Política

Estrasburg condemna Espanya per violar el dret d’expressió d’un activista que va acusar dos policies de tortures

Agustín Toranzo va ser sentenciat a l’Estat per descriure com a tortures l’acció policial contra ell durant el desallotjament d’un centre social

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat Espanya per violar el dret a la lliure expressió d’un activista que va acusar dos policies de tortures. El tribunal amb seu a Estrasburg ha constatat que hi va haver “una violació de l’article 10” de la Convenció de Drets Humans en la condemna dels tribunals espanyols a Agustín Toranzo per descriure una acció policial en un desallotjament d’un centre social a Sevilla el 2007 com a tortures. Amb aquesta sentència l’alt tribunal europeu obliga l’Estat espanyol a compensar Toranzo amb més de 8.000 euros pels danys i perjudicis causats.

El cas del desallotjament

El 2007 l’activista Agustin Toranzo va protestar contra el desallotjament del centre social ocupat “Casas Viejas” de Sevilla tancant-se a l’edifici. Durant aquesta acció de protesta, Toranzo va introduir el seu braç en un tub de ferro unit al pis i la policia va decidir lligar-lo amb una corda al voltant de la cintura per intentar treure’l per la força. Quan van veure que no el podia treure, els policies el van immobilitzar amb una corda. Posteriorment va posar fi a la protesta, però més tard, en una roda de premsa, Toranzo va descriure aquestes accions de la policia com a tortures.

A petició de la Delegació del govern espanyol a Andalusia, la fiscalia va demanar una investigació criminal contra ell per aquestes declaracions. El juliol del 2011 el van declarar culpable i li van imposar una multa de 10 euros diaris durant vint mesos i una compensació als dos policies per un total de 1.200 euros. Els tribunals van considerar que les accions policials havien estat proporcionades i van rebutjar que hagués utilitzat la paraula tortura en sentit col·loquial, tal com argumentava l’acusat.

Després d’esgotar totes les vies judicials a l’Estat espanyol, el 2014 Toranzo va acabar portant el cas al TEDH on va denunciar que la decisió dels tribunals espanyols havia violat el seu dret a la lliure expressió. En aquest sentit, ell argumentava que la seva sentència no va ser ni “proporcionada ni necessària en una societat democràtica”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona