Política

May redobla la pressió per desencallar el ‘Brexit’

Promet treballar “ràpid” per obtenir compromisos dels socis que facilitin la ratificació de l’acord

Els 27 no es tanquen del tot a oferir les garanties que vol Londres

La incansable Theresa May marxa de Brussel·les amb les mans buides, però promet continuar donant feina. En una setmana en què ha hagut de superar una moció de confiança del seu partit i el cop de porta d’ahir dels líders europeus a les seves demandes per al Brexit, la primera ministra britànica no llança la tovallola i persegueix els socis europeus per obtenir un cop de mà.

Pel camí de robar el títol de dama de ferro a la seva predecessora Margaret Thatcher, May va tornar ahir a la càrrega i va insistir a negociar compromisos addicionals amb Brussel·les per ratificar l’acord de sortida i superar la crisi interna al seu país.

Si bé el dia anterior Brussel·les reclamava als britànics més “claredat” en les seves demandes abans de considerar cap oferta, May va arribar a la cimera d’ahir visiblement enfadada, però decidida a no resignar-se, i va mantenir diverses reunions amb Macron i els caps del Consell i la Comissió. May va fer cas omís de les crítiques i va assegurar que encara és “possible” obtenir “clarificacions addicionals” dels socis europeus sobre el pla de contingència irlandès que genera reticències a Westminster. Ara Londres es posa les piles per obtenir nous compromisos i poder sotmetre l’acord del Brexit a votació abans del 21 de gener.

A l’expectativa

Amb l’orgull ferit pels comentaris de Juncker sobre la vaguetat de les seves proposicions, May va repetir constantment la paraula claredat en les seves declaracions a la premsa. “Vaig ser clara com l’aigua sobre les garanties que necessitem respecte al pla de contingència”, va dir, després de mantenir una tensa conversa amb el luxemburguès. Segons la líder tory, Juncker va matisar les seves paraules diplomàticament i va deixar “clar” que, quan deia que les discussions del Brexit eren “nebuloses” i “imprecises”, es referia només “al to general del debat”. En canvi, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va elogiar la britànica que pilota el divorci del Regne Unit: “Hem tractat May amb molta més empatia i respecte que alguns diputats britànics.”

Calmats els ànims, els 27 mantenen una posició ambigua respecte a l’embolic britànic. Continuen descartant cap renegociació de l’acord de sortida, però no diuen explícitament que no puguin proporcionar les garanties que vol Londres.

“Sempre estic a disposició de la primera ministra”, va dir Tusk, que presideix les reunions dels caps d’estat i de govern de la UE. En aquest sentit, el club europeu pretén que el govern britànic aporti més solucions per superar l’obstacle parlamentari en comptes d’esperar que Brussel·les els tregui sempre les castanyes del foc.

Aquest retret es palpava ahir, per exemple, quan, en resposta a un periodista britànic que li demanava què passarà si no es ratifica l’acord a la Cambra dels Comuns, el primer ministre luxemburguès, Xavier Bettel, va etzibar: “El Brexit és la vostra decisió, no la meva.”

LA FRASE

Hem tractat May amb molta més empatia que alguns diputats britànics
Donald Tusk
PRESIDENT DEL CONSELL EUROPEU

Líders sense força per pilotar canvis a la zona euro

Natàlia Segura Raventós

Els líders europeus acaben l’any sense assolir grans reformes europees. Immersos en la crisi del Brexit, els caps d’estat i de govern han quedat sense força per pilotar noves polítiques en temes clau com el migratori, l’econòmic i la defensa comuna. Per exemple, la UE continua ajornant l’etern debat sobre la reforma del sistema d’asil comú després de la caiguda de l’arribada de refugiats en l’últim any. Així, els governs es van congratular, ahir, per haver frenat aquests moviments gràcies “al control de fronteres, la lluita contra els traficants i la cooperació amb els països d’origen i trànsit”.

Pel que fa a la reforma de la zona euro, els líders van descartar que el futur pressupost específic per a l’euro serveixi per estabilitzar l’economia d’un país que s’enfronta a turbulències financeres tal com demanaven l’Estat espanyol i el francès. Així, van trinxar la proposta del govern socialista espanyol de crear una assegurança d’atur a escala europea.

En aquesta línia, i en espera de les eleccions europees del maig, els 28 s’han donat un any per acordar el megapressupost per al període 2021-2027. Un marc financer que serveix per dibuixar les línies polítiques del bloc europeu prioritzant els recursos en aquells àmbits polítics d’interès per a la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Guerra a Gaza

Israel es prepara per a l'operació a Rafah

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona