Política

Societat

El massís del Montgrí, terra de gegants

Els geganters de Torroella pugen per primera vegada de l’ermita de Santa Caterina fins al castell amb els gegants carregats, en suport a Dolors Bassa i la resta de presos i exiliats

L’aplec revalida un any més l’èxit de participació

Era un somni llargament anhelat, un dia que es venia gestant des de feia temps i que havia anat quedant en el sobre dels desitjos i els futurs: pujar amb els gegants carregats fins al castell del Montgrí. Ahir, es va aconseguir. L’aplec de Santa Caterina, que diumenge va coincidir amb el dia exacte de la patrona, va voler ser un acte de suport a la política torroellenca empresonada Dolors Bassa. I, sens dubte, els gegants en van ser els grans protagonistes.

L’Associació d’Amics dels Gegants i Capgrossos va carregar el gegant i la geganta, de 3,5 metres d’alçada cadascun, a l’esplanada de Santa Caterina i van iniciar el recorregut fins a la Creu, per seguir cap al castell. Samarretes i llaços grocs, en suport dels presos i exiliats polítics, van seguir la comitiva i van tornar a coronar el massís i engalanar el castell, del segle XIII. Va ser una processó que no anava de penitència, sinó d’èpica, de superació, de sacrifici i de generositat. Una gesta que volia fer arribar a Dolors Bassa, tancada en una cel·la, l’amor i respecte d’un poble, el seu, però també de la gent de l’Escala, Ullà, Gualta, Bellcaire d’Empordà, Parlavà, Palamós i Verges.

El periodista Lluís Bruguera, envoltat pels impressionants murs del castell, va llegir una emotiva carta escrita des de la presó per Dolors Bassa, un escrit en què es feia palès el profund amor per la seva terra, la seva gent i, molt especialment, l’aplec de Santa Caterina. Un aplec, amb arrossada inclosa, que va permetre tornar a sentir el repic de la campana que presidia la festa de colles que, repartides per l’entorn de l’ermita, van fer servir l’excusa de la tradició per retrobar-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona