Política

Nou dissabte de tensió a París

Desenes de milers d’‘armilles grogues’ es manifesten a França en una altra jornada de protestes amb nombrosos incidents

Més de 1.300 persones són detingudes en un desplegament policial extraordinari

El quart dissabte de protestes del moviment dels armilles grogues va degenerar ahir en una nova manifestació salvatge a París, en el tercer dissabte d’alta tensió a França. Malgrat un desplegament policial espectacular, es van repetir nombrosos incidents a la capital francesa, amb escombraries i cotxes incendiats, barricades enmig de les grans avingudes parisenques i aparadors trencats. Més de 1.300 persones van ser detingudes en una nova jornada de tenses manifestacions. Els 89.000 agents de policia, 8.000 dels quals a la capital francesa, no van resultar suficients per mantenir l’ordre a París, on es van veure escenes sorprenents, amb la presència de vehicles blindats de la policia –un fet inèdit en la història recent francesa– i càrregues a cavall de les forces de seguretat.

Gasos lacrimògens

Des de pocs minuts abans de les onze del matí, van començar els primers incidents entre els manifestants i la policia, que va llançar gasos lacrimògens als Camps Elisis. Tot i que els accessos a una part de l’avinguda parisenca estaven completament bloquejats amb barreres policials, en particular a la zona de la plaça de la Concòrdia, pròxima al Palau de l’Elisi, desenes d’armilles grogues s’hi van concentrar des de primera hora del matí. Aquesta marxa va desembocar en múltiples protestes força tenses als grans bulevards de París.

“Tenim el sentiment d’estar atrapats entre la policia i els agitadors violents”, va lamentar Jean-Luk Tokarek en declaracions a El Punt Avui, un aturat de 54 anys que havia vingut amb dos amics des de Montbéliard, a l’est de França. “Som gent normal, ens agradaria poder-nos manifestar lliurement”, hi va afegir aquest membre dels armilles grogues, que temia que el desplegament policial extraordinari fes “disminuir la presència de manifestants”. Segons el govern, les manifestacions van reunir 125.000 manifestants a tot el territori francès, la qual cosa representa un lleuger retrocés respecte als 136.000 de dissabte passat.

A diferència de París, la situació va resultar una mica més tranquil·la a la resta de regions franceses, on també hi va haver manifestacions i talls de carreteres. En nombroses ciutats també es van produir “manifestacions pel clima”, en què es van unir militants ecologistes i membres dels armilles grogues, un moviment sorgit amb el pretext de l’augment dels impostos sobre el combustible, però que expressa un malestar més profund envers la injustícia social. “Final del planeta i final de mes, una mateixa lluita”, assegurava la pancarta que encapçalava la “manifestació pel clima” a Lió. A Bordeus, desenes de membres dels armilles grogues van seure a terra amb les mans al clatell per protestar contra la detenció humiliant de 146 adolescents dijous a Mantes-la-Jolie.

Les manifestacions d’ahir a França van esdevenir un nou capítol en la crisi social i política dels armilles grogues, a la qual no aconsegueix trobar resposta el president francès, Emmanuel Macron, que s’ha mantingut en silenci al llarg d’aquesta setmana i que no intervindrà públicament fins a principis de la que ve. El principal consol per a l’executiu centrista: l’absència de morts ahir (a l’hora del tancament de l’edició d’aquest diari), en una jornada que havia de ser d’una “gran violència”, segons el govern francès. “El diàleg ja ha començat i ha de continuar”, va defensar el primer ministre francès, Édouard Philippe.

Fruit d’un desplegament policial excepcional, 1.385 persones van ser detingudes en el conjunt de França, 920 de les quals a París. Desenes d’aquestes detencions es van produir de manera preventiva i en alguns casos van afectar cèlebres militants francesos, com ara l’anarquista Julien Coupat, poc vinculat amb el moviment dels armilles grogues.

Fins i tot el president turc, Recep Tayyip Erdogan, i el nord-americà, Donald Trump, van aprofitar els incidents d’ahir a París per carregar contra el govern francès. Plens de cinisme, aquests missatges mostren, però, que la crisi dels armilles grogues no només allunya Macron d’una part del seu poble, sinó que també esquitxa la seva imatge en l’àmbit internacional.

LA FRASE

El diàleg ja ha començat i ha de continuar
Édouard Philippe
primer ministre francès

Manifestació a la capital europea

Unes 400 persones van ser detingudes ahir durant una manifestació dels armilles grogues a Brussel·les, on el barri de les institucions europees va quedar acordonat. Un miler de persones van participar en una manifestació d’aquest moviment d’indignació, sorgit a França, però que també és present a Bèlgica. “Un policia ha resultat ferit a la cara. Ha estat transportat a l’hospital, però la seva vida no corre perill”, va informar Ilse van de Keere, portaveu de la policia a la zona de Brussel·les-Capital-Ixelles, en declaracions a l’agència France-Presse. Unes 300 persones havien participat a finals de novembre en una primera manifestació dels armilles grogues a la capital belga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona