Política

Diana Riba, parella de Romeva, farà tàndem amb Junqueras

La número 2 d’ERC en les europees vol donar veu als represaliats a l’eurocambra

Aragonès fa una crida a no caure en “provocacions” que facin bo el relat fals de violència a Catalunya el 21-D

ERC va prosseguir ahir el seu camí al marge de candidatures unitàries de l’independentisme català amb la tria de Diana Riba, parella de l’empresonat Raül Romeva, com a número 2 del partit en la llista per a les eleccions europees del 26 de maig, en coalició amb EH Bildu i el BNG i oberta a “altres forces sobiranistes i de progrés”. El consell nacional republicà va aprovar ahir el tàndem electoral amb Oriol Junqueras. “Fa uns dies vaig rebre una trucada del Raül des de la presó de Lledoners, que començava així: «L’Oriol et demana que siguis en les llistes europees.» Vaig necessitar uns dies per pensar-m’ho”, va explicar Riba, que es proposa donar veu als represaliats i els seus familiars des d’un escó al Parlament Europeu com el que Romeva va ocupar durant deu anys.

Riba és llicenciada en pedagogia i, des del 2007, ha regentat El Pati dels Llibres, una llibreria especialitzada en literatura infantil i juvenil. Anteriorment havia treballat a la Fundació La Caixa, on va coordinar cicles de conferències sobre cinema i literatura al CaixaForum, i va ser programadora del Fòrum de les Cultures.

El vicepresident del govern, Pere Aragonès, va agrair la tasca dels que han estat eurodiputats del partit en aquesta legislatura, Josep-Maria Terricabras, Ernest Maragall i Jordi Solé, que anirà de número 3.

L’endemà de respondre per carta a la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, sobre l’eventual reunió entre Pedro Sánchez i Quim Torra, en què el president espanyol vol parlar de precarietat en contraposició amb l’autodeterminació, l’adjunt a la presidència d’ERC va exigir al govern del PSOE “menys lliçons” en matèria de lluita contra la precarietat, ja que Sánchez encara no ha retirat els recursos de Mariano Rajoy al Tribunal Constitucional contra les lleis catalanes per aturar desnonaments i sobre pobresa energètica. Aragonès li va recordar que els governs republicans han impulsat mesures com ara la renda garantida de ciutadania, que destina aquest any “deu vegades més recursos per habitant que l’ingrés mínim vital que han pactat el PSOE i Podem”. El vicepresident li va retreure també l’aprovació d’un sostre de despesa militar de 7.300 milions d’euros, que “hauria de fer caure la cara de vergonya al govern espanyol i també als seus aliats que avui ens demanen que hi donem suport”, amb referència a Pablo Iglesias i Ada Colau, que encara reclamen l’aval independentista als comptes espanyols.

“No acceptem lliçons per combatre la precarietat”, va reblar Aragonès, que va avançar que així ho defensaran en els espais de diàleg “que hi pugui haver, si n’hi ha”, la setmana que ve a Barcelona, en el marc de la visita del Consell de Ministres. Justament, Aragonès va fer una crida a la responsabilitat per als propers dies en vista de les mobilitzacions contra la celebració de la reunió ministerial, que reclama que siguin pacífiques i s’eviti “caure en provocacions” que facin bo el relat fals de violència a Catalunya. En aquest sentit, el vicepresident va apostar per respondre amb “determinació i somriures”, és a dir, a cara descoberta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona