Política

Les formes també provoquen una picabaralla al Parlament

Cs, PSC-Units i PPC retreuen a Torrent que hagi cridat a l’ordre Martín Blanco en no veure-hi motiu

El president del Parlament entén que el diputat del partit taronja havia fet alguna desqualificació durant el debat amb la consellera Artadi

Els grups parlamentaris de Cs, PSC-Units i PPC han retret al president del Parlament, Roger Torrent, que hagi cridat a l’ordre el diputat del partit taronja Nacho Martín Blanco, en no veure-hi cap motiu. Els fets han passat l’endemà de la picabaralla que hi va haver al Congrés amb Josep Borrell i ERC i durant la interpel·lació de Martín Blanco a la consellera de Presidència, Elsa Artadi, sobre la CCMA, al ple d’aquest dijous al matí.

El diputat de Cs ha dit que el president del Govern, Quim Torra, ha assegurat -en un dels seus articles- que els espanyols “només saben espoliar” i que els castellanoparlants “són bèsties tarades amb forma humana”. Torrent ha aplicat l’acord dels grups de la setmana passada en entendre que es tractava d’una desqualificació al cap del Govern, i ha cridat Martín Blanco a l’ordre.

Just després, els portaveus de Cs, PSC-Units i PCC han demanat la paraula per preguntar a Torrent quina desqualificació o insult havia fet Martín Blanco. El portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, ha demanat saber quina “infracció” havia comès el seu diputat, i s’hi ha afegit la portaveu del PSC, Eva Granados, i el portaveu del PP, Santi Rodríguez, en la mateixa línia, i sobretot per saber quina contradicció hi havia hagut respecte els acords de bona praxis perquè no es tornin a cometre.

El propi Martín Blanco ha demanat el torn i ha argumentat que, en citar l’article de Torra, no ha volgut insultar ningú, sinó que tan sols ha citat textualment les paraules del president del Govern: “No he insultat ningú, res més lluny de la meva intenció”, ha argumentat.

Finalment, Torrent ha recordat l’acord dels grups per evitar les desqualificacions personals, i ha demanat respecte per l’entesa assolida la setmana passada. “M’ha semblat que estàvem en la línia de la desqualificació i l’insult personal”, ha justificat el president del Parlament. Torrent ha evitat entrar en un debat amb Carrizosa, a qui ha tallat el micròfon de l’escó, fet que ha provocat les crítiques del vicepresident segon de la Mesa, José María Espejo-Saavedra (Cs), i del secretari segon, David Pérez (PSC-Units).

Torrent ha reiterat que ha decidit ordenar el debat parlamentari d’aquesta manera. La portaveu de CatECP, Marta Ribas, també ha demanat la paraula per expressar la “satisfacció” perquè s’intentin suavitzar els debats, i ha exigit una “aplicació rigorosa” dels acords presos entre tots els grups. La portaveu d’ERC, Anna Caula, també ha agafat torn per constatar que a la reunió de la setmana passada tothom va manifestar els seus posicionaments i es va arribar a un consens. La polèmica ha acabat i Torrent ha donat peu a iniciar el següent punt de l’ordre del dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA