Política

Campanya permanent pel judici

Òmnium prepara l’acció “més ambiciosa” de la seva història per “acusar l’Estat” i es mobilitzarà cada dia mentre duri el plet al Suprem, també a Madrid i altres ciutats europees

Cuixart veu en els presos el “pas útil” cap a la victòria

Judici a la democràcia. Rere aquest lema, Òmnium Cultural va llançar ahir en una presentació multitudinària al castell de Montjuïc de Barcelona la que serà la “campanya més ambiciosa” de la seva història, de protesta amb motiu del judici al procés, que començarà d’aquí a poques setmanes al Tribunal Suprem. Embolcallada en multitud d’iniciatives, serà de fet una mobilització permanent, ja que es preveu que hi hagi actes diaris, des que comenci i fins a l’emissió de la sentència, en què es va demanar la màxima col·laboració popular. “La resposta del carrer ha de ser excepcional, el seu veredicte ha de ser inapel·lable”, proclamava el president de l’entitat, Jordi Cuixart, en una carta des de la presó llegida pel cantant Lluís Llach. “No hem vingut a defensar-nos, sinó a acusar l’Estat; els presos polítics no som la representació de cap derrota, sinó el pas útil cap a la victòria”, concloïa.

L’etiqueta #joacuso serà precisament un altre dels leit motiv d’una campanya que pretén girar el mitjó, fer d’altaveu al món de la lluita pacífica del sobiranisme i denunciar les vulneracions produïdes de drets fonamentals com ara els de llibertat d’expressió, reunió o manifestació, amb motiu de la “persecució política” al dret a l’autodeterminació. A tal efecte, es preveuen concentracions i accions de denúncia “en els moments més àlgids”, també després de la sentència, per la qual cosa es buscaran voluntaris arreu del país. Algunes de les més potents, això sí, tindran lloc a fora: a la Puerta del Sol i a la Castellana de Madrid, de bracet amb l’ANC i organitzacions estatals pels drets democràtics; davant del Parlament Europeu a Brussel·les, del Tribunal dels Drets Humans a Estrasburg o de la seu de l’ONU a Ginebra, a més d’altres ciutats a tot el món, en complicitat amb la colònia catalana.

A dins es muntaran accions de suport als familiars dels presos i exiliats, i es representaran més de mil judicis populars; és a dir, actes oberts amb experts en drets humans per desmuntar els grans arguments contra els encausats. A més, es potenciarà una campanya de comunicació en xarxes i amb cartells informatius en busos, façanes i vies de comunicació; hi haurà performances al carrer i accions artístiques sorpresa creatives a les parets, es repartiran mensualment diaris de paper de franc per mirar de contrarestar el relat que voldran imposar mitjans i partits unionistes, s’instarà a penjar domassos als balcons i es disposaran parades informatives arreu. Ahir, de fet, en un acte que va superar les expectatives –va caldre afegir tres busos llançadora als quatre que pujaven des de la plaça d’Espanya– ja n’hi havia, i van esgotar els 2.000 lots amb material gratuït que repartien. La campanya es finança amb les quotes dels 140.000 socis i aportacions puntuals que s’aniran demanant.

El vicepresident, Marcel Mauri, va tancar l’acte recordant que és un judici contra més de dos milions de catalans, i retreia la repressió i el nul projecte estatal a Catalunya. “Si aquesta és l’única oferta que té Sánchez, és la nostra responsabilitat marxar d’aquest Estat”, proclamava.

No ens espanta cap condemna, la nostra prioritat no és sortir de la presó, sinó la resolució del conflicte
Jordi Cuixart
president d’òmnium cultural
No som delinqüents, som orgullosos dissidents d’un projecte polític que empresona les idees
Marcel Mauri
vicepresident d’òmnium
No podem tolerar que s’utilitzi la causa independentista per limitar drets fonamentals
Marina Roig
Advocada de Jordi Cuixart

Nou vídeo amb suport transversal

Un dels elements més aplaudits ahir va ser el nou vídeo difós a les xarxes socials. Enfundats en camises blanques com la que duia Cuixart quan el van engarjolar, 25 representants polítics i de la societat civil com ara Arcadi Oliveres, Roger Español, Pep Cruz, Roger Coma, Toni Solé, Alguer Miquel i Joan Dausà es declaren disposats a acusar l’Estat i aposten per més democràcia com a resposta, en consonància amb discursos de Cuixart. Alguns també van ser a Montjuïc, com per exemple la seva parella, Txell Bonet, o els encausats Joan Josep Nuet, que acusava l’Estat de negar una sortida dialogada i votada al conflicte, i Mireia Boya, que l’acusava de “perpetuar una justícia hereva del franquisme”. També van intervenir al vídeo l’advocada de Cuixart, Marina Roig, que subratllava que l’1-O “va ser un acte de desobediència civil que mai pot ser considerat delicte”. L’advocat internacional Olivier Peter constatava la repercussió exterior que tindrà perquè “és un judici a la democràcia i als drets humans, i així s’explicarà al món”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES