Política

opinió

Tamimi, l’ambaixador i Catalunya

Ahed Tamimi és una noia palestina de 17 anys. El 19 de desembre de 2017, amb la seva mare, Nuriman Tamimi, va ser arrestada i empresonada per l’exèrcit israelià quan un escamot de soldats va entrar al pati de casa seva per tal de disparar contra un grup de nens i joves que s’estaven manifestant. Feia una setmana que el seu cosí  Mohamed havia estat ferit de bala al cap per un soldat israelià. Ahed va sortir de casa i es va enfrontar als soldats i, després d’una breu discussió, va bufetejar el capità que els comandava. No era la primera vegada que la noia s’enfrontava a l’exèrcit. Ahed, en aquest moment, ja era famosa a les xarxes socials. Des dels nou anys se la pot veure als vídeos de Youtube formant part de la resistència de Nabi Saleh, el seu poble a Cisjordània, contra l’ocupació de terres que, protegits per l’exèrcit, duen a terme amb total impunitat els colons radicals de l’assentament d’Halamish. Tota la família de camperols lluita aferrissadament contra aquest robatori de terres.

Bassem Tamimi, el seu pare, ha estat detingut dotze vegades per participar en les protestes i, en una ocasió, es va passar més d’un any a la presó en detenció administrativa, sense càrrecs ni acusació. El germà de Bassem, Rushdi, va morir d’un tret a l’esquena disparat per l’exèrcit. La seva tieta, Manal Tamimi,  ha estat detinguda quatre vegades, té seqüeles dels dos cops en què l’exèrcit li ha disparat.

Kifah Odeh és l’ambaixador de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP) a Madrid des de l’any 2005.  Segons escriu Fahmi Sharab al diari palestí Dunia Al Watan, la dona de Kifah, Hala Freyz, és ambaixadora a Suècia, contravenint la llei palestina que prohibeix expressament que dos membres de la mateixa família siguin del cos diplomàtic. La seva filla Noor Odeh és portaveu oficial de l’ANP a Europa. Mohamed Odeh, germà de Kifah, és president del Cercle Palestí per a Amèrica del Sud, amb categoria i sou d’ambaixador. Família de “cinc estrelles” els anomena el periodista de Dunia Al Watan. Les vegades que Kifah Odeh ha parlat sobre Catalunya ha estat per defensar la unitat d’Espanya.

Ahed Tamimi va ser posada en llibertat el 29 de juliol de 2018, després de gairebé vuit mesos a la presó. Immediatament va començar una gira de trobades i mítings a ciutats de França, Bèlgica, Grècia i de l’Estat espanyol.  El dia 27 de setembre tenia previst una trobada amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i un acte públic massiu a Barcelona organitzat per la comunitat palestina i la coalició Prou Complicitat amb Israel. La jove no va venir a Barcelona. Es va dir que era perquè estava esgotada físicament. Dos dies més tard era, però, en un acte del PCE a Madrid sense cap problema. Corre la brama que l’anul·lació de la visita a Barcelona es podria deure a pressions de l’ambaixada palestina, donada la mala relació existent entre l’ambaixador i la indomable Comunitat Palestina de Catalunya,  a la manca de simpatia d’aquest pel procés d’autodeterminació a Catalunya i a l’obsessiu temor a la massiva presència d’estelades a l’acte públic de Tamimi, fet que de segur irritaria el govern de Madrid.

Kifah Odeh és l’ambaixador d’un govern que ha finalitzat el seu mandat des de fa anys. Representa l’establishment palestí, finançat abastament pels estats europeus i els règims àrabs. La gent com ell prefereix llançar per la borda un acte massiu i entrevistes televisives donant veu a la causa palestina, abans que mossegar la mà que l’alimenta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Senat admet a tràmit la llei d’amnistia malgrat l’informe d’inconstitucionalitat dels lletrats

barcelona
àsia

Hong Kong aprova una nova llei de seguretat que augmentarà la repressió

barcelona
política

Catalunya en Comú obre les primàries en què Albiach repetirà

barcelona
POLÍTICA

Tarifa plana, la resposta del govern de Pineda a la pujada del 25% de l’IBI

PINEDA DE MAR
política

Ajornada per falta d’acord la reunió de la comissió d’investigació del 17-A

barcelona
política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona
Reportatge

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA