Política

L’ONU reclama acció contra el canvi climàtic

Anima a complir els objectius de l’Acord de París, en l’inici de la COP24, a Polònia

La 24a conferència de l’ONU sobre el clima (COP24) va arrencar ahir a la localitat polonesa de Katowice amb una crida del secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, a actuar de manera urgent per frenar l’escalfament del planeta. “Per molta gent, per moltes regions i, fins i tot, països [el canvi climàtic] és ja una qüestió de vida o mort”, va advertir Guterres. “Per això, és difícil d’entendre per què, col·lectivament, avancem tan a poc a poc i, fins i tot, en la direcció equivocada”, es va lamentar el secretari general de l’ONU, que va animar governs i inversors a apostar per l’economia verda.

Guterres va demanar “eliminar els subsidis dels combustibles fòssils” i “mobilitzar sense dilació els 100.000 milions de dòlars anuals” que els països desenvolupats es van comprometre a facilitar en l’Acord de París del 2015. Precisament, la COP24, que s’allargarà fins al 14 de desembre i que aplega 30.000 delegats de gairebé 200 països, té com a principal missió convertir en realitat els compromisos adquirits en l’Acord de París, que insta a frenar l’escalfament global retallant de manera dràstica les emissions contaminants. L’absència de líders mundials destacats va marcar, però, la inauguració de diumenge. Coincidint amb la cimera, a més, es va difondre un estudi de l’Institute of International and European Affairs que alerta que la retirada dels EUA de l’Acord de París –que no es podrà fer efectiva fins al 2020– propicia l’excusa “moral i política” a altres països –com ara Rússia o Turquia– per seguir l’exemple i negar-se a ratificar l’acord.

Es va donar la circumstància, també, que el president del país amfitrió, el polonès Andrzej Duda, va pronunciar un discurs ambigu en què, tot i afegir-se a la lluita contra el canvi climàtic, va defensar protegir la sobirania dels estats a l’hora de decidir sobre els seus propis recursos energètics. Polònia depèn encara en un 80% del carbó per produir energia.

Per contra, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar per al 2030 una reducció d’emissions d’un 37% i arribar al 2050 amb un a rebaixa d’almenys un 90%.

Finalment, des de Washington, el Banc Mundial va anunciar, ahir, una inversió de més de 175.000 milions d’euros per combatre el canvi climàtic entre el 2021 i el 2025.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA