Política

Enfrontaments entre els Armilles Grogues i la policia a París pel preu dels carburants

El ministre de l’Interior francès culpa a la ultradreta dels aldarulls a la capital francesa

Tensió als carrers de París per les manifestacions dels coneguts ja com a armilles grogues. La policia francesa ha utilitzat aquest dissabte al matí gasos lacrimògens i canons d’aigua per dispersar els manifestants, especialment als Champs Elysées, al centre de la capital.

Els enfrontaments entre els manifestants, que protesten per l’augment del preu dels carburants, i la policia han col·lapsat un dels centres més turístics de la capital francesa.

Unes 280.000 persones arreu de França s’han mobilitzat aquest dissabte, en prop de 2.000 localitzacions, contra l’augment dels preus dels carburants i la pèrdua de poder adquisitiu. Els manifestants, en algunes localitzacions, estan construint barricades contra la policia.

No obstant, a diferència del que s’ha vist a París, la majoria de protestes han estat pacífiques. A la Catalunya del Nord, els manifestants s’han tornat a concentrar a l’autopista, però no hi ha hagut incidents.

El ministre de l’Interior francès, Christophe Castaner, ha culpat a la ultradreta dels enfrontaments d’aquest dissabte entre els manifestants armilles grogues i la policia al centre de París. “Els sediciosos han respost a la crida de Marine Le Pen, i volen prendre les institucions”, ha assegurat Castaner en una atenció als mitjans de comunicació.

El ministre es referia a la pregunta que va fer Le Pen dimecres a Twitter sobre perquè no s’havia autoritzat la marxa als Camps Elisis, i es demanava en canvi als armilles grogues mobilitzar-se al Champs de Mars, davant la torre Eiffel. La líder de l’extrema dreta francesa ha respost a les acusacions del govern francès assegurant que es tracta d’una “manipulació política”.

Castaner ha condemnat els “atacs directes, personals” contra persones que “representen la República” durant la manifestació als Camps Elisis, on ha dit que “la ultradreta s’ha mobilitzat per fer barricades”. Unes 5.000 persones, ha afirmat, han seguit “la crida” de Le Pen.

El ministre ha destacat la tasca de les forces de seguretat, que ha remarcat que actuen per “neutralitzar” la protesta i amb mitjans per “evitar ferits”. La policia francesa ha utilitzat gasos lacrimògens i canons d’aigua als Camps Elisis.

Castaner ha volgut “apel·lar a la responsabilitat” dels membres de les protestes armilles grogues que no combreguen amb els enfrontaments vistos als carrers de París. Tot i que ha destacat que “el dret a manifestació és fonamental”, el ministre francès ha remarcat que no toleraran “actes violents”.

Descens de vendes

Els comerciants de La Jonquera i El Pertús calculen que les protestes per part del col·lectiu Armilles Grogues ha fet caure un 70% el comerç a la zona. Els venedors asseguren que fa dues setmanes “els carrers estaven plens”, i recorden que el 95% dels clients són francesos.

“Hem notat una baixada brutal, dissabte passat aquí no corria ningú”, assegura el president del gremi de comerciants d’El Pertús, Bruno Coma. Amb tot, els comerciants “comprenen” les reivindicacions ja que, asseguren, els impostos que paguen “són molt alts”.

Coma, però, lamenta que el tancament de peatges a la Catalunya del Nord els afecti en un període de vendes “tan important” com la campanya de Nadal, i espera que el conflicte “se solucioni el més aviat possible”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la seva denúncia es basa només en informacions periodístiques

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona