Política

May confia obtenir noves concessions de Brussel·les

La primera ministra del Regne Unit veu possible aconseguir aviat “clarificacions addicionals” que facilitin la ratificació del Brexit a Westminster

Els 27 descarten reobrir la negociació per satisfer els euroscèptics britànics

La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, encara veu possible obtenir concessions de la Unió Europea (UE) que facilitin l’aprovació de l’acord del Brexit al Parlament britànic, malgrat l’absència d’avenços significatius en aquest terreny a la cimera comunitària que ha finalitzat aquest divendres. De fet, els 27 països restants de la UE han deixat clar que no estan disposats a reobrir la negociació del tractat aprovat a finals de novembre per satisfer les demandes del sector més euroescèptic del Partit Conservador britànic.

Tot i així, després del Consell Europeu May s’ha mostrat convençuda que pot aconseguir garanties addicionals que convencin les desenes de diputats tories que encara s’oposen a l’acord. “El diàleg que he mantingut avui amb els meus col·legues [europeus] m’ha demostrat que són possibles noves clarificacions”, ha assegurat en la roda de premsa posterior a la cimera europea.

En aquest sentit, ha assegurat que treballarà “ràpid” per obtenir nous compromisos dels 27 que facilitin la ratificació de l’acord a Westminster abans del 21 de gener. En particular, veu “possible” obtenir “clarificacions addicionals” dels socis europeus sobre el pla de contingència irlandès, en relació a la solució provisional per evitar una frontera irlandesa dura. Aquest punt genera rebuig entre els diputats britànics, especialment els unionistes de la DUP, que donen suport al govern de May.

Els 27 descarten més negociacions

Per contra, alguns líders europeus ja han avançat que no pensen reobrir el meló de l’acord del Brexit. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha descartat aquesta possibilitat però s’ha posat “a disposició” de May per “mantenir el contacte sobre assumptes rellevants”. “Jo no tinc el mandat per organitzar més negociacions. Hem d’excloure qualsevol mena de reobertura de les negociacions”, ha dit Tusk després de l’última cimera europea de l’any, que ha estat marcada pel Brexit.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, s’ha expressat en termes similars. “Volem ajudar [May], però no volem esmenar el record de sortida”, ha dit.

Merkel ha explicat que han “prestat molta atenció” a l’exposició de May i que els altres 27 Estats membres “han donat garanties” que “estan contingudes” a les conclusions aprovades durant la cimera.

“Aquesta és la nostra posició, que hem posat damunt la taula, i ara estem esperant una resposta”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona