Política

Puigdemont reclama una “taula de diàleg bilateral” que ofereixi garanties

El PDeCAT condiciona la tramitació dels comptes a la creació d’un comitè sobre Catalunya

El president a l’exili exigeix un “testimoni independent”

Des de l’exili Carles Puigdemont afegeix pressió al president Pedro Sánchez per avançar en la via del diàleg si realment vol el suport del Partit Demòcrata per aprovar el seu pressupost. El president català va reclamar la creació “d’una taula de diàleg bilateral” sobre Catalunya després de la reunió de l’executiva del PDeCAT a Waterloo. La trobada va tenir la presència del seu president, David Bonvehí; la vicepresidenta, Míriam Nogueras, i el secretari d’organització, Ferran Bel, i es va fer en un moment de discrepàncies internes per l’estratègia a seguir a Madrid. Mentre Nogueras, més propera a Puigdemont, defensa no votar el pressupost, Bel s’ha mostrat en els últims dies més procliu a allargar la mà als socialistes espanyols.

El missatge ahir va ser un punt entremig d’aquestes posicions. Els exconvergents mantenen el seu no als comptes socialistes “en les actuals circumstàncies”, però obren almenys la porta a la seva tramitació al Congrés dels Diputats. Dues són les condicions concretes del PDeCAT en aquesta fase: un comitè de diàleg i garanties dels compromisos. L’objectiu d’aquesta taula de diàleg, segons Puigdemont, seria trobar una “sortida política” per a Catalunya i hauria de tenir un caràcter bilateral entre el govern de Sánchez i el de Quim Torra.

Tanmateix, Puigdemont no es fia de Sánchez i vol també avals que les promeses de Madrid no seran un cop més incomplertes o aigualides. Per tant, la formació demòcrata exigeix que la taula tingui “un testimoni independent” que “verifiqui que, si mai hi ha un acord, es complexi” i que ho denunciï si no és així. “Els diversos governs espanyols es caracteritzen pels seus incompliments”, va dir ahir l’expresident, tot recordant el cas de l’Estatut. Ara bé, Puigdemont va posar en dubte que l’executiu espanyol tingui interès a obtenir el suport dels independentistes per al seu pressupost. Segons ell, “no sembla” que Sánchez tingui “ganes” que partits com el seu li aprovin els comptes.

Estratègia en les locals

En la reunió d’ahir també es va discutir l’estratègia amb vista a les eleccions municipals i europees. Segons Bonvehí, la idea en tots dos comicis és repetir la fórmula de JxCat, malgrat que encara s’han de definir les llistes, especialment a la ciutat de Barcelona. El Partit Demòcrata va deixar ahir en les mans de Neus Munté –que va guanyar les primàries– la decisió d’acceptar el lideratge de Joaquim Forn i Elsa Artadi en aquesta candidatura.

LES FRASES

No es donen les condicions avui ni per donar suport ni per tramitar el pressupost
Carles Puigdemont
EXPRESIDENT DE LA GENERALITAT
Ara la presentaríem (una esmena a la totalitat) perquè el senyor Sánchez no s’ha mogut
David Bonvehí
PRESIDENT DEL PDECAT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona