Política

Brussel·les adverteix Sánchez que el seu pla pressupostari suposa una “desviació significativa” dels objectius marcats

La Comissió Europea diu que els comptes proposats pel govern espanyol tenen el “risc d’incomplir” el Pacte d’Estabilitat i Creixement europeu

“Com a tots els països, demanem el compliment amb el pacte”, afirma Dombrovskis

La Comissió Europea ha confirmat aquest dimecres que el pla pressupostari presentat pel govern espanyol de Pedro Sánchez suposa una “desviació significativa” del camí de reducció de dèficit i deute marcat per Brussel·les. En la presentació del paquet de tardor del semestre europeu, la CE constata el “risc” d’Espanya “d’incomplir amb el Pacte d’Estabilitat i Creixement el 2019”. Espanya està actualment, encara, dins del procediment de dèficit excessiu, d’on hauria de sortir l’any vinent, quan es constati que té el dèficit per sota del 3%. En aquest sentit, en les previsions econòmiques del 8 de novembre, la CE va pronosticar que Espanya tanqui l’any amb un dèficit del 2,7%, i que l’any vinent se situï en un 2,1%, dues dècimes més que l’objectiu marcat.

En la roda de premsa de la presentació de la valoració dels pressupostos, el vicepresident de la Comissió i responsable de l’euro, Valdis Dombrovskis, ha admès que encara hi ha mesures fiscals del govern Sánchez que s’han de legislar i que per tant no està clar com impactarien en el compliment del dèficit, i podrien explicar les diferències de percepció entre Brussel·les i Madrid.

En aquest sentit, Dombrovskis ha demanat que “si hi ha canvis substancials” en els comptes un cop siguin aprovats pel Congrés, el govern espanyol torni a enviar a Brussel·les els seus números. “Com a tots els països, demanem el compliment amb el Pacte d’Estabilitat”, ha dit el letó.

Per la seva banda, el comissari d’Afers Econòmics, Pierre Moscovici, ha destacat la “molt bona cooperació” amb les autoritats espanyoles, que ha dit que han actuat de “manera transparent” i oferint “tots els aclariments” que ha demanat la CE.

El francès ha dit, en la mateixa línia que Dombrovskis, que si els comptes finals es desvien “significativament” de l’esborrany enviat aquest tardor, el govern espanyol els haurà de tornar a enviar a Brussel·les per una nova revisió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia