Política

May perd tres votacions clau abans del debat sobre el seu acord del ‘Brexit’

La cambra l’obliga a publicar íntegre l’informe legal sobre el pacte amb la UE

La justícia europea admet que Londres pugui revocar la sortida del bloc

El debat sobre l’acord del Brexit i la declaració política que s’ha de votar, dimarts vinent, al Parlament de Westminster, va començar ahir amb un cop molt dur contra la premier Theresa May, després que els diputats l’obliguessin a publicar íntegrament l’informe que l’advocat general de l’Estat, Geoffrey Cox, ha entregat al govern sobre les conseqüències jurídiques del seu pacte amb la UE.

La primera ministra es negava a publicar-lo per una qüestió de confidencialitat. Es va filtrar, però, que en el seu informe Cox alertava al govern que hi ha moltes possibilitats que, amb l’acord de May, el Regne Unit quedi atrapat dins de la unió duanera i que, per aquesta raó, el govern no volia publicar el document.

La moció contra l’executiu va ser presentada pels laboristes, demòcrates liberals, nacionalistes escocesos i gal·lesos, verds –tots els partits de l’oposició–, a més del Partit Unionista Democràtic (DUP), els unionistes nord-irlandesos, socis de govern. “El govern es nega de manera voluntària a complir una ordre vinculant i això és desacatament”, va dir Keir Starmer, responsable laborista del Brexit.

Estratègia de pressió

Primer, el govern va perdre per 4 vots una votació per enviar la queixa a una comissió i evitar publicar l’informe abans de dimarts. La següent votació per obligar el govern a publicar l’informe per desacatament va ser guanyada per 15 vots de diferència. “Es tracta d’una decisió sense precedents al Parlament”, es va congratular Starmer. El govern es va comprometre a publicar l’informe avui. Va perdre també per 22 vots de diferència una esmena presentada pel tory Dominic Grieve perquè el Parlament continuï debatent l’acord encara que perdi la votació per evitar el pla B o la sortida sense acord. May, no obstant, va dir que això no canviarà res perquè la UE no acceptarà cap altre acord.

Alguns interpreten les tres inesperades derrotes d’ahir com un avís seriós que els rebels del seu partit estan decidits a fer-la fracassar. Altres comentaristes destacats consideren que es tracta d’una estratègia del govern, que es va deixar guanyar per pressionar els brexiters del partit indicant-los que el Brexit està en risc si no donen suport al seu acord. Alguns lleials de May van votar-hi en contra.

El debat de l’acord del Brexit va començar amb més de 4 hores de retard i després que, ahir, el Tribunal de Justícia de la UE declarés que el govern britànic podria revocar el Brexit unilateralment. En la seva intervenció, la primera ministra va respondre a preguntes dels diputats durant més d’una hora deixant clar que no oferirà un acord que els distanciï de la UE en seguretat i comerç i que no hi ha cap més opció. “L’alternativa és incertesa i risc”, va afirmar.

Està previst que el debat duri cinc sessions parlamentàries de 8 hores; en total, més de 40 hores. Al text de la moció de May s’hi poden aplicar sis esmenes. Els diputats només podran escollir entre l’acord de May o una sortida abrupta de la UE. Tothom dona per fet que serà rebutjat, però, fins ara, May ha sortit reforçada de totes les crisis. No se sap què passarà si perd.

Corbyn rebutja un debat cara a cara a la BBC

Daniel Postico

La BBC, la televisió pública britànica, va confirmar ahir que, finalment, Jeremy Corbyn, el líder laborista, va rebutjar participar en un debat cara a cara diumenge al vespre. La BBC volia incloure altres veus d’altres partits polítics, fins a vuit, per enriquir el cara a cara. La raó que va donar Corbyn per rebutjar l’oferta va ser que el debat coincidia amb un programa de màxima audiència del canal privat ITV de famosos a la jungla australiana i que no volia que la gent se’l perdés. La BBC va qualificar la decisió de “vergonya” perquè la seva oferta “era més justa i apropiada”. L’altra oferta sobre la taula és un simple cara a cara a ITV després del programa de celebritats. És l’opció preferida de Corbyn. No la de May. La primera ministra va acusar Corbyn de tenir por. May es va negar a participar en un debat en les eleccions del 2017 quan tenia tots els sondejos clarament a favor, i encara no ha confirmat si accepta l’oferta d’ITV.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia