Política

Aznar insta que tot el vot dretà vagi al PP per salvar Espanya

Enalteix Casado i avisa que, veient el “desafiament existencial” que fa l’independentisme, no es pot votar Vox ni Cs

Acusa Sánchez d’haver-se rendit perquè està buscant el sí al pressupost “d’un pròfug i d’un pres”

L’expresident José María Aznar va tornar a la vida del nou PP de Pablo Casado i li va prestar el millor servei: una crida a concentrar el vot dretà per salvar Espanya del “desafiament existencial” de l’independentisme a la “continuïtat històrica” espanyola. Tot i l’oferta dividida en tres –el PP, Ciutadans i Vox–, Aznar va enaltir Casado davant “modes polítiques estridents” i “la cridòria d’esvalotadors”, i va exigir el vot a l’únic que frenarà el “separatisme”: “Els vots que Espanya necessita per respondre a aquest desafiament existencial són els que han d’anar al PP i que des d’ara demano.”

La convenció España en libertad, amb què Casado vol rearmar ideològicament el partit, va portar ahir a l’escenari d’Ifema la segona ànima del PP. Si l’obertura va ser el dia d’Alberto Núñez Feijóo, Ana Pastor i Mariano Rajoy, ahir era el dia d’Aznar, que no acudia a una cita del PP des del 2015 i que el 2016 va renunciar a la presidència d’honor del partit. “Us han posat a dieta: només un expresident al dia”, va ironitzar Aznar davant els afiliats com a mofa de l’al·lèrgia de Rajoy a l’hora de coincidir amb ell. I, tot i ser ovacionats tots dos en dies successius, en l’aclamació Aznar va derrotar Rajoy en decibels.

Com que en els últims temps no només no havia demanat el vot al PP sinó que elogiava Albert Rivera i l’expopular basc Santiago Abascal quan va fundar Vox, Aznar va voler desfer equívocs i ho va fer ressuscitant el famós “sin tutelas ni tutías” que Manuel Fraga li dedicava a ell el 1990: “Casado és un líder com un castell, un líder sin tutelas ni tutías.” I va cloure l’elogi veient en el Casado d’ara l’Aznar del passat. “Fa quasi trenta anys, un jove de 37 anys, la mateixa edat de Casado, arribava a la presidència del PP i també venia d’Àvila. Però Casado és més llest”, el va lloar Aznar abans d’avisar que el líder ho té més difícil que cap altre predecessor per la divisió de la dreta en tres ofertes electorals.

Desarticular el “cop d’estat”

La raó per concentrar el vot conservador en Casado és, segons Aznar, Catalunya. “Quant de temps hem de suportar que el separatisme català amenaci amb el desacatament? Quant de temps hem d’esperar perquè es desarticuli el cop d’estat?”, es va preguntar. Segons el que va ser mandatari espanyol del 1996 al 2004, és incomprensible que el president Pedro Sánchez busqui el sí als pressupostos “d’un pròfug de la justícia i d’un pres preventiu pel delicte de rebel·lió”. “No és dialogar, és rendir-se”, va denunciar. I un cop més, l’antídot el va situar en el PP de Casado, amb el qual ara conviu en harmonia. “No acceptem ni acceptarem que el destí de la nació el marquin els que la volen trencar”, va advertir el president de la FAES, la fundació que va trencar amb el PP fa tres anys i que aquest cap de setmana té un estand a Ifema on ven llibres d’Aznar i biografies de liberals com ara Cánovas i Silvela.

A més de fer una crida al votant fugitiu a Vox perquè torni a la “casa comuna”, Aznar va receptar als seus escoltar els retrets dels desencantats. “Estic segur que ens diuen coses que necessitem escoltar, encara que algunes no ens agradin”, va alliçonar.

Recollint la ferida que divendres havia deixat Jaume Vives, portaveu de Tabarnia, que animava a afiliar-se a Vox tot i ser convidat a la convenció del PP, un dels teloners d’Aznar i eurodiputat, Esteban González Pons, va implorar no canviar el carnet citant dues dones mortes: “No us afilieu a Vox: ni Loyola de Palacio ni Rita Barberá ho haurien fet.”

LES FRASES DE L’EXPRESIDENT

Els vots que Espanya necessita per respondre a aquest desafiament existencial són els que han d’anar al PP
Tenim un govern que fa dependre el pressupost del vot d’un pròfug i del d’un pres preventiu per delicte de rebel·lió
Quant de temps cal suportar que el separatisme amenaci amb el desacatament? I per desarticular el cop d’estat?

‘Rojigualda’ al logotip, himne èpic i veu a alcaldables

La convenció de rearmament ideològic que Pablo Casado va prometre quan va derrotar Sáenz de Santamaría el juliol del 2018 ha canviat la imatge del PP. Si la sigla “PP” cau en favor del nom “populares”, la gavina –pel PP, és un xatrac– pren la forma de mig cor amb la rojigualda.

Amb el canvi d’imatge, arriba també una nova versió de l’himne, titulada Fuerza PP, del mateix autor, Manuel Pacho, però amb un to èpic que remet a la sèrie Joc de trons. A l’escenari, una pantalla LED corbada de 90 metres quadrats amplifica els missatges.

A més de Mario Vargas Llosa, ahir era el dia dels alcaldables. “El PP és la garantia que Barcelona no serà mai capital de la república”, va dir el de Barcelona, Josep Bou. “M’he encarregat personalment com a regidor que a la via pública de Tarragona no hi hagi ni un sol llaç separatista”, va dir el de Tarragona, José Luis Martín. El més celebrat va ser l’avís del madrileny José Luis Martínez Almeida al líder del PP català: “Alejandro, guanyarem Madrid i no rebrem mai més els colpistes.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona