Política

Entre president i president o res

Sánchez insisteix a veure Torra, però rebutja la cimera de governs

“El temps que ell dediqui a parlar d’autodeterminació, jo parlaré de precarietat i serveis públics”, avisa

Aragonès ofereix a Calvo negociar els termes i els continguts de la trobada

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no es resigna que el viatge a Barcelona per celebrar-hi el Consell de Ministres no inclogui una reunió amb Quim Torra que ell voldria que fos el partit de tornada de la seva entrevista del 9 de juliol a La Moncloa. Si bé s’especulava amb un format innovador com ara una cita de presidents amb ministres i consellers per oferir una icona del desglaç, Sánchez no vol res que no sigui una cita amb Torra i prou per no servir una postal similar a una cimera bilateral entre estats, i adverteix que ell escoltarà tot el que Torra vulgui exposar sobre el dret a decidir, però alhora el va desafiar a ampliar el temari de l’ordre del dia. “Que Torra voldrà parlar d’autodeterminació? Si és que dins la Constitució es pot parlar de tot. Però el temps que ell dediqui a parlar d’autodeterminació jo el dedicaré a parlar de precarietat laboral, de la qualitat dels serveis públics i de com reconstruir l’estat del benestar, que ha sortit molt malparat d’aquests anys de crisi”, va dir a Brussel·les.

Mentre La Moncloa ultima el desembarcament a Barcelona de 1.000 agents vinguts de fora de Catalunya per integrar-se en un desplegament de 9.000 efectius, entre policies, guàrdies civils i mossos d’esquadra, Sánchez va presentar amablement el fet de canviar l’edifici de l’avinguda Puerta de Hierro de Madrid per la Llotja de Mar de la Ciutat Comtal. “És una mostra de respecte i d’estima a la societat catalana, com ho va ser anar a Sevilla, i és reconèixer que no tota la vida política passa a Madrid”, va explicar per rebatre la “provocació” que hi veia la consellera de la Presidència, Elsa Artadi. Fonts de La Moncloa, de fet, agraïen que la Generalitat ajudi a “desdramatitzar” el 21-D, que coincideix amb el primer aniversari de les eleccions forçades pel 155.

La portaveu Isabel Celaá va expressar confiança en els Mossos pel que fa al compliment del seu “deure professional”, mentre que Artadi replicava des de Berlín que el govern no veu que hi hagi cap necessitat que es desplacin a Catalunya “agents de fora” per garantir la seguretat el 21-D i els dies posteriors.

En un moment en què Pablo Casado (PP) i Albert Rivera (Cs) criminalitzen el simple fet de parlar –“dialogar de què i per a què?”, reprotxava el líder popular– i en què José María Aznar afirmava a El Mundo que és “indispensable” una intervenció “a fons de l’autonomia catalana, sense límit de temps, i de totes les institucions” per la “situació insurreccional”, Sánchez no vol tancar cap porta a la foto i manté que està “tot obert” si Torra accepta l’envit: tant el lloc –a Madrid hi ha qui ja aventura el cost electoral per a Sánchez de passar per sota de la pancarta amb el llaç groc del Palau de la Generalitat– com l’hora, perquè la cita a Sevilla amb Susana Díaz va ser després del Consell de Ministres i ara s’obre a tenir-la abans –fins i tot dijous en el sopar de Foment al qual assistirà Sánchez amb sis ministres– o després.

De l’ibuprofèn a l’assossec

El que el president espanyol no alterarà és el guió d’omplir el 21-D de contingut social –la bandera del dia serà la pujada del salari mínim a 900 euros que invocava com a esquer perquè ERC i el PDeCAT li votessin els pressupostos del 2019– i de predisposició al diàleg, tot i que el ministre de la diplomàcia, Josep Borrell, menyspreï el “poc èxit” de la “política de l’ibuprofèn”. “El govern vol resoldre el problema català i no viure de la confrontació territorial i del greuge territorial. Els problemes hi són per resoldre’ls, no per deixar-los com s’ha fet els últims set anys.” I va receptar de nou “temps, assossec i diàleg”, cosa que Borrell desdenya com a “ibuprofèn”. “No és una crisi que resoldrem en un mes ni en dos mesos”, preveu Sánchez.

El número 2 del govern, Pere Aragonès, va respondre ahir a la tarda a la carta enviada per Carmen Calvo, en què la vicepresidenta espanyola li comunicava oficialment que el Consell de Ministres es farà a la Llotja de Mar, li demanava la màxima col·laboració en la preparació de la trobada i deixava caure la conveniència que els dos presidents es reuneixin, “com és habitual en situacions semblants”.

El vicepresident ofereix a Calvo negociar la reunió entre presidents i la convida a trobar els “termes i continguts” per fer-la efectiva. També li trasllada que el govern comparteix “la voluntat d’avançar en el camí del diàleg constructiu” i li comunica que diversos departaments estan treballant en coordinació amb la delegació del govern espanyol per al Consell de Ministres. Així, l’executiu no tanca la porta a una reunió Torra-Sánchez –encara que no hi participin els ministres i els consellers com preferiria–, sempre que s’hi pugui abordar la qüestió de la independència. “Sempre hem apel·lat al diàleg; el format de la reunió no ha de ser el centre de la qüestió, sinó que s’hi pugui parlar de tot i amb una actitud constructiva”, va concedir Artadi, que va rebutjar, això sí, la celebració de “reunions cosmètiques”. “Sempre oberts a la possibilitat que hi hagi reunions en què es vulguin trobar solucions”, va insistir la portaveu del govern. La Generalitat ha descartat en tot moment una cita merament protocol·lària entre presidents després de la visita de desgel que Torra va fer a La Moncloa.

Calvo també va enviar una carta a Ada Colau en què agraeix per endavant la col·laboració que presta sempre el consistori. L’alcaldessa de Barcelona va instar Sánchez a garantir la seguretat el 21-D sense arribar a la “militarització” del centre.

LES FRASES

Vull solucionar el problema i no viure de confrontació i greuge. La recepta és temps, assossec i diàleg
Pedro Sánchez
president espanyol
El format de la reunió no ha de ser el centre de la qüestió, sinó que s’hi pugui parlar de tot
Elsa Artadi
pORTAVEU DEL GOVERN


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”