Política

PSOE, PP i Podem retiren els seus candidats a la renovació del CGPJ

Els grups justifiquen la decisió per “respecte” a les persones que concorrien a les vocalies, ja que les candidatures no prosperarien

La renovació de la cúpula judicial s’havia de votar aquest dijous

El PSOE i Podem han actuat en la línia del que ja va fer aquest dimarts el PP i han retirat finalment les seves llistes de candidats a esdevenir vocals del CGPJ que s’havien de sotmetre al criteri del ple del Congrés, un cop trencat l’acord per a la renovació fruit de la renúncia del magistrat conservador Manuel Marchena, que havia de ser president de l’òrgan de govern dels jutges.

Els candidats s’havien de votar aquest dijous, però la decisió de les tres formacions de retirar la seva signatura de la proposta farà que previsiblement el punt de no s’arribi a debatre.

La portaveu del PSOE, Adriana Lastra, ha justificat la retirada de les candidatures perquè “no es donen les majories”. En la mateixa línia, la portaveu de Podem, Gloria Elizo, ha argumentat que ho fan per “respecte” a les persones que concorrien a les candidatures, que se sotmetrien a un debat que no prosperaria.

Els grups pretenen evitar d’aquesta manera un enfrontament directe al Congres per la ruptura que es va produir després de la publicació d’un missatge de watsapp del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, que assegurava que fruit d’aquest repartiment dels vocals del CGPJ i el nomenament de Manuel Marchena com a president el PP controlaria “per darrere” la Sala Segona que ha de jutjar l’1-O i que porta també els casos de corrupció del PP.

La filtració va provocar la renúncia de Marchena i el trencament de l’acord per part del PP, que ara proposa tornar al sistema d’elecció dels vocals del CGPJ que hi havia el 1980.

Els populars atribueixen el fiasco a la filtració del nom de Marchena per part de La Moncloa el dia en què es va donar a conèixer l’acord de renovació entre PP i PSOE. El govern espanyol, en canvi, assenyala al missatge de Cosidó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA