Política

May busca concessions d’última hora abans de la cimera del ‘Brexit’

La primer ministra britànica es reunirà amb Juncker, dissabte a Brussel·les

La Comissió veu “avenços” en la trobada d’ahir amb la líder conservadora

La incansable primera ministra britànica, Theresa May, esgotarà fins a l’últim moment per intentar aconseguir concessions sobre el Brexit a l’altra banda del canal de la Mànega. May va reunir-se, ahir a la tarda, amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, per discutir la declaració política que els Vint-i-set tenen previst signar en la cimera extraordinària de diumenge.

Una trobada durant la qual es va donar “una bona direcció” a les negociacions, segons va explicar la mateixa May a la BBC. Aquesta visió també va ser reafirmada per Brussel·les. “Molt bon progrés, la feina continua”, van dir fonts comunitàries després de la reunió, d’una mica més d’una hora.

Tot i això, May va anunciar que tornarà dissabte a la capital europea per continuar treballant en les “qüestions pendents” de cara a la trobada de l’endemà. De fet, la premier britànica es quedaria tot el cap de setmana a Brussel·les perquè els 27 caps d’estat i de govern tenen previst reunir-s’hi al matí en el marc de la cimera.

Tal com ha explicat a la televisió pública britànica, May espera amb aquests últims esforços poder arribar a compromisos entre el Regne Unit i la UE que siguin “en interès” de tots els britànics. Si bé la setmana passada el seu gabinet va donar llum verd al principi d’acord, la crisi política interna que afronta ha portat May a esgarrapar canvis o pactes addicionals que li facilitin vendre l’acord a casa, en un moment en què els tories travessen dificultats per forçar la moció de censura contra el seu lideratge al partit. En aquest sentit, la primera ministra va assegurar, ahir, que han donat noves indicacions als equips negociadors per resoldre els “afers pendents” sobre la taula, sense especificar quins són. Mentrestant, Brussel·les treballa contra rellotge per tancar una declaració política que agradi tant a Londres com a les capitals europees, especialment aquelles més crítiques amb l’acord, com ara Madrid.

L’escull de Gibraltar

El govern de Sánchez continua entestat a assegurar les seves prerrogatives respecte a l’estatus de Gibraltar tant en l’acord de sortida com en la declaració de la cimera. Però l’equip negociador de Barnier no vol obrir la capsa dels trons tocant el text legal ja tancat i, per això, intenta vehicular les demandes de tothom a través de la resolució política.

LA DATA

25.11.18
Cimera europea
per segellar l’acord de sortida britànica de la UE i la declaració política sobre la futura relació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nova caledònia

Dos morts en les protestes contra l’ampliació del cens electoral a Nouméa

barcelona
política

L’Organització de Nacions No Representades condemna la persecució a l’independentisme

barcelona
Política

Illa veu la victòria del 12-M com un “gran pas” cap a una Catalunya “sense bàndols”

barcelona
política

Tardà vol que ERC faciliti la investidura d’Illa però Elena diu que ara no és l’escenari

barcelona

El cor de les rutes migratòries

Barcelona

La potència absent a l’Amèrica Llatina

Buenos Aires
XÓCHITL GÁLVEZ

Empresària i veu dels indígenes

L’amnistia escapa del Senat

Madrid
claudia sheinbaum

Una defensora del clima d’arrels jueves