Política

Govern i comuns entren en el detall dels pressupostos

Fets els intercanvis dels documents de partida, es preveu que aquesta setmana intensifiquin la negociació amb reunions sectorials

L’executiu no els aprovarà si no hi té el suport garantit

La negociació dels pressupostos de la Generalitat del 2019 entrarà aquesta setmana en una nova fase. Després del parèntesi nadalenc, i pendent que es fixi encara la data concreta, fonts d’Economia admeten que aquests dies es reprendran les converses entre el govern i el grup de Catalunya en Comú-Podem per entrar ja en concrecions, un cop fet un intercanvi preliminar de documents amb els respectius punts de partida. Serà ja la quarta reunió entre les dues parts, si bé fonts dels comuns assenyalen la possibilitat que de fet n’hi hagi més d’una, i s’organitzin trobades sectorials per entrar en el detall de cada departament, fet que podria derivar en la creació d’equips negociadors més amplis. Aquest punt, però, no ha estat confirmat.

Després d’una primera reunió al setembre en què se’ls va exposar el marc general, la negociació va arrencar de debò el 29 de novembre, amb una trobada en què el vicepresident Pere Aragonès es va limitar a prendre nota de les peticions dels diputats Jéssica Albiach i David Cid, que en van sortir decebuts per la falta d’una proposta de base. Aquesta proposta els arribaria la setmana abans de Nadal, en una tercera reunió que no va transcendir, però en què el secretari general, Albert Castellanos, els va presentar documentació més concreta, així com un estudi amb quatre possibles escenaris fiscals i la corresponent previsió d’ingressos, a partir de les reformes que reclamen els comuns, que ara hauran pogut estudiar-ho.

Aragonès ja va avisar en una entrevista a l’ACN durant les festes que el govern no donarà llum verd als números fins que no hi hagi acord per aprovar-los al Parlament: “Iniciar un debat pressupostari sense tenir-ne garantida l’aprovació seria una temeritat que el que faria seria impedir l’aprovació definitiva dels comptes”, reflexionava. Per això insistia que seran prudents: “Preferim esperar uns dies més, o poques setmanes, però tenir-ne garantida la tramitació, que portar els pressupostos al Parlament sense acord i condemnar-los al rebuig.” La intenció inicial era dur-los-hi a principi de desembre, i ara les previsions ja assenyalen pel cap baix finals de gener.

LA XIFRA

1.660,19
milions
creix el projecte de pressupost respecte al vigent, del 2017. Dels quals, 1.644,3 van a despesa departamental.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona