Política

Cuixart: “Calen nous lideratges. No es pot governar un país des de la presó o l’exili”

El president d’Òmnium descarta un pacte amb la fiscalia i està preparat per una sentència condemnatòria perquè la presó és un “aparell de denúncia”

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, entén que hi hagi malestar a la societat civil sobre la gestió de l’últim any i ha apostat per “nous lideratges” que convisquin amb els existents. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Cuixart ha defensat que “no es pot governar un país des de la presó o l’exili, o no només” i ha afegit que cal “reorganitzar els diferents espais del sobiranisme”. De cara al judici de l’1-O, Cuixart descarta un acord amb la fiscalia i assegura que està preparat per una sentència condemnatòria. “La nostra presó té tot el sentit del món, és un aparell de denúncia internacional”, ha argumentat per després afegir que “no hi ha cap sentència que faci renunciar mai a la defensa dels drets humans, ni a la desobediència civil ni al dret a l’autodeterminació”.

Cuixart ha afirmat que “la repressió persegueix la divisió” però s’ha mostrat optimista a mig termini. “Cal reorganitzar els diferents espais del sobiranisme i crear nous espais de complicitat social i com no, calen nous lideratges i que òbviament convisquin amb el existents, és prioritari”, ha defensat. Preguntat per si la solució pot passar per una llista civil que faci aflorar nous lideratges, el líder d’Òmnium ha rebutjat entrar en quina és la millor fórmula i ha insistit que calen nous lideratges perquè “no es pot governar un país des de la presó o l’exili, o no només”.

Encara en clau interna del sobiranisme, en nom d’Òmnium ha demanat “coherència” als partits independentistes i ser “més determinats”. “Entenem la complexitat del moment i per això som empàtics amb la situació actual, però també els demanem que actuïn amb responsabilitat i que parlin clar a la ciutadania. Ni les amenaces de repressió ni la presó poden ser límits a res perquè quan el Jordi Sànchez i jo ja érem a la presó, van declarar la independència”, ha argumentat.

Preguntat sobre què vol dir no acceptar les sentències si són condemnatòries, Cuixart ha respost que se li hauria de preguntar al president de la Generalitat, Quim Torra. I ha afegit que Òmnium té clar que “no hi ha cap sentència que faci renunciar mai a la defensa dels drets humans, ni a la desobediència civil, ni al dret a l’autodeterminació”.

Pel que fa al judici de l’1-O i al pròxim trasllat a Madrid, Cuixart diu que en aquests mesos han tingut temps d’aprendre a perdre la por i assegura que en les últimes setmanes s’ha instal·lat en el “col·lectiu de presos polítics” un clima de determinació i coratge que augura un judici “ple de dignitat”.

En aquest context, assegura que se sent “molt serè i tranquil”. Cuixart defensa que només poden anar al judici a “acusar” l’Estat i considera que no es poden declarar innocents, perquè això voldria dir que admeten que hi ha una causa delictiva. El president d’Òmnium considera que les defenses estan ben coordinades i ha defensat que la juridisprudència del Tribunal Suprem avala la utilització de la desobediència civil com a instrument per preservar els drets fonamentals. “No només és legitima sinó que és una mostra del bon estat de salut d’un sistema democràtic”, ha reblat.

Cuixart descarta arribar a un acord amb la fiscalia perquè, segons ell, seria tant com “condemnar” les properes generacions de ciutadans del país i “trair” la memòria de tots els qui han precedit en la lluita i en circumstàncies més adverses. En aquest context, ha afirmat que o hi ha absolució o assumiran amb “tota la dignitat” la pena que els caigui.

Preguntat pels pressupostos de l’Estat, Cuixart no ha volgut entrar-hi i s’ha limitat a afirmar que “allò que sigui bo per a Catalunya, a la llarga ho serà també per als presos, però a l’inrevés no ho tenim gens clar”. I ha demanat que es deixi de dir que el sobiranisme ha fet despertar el feixisme, una afirmació que ha comparat amb responsabilitzar les víctimes del nazisme del seu auge.

Cuixart considera “d’una gravetat absoluta” que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no vulgui plantejar cap oferta a Catalunya fins que no hi hagi sentència sobre l’1-O. I considera que, com a mínim, això hauria d’haver provocat la dimissió del president del Consell General de Poder Judicial (CGPJ) i del president del Tribunal Suprem (TS).

El president d’Òmnium acaba l’entrevista assegurant que està preparat per una sentència condemnatòria que el faci estar més anys a la presó. “Som corredors de fons. La nostra presó té tot el sentit del món, és un aparell de denúncia internacional i una manera sensacional de plantar cara a l’ultradreta. Sé que serà dur, també per casa, però la democràcia no hi entén de tristors o laments. Ja hem plorat tot el que havíem de plorar. Gaudim d’aquesta lluita compartida en al mesura de les possibilitats de cadascú”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona