Política

Borrell sobre el Brexit: “No pot passar com amb la declaració d’independència, que es proclami i després se suspengui”

El ministre d’Exteriors es queixa que la UE “s’ocupi molt de les colònies francobritàniques” i menys d’Amèrica Llatina

Participa en una reunió a Brusel·les

El ministre d’Exteriors espanyol, Josep Borrell, ha comparat una possible suspensió o pròrroga llarga del Brexit amb la declaració d’independència de Catalunya del 2017. “No pot passar com amb la declaració d’independència, que es proclami i després se suspengui”, ha dit aquest dilluns al matí a la seva arribada al consell d’exteriors a Brussel·les. En aquest sentit, ha defensat que cal evitar “cronificar el problema” prorrogant a llarg termini la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Respecte a la situació a Veneçuela i Nicaragua, Borrell s’ha queixat que la UE “s’ocupi molt de les colònies francobritàniques” i menys de l’Amèrica Llatina. Així, ha assegurat que el cas de Nicaragua es discutirà aquest dijous “gràcies a la insistència d’Espanya”.

Borrell ha assegurat que la primera ministra britànica Theresa May hauria de presentar aquest dilluns una proposta d’acord del Brexit “substantivament diferent” a la que va rebutjar Westminister la setmana passada. “No crec que convenci als diputats amb petits retocs”, ha reconegut el mateix dia que May ha de comparèixer al parlament britànic per explicar els seus plans sobre el Brexit.

Respecte a les opcions que tindria May sobre la taula per desencallar la votació parlamentària de l’acord del Brexit, Borrell ha dit que la permanència del Regne Unit a la unió duanera, tal com demana el laborista Jeremy Corbyn, li semblaria “un acord raonable”. Tanmateix, ha admès que això podria implicar “problemes interns greus” per al partit conservador de May.

Sigui quina sigui la proposta que faci May, el ministre espanyol ha alertat que aquesta hauria de ser aprovada després pels 27 estats membre de la UE. Tot i això, Borrell ha deixat la porta oberta a renegociar amb Londres. “Tots els acords s’aconsegueixen sempre en l’últim minut”, ha dit.

Amèrica Llatina

El govern espanyol demanarà aquest dijous als seus socis europeus que donin suport a “sancions” o una petició de la UE perquè es convoquin “noves eleccions” a Veneçuela i Nicaragua. D’altra banda, Borrell ha explicat que Brussel·les està treballant per establir “un grup de contacte” amb el govern de Nicolás Maduro per fomentar “el diàleg”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona