Política

Marlaska amenaça amb fer intervenir la policia espanyola

En una carta al conseller Buch, el ministre de l’Interior avisa que es prendrà aquesta mesura si els Mossos no actuen per impedir els actes de protesta dels CDR com els de diumenge als peatges

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va advertir ahir al conseller Miquel Buch, que ordenarà la intervenció de les forces i cossos de seguretat de l’Estat si els Mossos no compleixen les seves funcions.

En una carta, Marlaska es queixa pel fet que els Mossos no intervinguessin durant les protestes a l’AP-7 fetes CDR i li recorda que, com a màxima autoritat del cos, ha de garantir la seguretat a Catalunya. En aquesta línia, requereix a Buch que “dicti les instruccions necessàries” perquè els Mossos exerceixin les seves funcions. Si no ho fa, alerta que ordenarà –com a màxim responsable de garantir l’exercici de drets i llibertats i mantenir la seguretat ciutadana- la intervenció de la policia espanyola “quan procedeixi i en termes de proporcionalitat i necessitat”.

D’altra banda, la vicepresidenta del govern espanyol Carmen Calvo i el ministre de Foment José Luis Ábalos també van enviar cartes als seus homolegs catalans Pere Aragonès i Damià Calvet.

A la carta a Aragonès, Calvo li demana aclariments sobre el paper dels mossos davant l’aixecament de les barreres de peatge portades a terme pels CDR i considera que “aparenment ha existit un abandó de les funcions que té atribuides aquest govern, amb conseqüències tant de caràcter econòmic i social com per la seguretat pública”.

Per la seva part, el ministre Ábalos expressa al conseller de Territori i Sostenibilitat Damià Calvet el seu “més profund malestar” pels incidents en els peatges, li recorda que són autopistes de titularitat estatal i que tot plegat fa mal tant a la imatge de l’estat espanyol com de Catalunya.

També subratlla que correspon a la Generalitat promoure les accions que permetin “el pacífic i ordenat ús de les infraestructures i finalitza la carta reclamant que “es tramitin amb diligència” les reclamacions de responsabilitat patrimonial que puguin presentar els afectats.

Aquestes tres cartes es van fer públiques ahir a la nit desprès que unes hores abans, la vicepresidenta Carmen Calvo qualifiquès com a “inadmissible” la no actuació dels Mossos per impedir els fets protagonitzats pels CDR en els peatges. Calvo va criticar la “inhibició dels mossos i del president Torra. “Tindrà conseqüències”, avisava, tot parlant de “mesures de reacció” del govern central, sense entrar en detalls, un advertiment que venia a ser un preludi de les cartes que serien enviades a Buch, Aragonès i a Calvet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona