Política

La Xina assegura que no busca l’hegemonia mundial

Xi Jinping referma la voluntat de Pequín de continuar l’obertura comercial al món, però rebutja el canvi polític

El president xinès lloa el llegat de Deng en el 40è aniversari de la reforma econòmica

La Xina va celebrar ahir el 40è aniversari de la reforma econòmica en un context de recels internacionals per la creixent influència econòmica i política de Pequín en l’escena mundial. Conscient d’això, el discurs d’una hora i mitja de durada de Xi Jingping al Gran Palau del Poble de Pequín es va centrar a tranquil·litzar les grans potències mundials i a assegurar que el seu país no té cap intenció de dominar el món.

Xi va reiterar el discurs que ha mantingut els darrers temps i va refermar el compromís del govern xinès amb el sistema multilateral de comerç i amb l’obertura de la seva economia al món. El líder xinès no va anunciar, però, cap iniciativa per contrarrestar l’alentiment econòmic ni per superar les friccions comercials amb els Estats Units. Va deixar clar, això sí, que el desenvolupament de la Xina no es farà “en contra dels interessos d’altres països”.

L’expansió de la Xina arreu del món, des de l’Àsia-Pacífic fins a l’Àfrica i més enllà, ha encès les alarmes de molts països, especialment de les grans potències, que veuen en perill la seva hegemonia econòmica i, darrerament, també política i, fins i tot, cultural.

Pel president xinès, tot plegat no és altra cosa que un “acostament al centre de l’escenari mundial”, cosa que –va assegurar– “no suposa cap amenaça a cap país”. “Per més que la Xina es desenvolupi, mai buscarà l’hegemonia”, va garantir Xi, que hi va afegir, però, que el país mantindrà la seva política de defensa, que alguns països, sobretot els veïns, consideren massa expansiva.

Xi va fer una repassada de les fites que ha aconseguit la Xina aquestes darreres dècades i va fer èmfasi en les reformes que va dur a terme l’expresident Deng Xiaoping que, segons el parer de Xi, van salvar el país del col·lapse econòmic just després de la Revolució Cultural. D’aquesta manera, el president esmenava altres discursos en què, segons molts analistes, havia menystingut la tasca de Deng, considerat l’arquitecte del canvi econòmic xinès, per enaltir la seva pròpia figura.

Com era d’esperar, el discurs de Xi no va incloure cap anunci de reforma política que pugui fer pensar en una democratització del país ni a curt ni a mitjà termini. “Ningú està en disposició de dictar al poble xinès què hauria de fer i què no hauria de fer”, va proclamar el president xinès, que hi va afegir que Pequín “reformarà tot el que pugui i hagi de ser reformat”, però que, amb la mateixa determinació, “mantindrà el que no necessita ser canviat”.

Les paraules de Xi no van aclarir quin serà el següent pas després de la treva que Xi i el president dels EUA, Donald Trump, es van donar en la guerra aranzelària.

LA FRASE

Per més que la Xina es desenvolupi, mai buscarà l’hegemonia
Xi Jingping
president de la xina

Les reformes clau

1978

Deng modernitza l’agricultura, la indústria, la defensa i la ciència i la tecnologia. La Xina evoluciona cap a una economia de mercat.

1983

S’abandona el sistema maoista d’economia rural planificada, que treu de la pobresa les zones rurals.

1984

S’autoritza l’emprenedoria autònoma.

1992

Deng posa les bases de l’actual “economia socialista de mercat”.

2001

La Xina entra a l’Organització Mundial del Comerç.

2004

La Constitució inclou el dret a la propietat privada.

2016

Final oficial de la política del fill únic iniciada el 1979.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona