ara fa una setmana per renovar la cúpula del poder judicial perquè així controlaran la sala segona o penal del Tribunal Suprem, el que ha de jutjar l’1-O, “des del darrere”.

Cosidó assenyala que, amb el nomenament de Manuel Marchena per presidir el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), i tenint en compte que és qui havia de presidir el tribunal que jutjarà els líders del procés, els populars passaran a tenir-hi nou vocals i la presidència, mentre que el PSOE en tindrà onze, quan el “pacte previ” en donava deu als socialistes més la presidència. “Obtenim el mateix numèricament, però hi posem un president excepcional, un gran jurista amb una capacitat de lideratge i auctoritas perquè les votacions no siguin 11-10, sinó properes al 21-0.” I és en aquest punt que Cusidó, el mateix dia que jutges i magistrats feien protestes per demanar més independència judicial i millores laborals, es vanta que amb l’acord en què va participar estaran “controlant la sala segona des del darrere i presidint la sala 61”, que és la sala especial que pot il·legalitzar partits polítics, com ara Herri Batasuna.

Tot i els arguments per intentar treure importància a la conversa –va admetre que no havia utilitzat un llenguatge afortunat– que el mateix Cosidó va esgrimir en una conversa informal amb periodistes ahir mateix, segons recollien diverses agències, no va poder aturar l’allau de crítiques i peticions de dimissió. El popular va assegurar que s’havia interpretat malament el seu missatge i que no es referia al PP quan deia que controlarà el CGPJ, sinó que l’elecció de Manuel Marchena ajudarà que les decisions de la cúpula judicial siguin “el màxim d’unànimes possible”.

Crítiques i dimissió

La pluja de retrets va ser virulenta, no només des de l’òrbita sobiranista, sinó que Cosidó també va rebre des d’altres forces estatals, davant del silenci del PSOE. Sí que va parlar el secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, que va considerar “fora de lloc” qualsevol intent de “controlar” el Suprem o “interferir-hi”. Diversos dirigents de JxCat, ERC i el PDeCAT consideraven els missatges una nova evidència que “a l’Estat espanyol la justícia és un mercadeig entre el PSOE i el PP”, en paraules del president de la Generalitat, Quim Torra, i que “la divisió de poders a Espanya és un miratge”, piulava el vicepresident Pere Aragonès. D’altres van ser més directes, com David Bonvehí (PDeCAT), que assegurava que s’havia extralimitat, mentre que el president a l’exili, Carles Puigdemont, recorria a la ironia i deia que això són “les típiques coses que defineixen una democràcia exemplar”. El president del Parlament, Roger Torrent, va preferir llançar una pregunta retòrica: “Quan apel·len a la separació de poders per dir que no poden posar fi a la repressió, es refereixen a això?”

Les peticions de dimissió van arribar per boca de la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, que va exigir al PP “la destitució immediata” de Cosidó, perquè aquest “mercadeig de noms” entre el PP i el PSOE al CGPJ “supera tots els límits”. També en van demanar la renúncia Podem i Catalunya en Comú, a través del portaveu, Joan Mena, que va recordar el passat de Cosidó com a director general de la Policía Nacional: “No pot ser que qui mantingui contacte amb les clavegueres de l’Estat exerceixi un càrrec públic en un estat democràtic.” Ciutadans va ser crític amb el “desvergonyiment” que confirma el “tripijoc” i la “pinça” del PSOE amb el PP, en paraules d’Albert Rivera, si bé va evitar demanar-ne la dimissió.

Si fos un estat democràtic, Cosidó, per dignitat, ja hauria presentat la dimissió
Marta Vilalta
PORTAVEU D’ERC
S’ha malinterpretat. No es parla d’intent de control del poder judicial, que no es pot fer pel joc de majories
Ignacio Cosidó
PORTAVEU DEL PP AL SENAT
És una altra evidència que a l’Estat espanyol la justícia és un mercadeig entre el PSOE i el PP
Quim Torra
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Tot intent d’interferir en el CGPJ ens sembla fora de lloc; no ho concebem i ho condemnem
Salvador Illa
SECRETARI D’ORGANITZACIÓ DEL PSC
No pot ser que qui mantingui contacte amb les clavegueres de l’Estat exerceixi un càrrec públic
Joan Mena
PORTAVEU DE CATALUNYA EN COMÚ

Les defenses dels independentistes, a l’atac

M. Piulachs

El Tribunal Suprem va anunciar ahir que dona deu dies de termini (habitualment són cinc) als advocats dels divuit acusats en la causa contra els independentistes catalans perquè presentin els seus escrits de defensa, en què rebatran les acusacions de la fiscalia, l’Advocacia de l’Estat i Vox, que els acusen del rebel·lió.

Està previst que, abans, la majoria de les defenses presentin un escrit al Suprem per sol·licitar una vista dels articles de previ pronunciament –l’equivalent a les qüestions prèvies–, en què qüestionaran la competència del Suprem per enjudiciar els líders independentistes. Segons la llei d’enjudiciament criminal, tenen tres dies de termini des que se’ls demana qualificar els fets per sol·licitar la celebració de l’esmentada vista.

És a dir, entre dijous i divendres, els penalistes presentaran la petició de la vista. Les defenses, com ja van exposar des del principi, afirmen que la causa penal hauria de ser investigada i jutjada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ja que és l’ens competent per investigar els polítics aforats del país, com els membres de la mesa del Parlament i els diputats. L’Audiencia Nacional i el Suprem van assumir la causa al·legant que s’havia actuat a l’estranger, amb el vot exterior, un aspecte del qual no s’ha fet res en la instrucció liderada pel jutge Pablo Llarena. D’altra banda, la sala penal ha tornat a denegar la llibertat provisional sol·licitada per l’exconseller Quim Forn el 5 de novembre passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona