Política

parlament

La comissió del 155 ajorna la compareixença dels exconsellers presos i acusa el Suprem “d’estratègia dilatòria”

S’havia citat com a compareixents Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Josep Rull i Dolors Bassa

JxCat, ERC, comuns i CUP llegeixen un manifest conjunt a l’inici de la sessió

La comissió d’investigació sobre l’aplicació del 155 a Catalunya ha ajornat la compareixença dels exconsellers empresonats Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Josep Rull i Dolors Bassa. Segons ha explicat el president de la comissió, Toni Morral (JxCat), el Tribunal Suprem va obrir divendres un període de tres dies hàbils per fer arribar a totes les parts la petició del Parlament, un termini que acaba aquest dimecres. Per això, en un manifest conjunt, els diputats de JxCat, ERC, comuns i CUP han acusat el Suprem d’aplicar una “estratègia dilatòria” per retardar les explicacions dels exconsellers com a testimonis a la comissió del 155. En el mateix manifest, els diputats han instat també el tribunal a resoldre en temps i forma la petició de compareixença “perquè es respecti la voluntat del Parlament”.

Al comunicat, que han llegit Jéssica Albiach (CatECP), Carles Riera (CUP), Jordi Orobitg (ERC) i Francesc de Dalmases (JxCat), els quatre grups sobiranistes han denunciat que no es respecta el seu dret a poder interpel·lar els exconsellers citats a la comissió, ni tampoc que Junqueras, Turull, Romeva, Forn, Rull i Bassa pugui complir “amb seu dret i deure” de comparèixer. Constaten així “una nova vulneració de drets”.

Els grups, que recorden que el president del Parlament, Roger Torrent, va comunicar la petició al Suprem a finals de desembre “amb antelació suficient”, acusen l’Alt Tribunal de mantenir una “estratègia dilatòria donant trasllat a les parts durant la tercera setmana de gener perquè es posicionin, deixant el procediment obert fins passada la data fixada” d’aquest dimarts. “Per això l’instem que resolgui en temps i forma, perquè es respecti la voluntat del Parlament de Catalunya”, conclou el manifest.

Just després del posicionament conjunt, el president de la comissió, Toni Morral, ha obert un torn de paraula als grups assistents -com s’esperava, Cs, PSC-Units i PPC no hi han anat. Albiach ha lamentat que el Suprem hagi tornat a mostrar “menyspreu” a l’autogovern, i ha subratllat que la compareixença dels presos era “clau”. Al seu torn, Riera ha subratllat que l’Estat vol “destituir la democràcia” i, com a rèplica, ha asseverat que “l’única sortida” és destituir-lo de Catalunya.

“Fermesa” amb les compareixences

Per part d’ERC, Orobitg ha apuntat que l’Estat i el Suprem han vulnerat els drets dels qui havien de comparèixer avui, i ha instat Espanya a decidir “si vol ser Turquia o Estrasburg”. Finalment, Gemma Geis (JxCat) ha advertit que el 155 s’ha aplicat, de fet, avui a la comissió d’investigació sobre el mateix 155: “És una altra fórmula per menystenir els drets i deures dels ciutadans en aquesta aplicació abusiva de la llei”, ha argumentat. En aquesta línia, la portaveu adjunta de JxCat ha reclamat “fermesa” per a exigir que els presos puguin comparèixer.

Com a conclusió, Morral ha garantit que la Mesa de la comissió persistirà en la voluntat que compareguin “sense que el procediment sigui cap obstacle”. “És un dret i deure que no pot limitar cap jutge”. “Per tant, en els propers dies veurem quines dates tenim per instar la seva compareixença, prèvia consulta als interessats, atesa la seva agenda. La Mesa es compromet a seguir amb els tràmits perquè les compareixences siguin possibles”, ha finalitzat Morral, recordant que els presos estan a punt de ser traslladats a Madrid, a l’espera que comenci el judici de l’1-O.

Data a determinar

Així doncs, la celebració de la comissió d’investigació del 155 s’aplaça a una data encara per determinar. Precisament aquest mateix dimarts Morral es reunirà amb els presos al centre penitenciari de Lledoners per plantejar-los una nova data, tal com han explicat fonts del grup. Des de JxCat obren la porta a convocar els presos en les properes setmanes, coincidint amb la celebració del judici de l’1-O. Tot i això reconeixen que caldrà acordar-ho amb els polítics encausats i tenir l’aprovació del Suprem. Segons fonts parlamentàries consultades per l’ACN, en cas que el Suprem concedeixi el permís perquè els presos compareguin, el Parlament proposarà una nova data i convocarà de nou els líders polítics.

A mitjans de gener, la Fiscalia ja va oposar-se a la compareixença dels exconsellers empresonats, tant per via telemàtica com per via presencial, en un escrit davant del Tribunal Suprem. I en paral·lel, els exconsellers de l’entorn del PDeCAT i de JxCat, Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn, van fer arribar una carta a Torrent per exposar “plena disposició i interès” a comparèixer a la comissió que investiga l’aplicació del 155 després de la declaració del 27 d’octubre del 2017.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona