Política

Un nou documental posa la lupa sobre la causa judicial contra el procés

‘Causa especial 20907/2017’ s’emetrà dimarts a TV3 coincidint amb l’inici de la vista prèvia

En la producció, hi participen juristes de totes les tendències

Mediapro tanca la trilogia del procés amb un nou documental. Si els dos primers van estar dedicats a l’1-O i el 20-S, aquest cop el poder judicial és el protagonista d’una producció que posa el focus en l’anàlisi del procés judicial contra el procés català. Causa especial 20907/2017 s’emetrà aquest dimarts a l’espai Sense ficció de TV3 coincidint amb l’inici de la vista prèvia al Tribunal Suprem. Dirigit per Jaume Roures, el projecte dona veu a disset jutges, fiscals, juristes i catedràtics en dret penal i processal de diverses tendències. Roures expressava ahir durant la presentació del documental la seva satisfacció per haver aconseguit les valoracions de “juristes de tot l’espectre”.

El títol del documental fa referència a la causa especial 20907/2017, oberta pels delictes de rebel·lió, sedició, malversació i desobediència contra divuit polítics i líders d’entitats sobiranistes per la convocatòria i la posterior celebració de l’1-O. El treball posa la lupa sobre un sistema judicial cada cop més qüestionat i intenta donar resposta a qüestions concretes del procés com ara si hi va haver rebel·lió i també sobre la politització dels òrgans judicials. Per fer-ho es remunta al recurs del Tribunal Constitucional contra la reforma de l’Estatut aprovat pel Parlament de Catalunya i avalat per un referèndum l’any 2006.

La directora de l’espai Sense ficció, Montse Armengou, assegurava ahir que es tracta d’un “documental de tesi i no de part”, perquè inclou reflexions de juristes de diferents tendències en un moment en què, destaca, “TV3 ha estat atacada” amb acusacions de falta d’imparcialitat. Lluís Arcarazo, guionista i realitzador de Causa especial 20907/2017, va explicar que hi han invertit tres mesos de feina, en què han arribat a contactar amb una seixantena de fonts i han reunit més de vint hores d’entrevistes. “Intentem donar elements de reflexió, tal com hem estat fent des del documental sobre les clavegueres de l’Estat”, deia el realitzador.

El fet que el documental s’emeti el mateix dia que es farà al Tribunal Suprem l’última vista abans del judici contra els presos polítics independentistes servirà, segons Jaume Roures, per “donar al ciutadà elements per poder seguir les informacions del judici i fer-se’n una opinió pròpia”. El director del documental destaca que la tesi final del treball és “que no hi ha justícia”. Com afirma un dels testimonis, “la realitat no espatllarà el relat dels jutges”. És per això que conclou que “la sentència ja està escrita i no els importa el que puguin dir d’aquí a uns anys a Estrasburg”.

Jaume Roures va avançar que des de Mediapro es preparen per fer un seguiment del dia a dia del judici des de diversos angles. Aquest material no es convertirà en un quart documental, sinó que preveu produir “un format més reflexiu, de tres o quatre capítols”, amb tot el que surti del procés judicial.

LA FRASE

Volem donar al ciutadà elements per poder seguir les informacions del judici i fer-se’n una opinió pròpia
Jaume Roures
director del documental

LA XIFRA

17
testimonis,
entre jutges, fiscals, juristes i catedràtics, analitzen el camí judicial del procés català.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona