Política

El PSOE oferirà la inversió prevista en l’Estatut per seduir ERC i el PDeCAT

La ministra Batet nega taxativament cap possibilitat de fer un referèndum

Tardà recorda a Torra l’autonomia d’ERC per decidir si dona suport als comptes

La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, va confirma ahir que les inversions, amb el compliment, per primera vegada des del 2006, de la disposició de l’addicional tercera de l’Estatut, serà l’esquer amb què el govern de Sánchez vol desencallar les negociacions dels pressupostos generals amb ERC i el PDeCAT perquè com a mínim es puguin tramitar. Això sí, va reiterar que no cedirà en les peticions que li reclamen d’un gest polític per al dret a l’autodeterminació: “El referèndum no es donarà, no ho permet el marc constitucional”, va assegurar taxativament a Antena 3.

L’addicional tercera és una mesura que preveu destinar a Catalunya del total de la partida en inversions territorials en infraestructures el percentatge del producte interior brut (PIB) català en relació amb el PIB espanyol, que podria ser d’un 18%. Per Batet, es tracta de “donar compliment a una llei orgànica i canviar una situació perquè fins ara no s’estava complint”. En els comptes es preveu destinar també 1.700 milions a Catalunya, segons fonts d’Hisenda, desglossats amb 989 milions en entregues a compte, la correcció pel desfasament en la recaptació de l’IVA i 350 milions compromesos en les reunions bilaterals: 200 per a inversions pendents i 150 per als Mossos.

Tot i que el president de la Generalitat, Quim Torra, va voler donar dimecres un missatge d’unitat de l’independentisme en les demandes a Pedro Sánchez, admetent que hi hauria crisi de govern si ERC o el PDeCAT votava a favor dels pressupostos, en contra del seu criteri, el portaveu republicà al Congrés, Joan Tardà, li va recordar que el govern “no és monocolor” i que serà el partit –l’executiva d’ERC es reuneix avui a Ginebra amb Marta Rovira– qui decidirà si presenta una esmena a la totalitat o no. Al PDeCAT hi ha divisió sobre la qüestió, tot i que ahir el president, David Bonvehí, va dir que la proposta d’inversió “és un gest insuficient” si no es posa sobre la taula una fórmula “que passi per reconèixer el dret a l’autodeterminació”.

Partida per l’AMB en els pressupostos

Els pressupostos generals de l’Estat per al 2019 tornaran a incloure una partida inicial destinada a millorar el funcionament de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Així ho va anunciar ahir el secretari d’estat de Política Territorial, Ignacio Sánchez Amor, que es va reunir amb el vicepresident executiu de l’AMB, Antonio Balmón, i amb alcaldes dels municipis metropolitans. Sánchez Amor va reconèixer que d’entrada la partida serà “simbòlica” (100.000 euros), però va assegurar que el govern espanyol té la intenció de recuperar, en diversos exercicis, una assignació que l’AMB reclama des que es va crear, el 2011.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona