Política

Tretze organitzacions volen enviar observadors al judici

La plataforma International Trial Watch vol cinc seients en la vista de l’1-O per vigilar possibles vulneracions

El Tribunal Suprem calla i ho desvia al cap de premsa

Pérez Royo, Urías i Erri de Luca s’hi interessen

El judici de l’1-O desperta l’interès internacional. En espera del vistiplau del Tribunal Suprem a la seva presència, tretze organitzacions de defensa dels drets humans s’han integrat a la plataforma International Trial Watch-Catalan Referendum Case per enviar observadors a la sala del tribunal i elaborar informes de possibles vulneracions. La xarxa vol tenir cinc seients per a experts interessats –com ara el constitucionalista Javier Pérez Royo i l’exlletrat del TC Joaquín Urías– d’un grup coordinat pel professor de dret penal Iñaki Rivera i la catedràtica de dret constitucional de la UAB Mercè Barceló.

Tot i que els judicis són a priori públics, la plataforma International Trial Watch-Catalan Referendum Case vol garantir que els seus associats tinguin cinc cadires fixes com a observadors reconeguts per fer informes setmanals i mensuals, a més d’altres vinguts d’Amnistia Internacional. “A Turquia s’accepta, i a Itàlia, França i Suïssa no hi ha problema i ni el tribunal ni la fiscalia són bel·ligerants”, relata Robert Sabata, advocat de l’Associació d’Advocats Europeus Demòcrates.

Entre les organitzacions internacionals que ja han dit que volen assistir al judici, hi ha l’American Bar Association, amb 410.000 membres i seu a Chicago; la Federació Internacional dels Drets Humans (París), que aplega 184 organitzacions estatals, i la xarxa Euromed Rights (Copenhaguen), amb més de 80 organitzacions estatals de drets en 30 països. També hi ha Front Line Defenders, amb seu a Dublín i amb el premi de les Nacions Unides 2018, i Fair Trials, que des de Londres s’especialitza en el seguiment de judicis. Completen la llista l’Associació d’Advocats Europeus Demòcrates (AED), l’Associació Europea d’Advocats per la Democràcia i els Drets Humans (ELDH), Antigone (Itàlia), el Comitè de Juristes pels Drets Humans (Holanda), el Centre d’Estudis Legals i Socials (Argentina) i la Confederació Magribina pels Drets Humans (Comdh).

Clam per vigilar ‘in situ’

Si bé la fiscal María José Segarra creu que la “transparència” està garantida pel fet que es tracta d’un judici “televisat i en directe”, la plataforma que aglutina observadors ho rebat. “És a la sala, i no per streaming, on es pot apreciar si hi ha vulneracions o no: des de com hi arriben els acusats, quines són les reaccions, les mirades... Tot això és impossible apreciar-ho si no ets a la sala; no podem dependre del que considerin que és important els realitzadors del senyal televisiu”, va raonar Anaïs Franquesa, directora de litigi d’Irídia. El Suprem, per ara, no es pronuncia i desvia el prec al cap de premsa.

Si a l’Estat hi ha noms com Pérez Royo, Urías, el catedràtic de Jaén Guillermo Portilla –impulsor del manifest La banalització dels delictes de rebel·lió i sedició–, Iñaki Esparza (Bilbao), Jorge Correcher (València) i Alejandro Forero i Mónica Aranda (Barcelona) que volen ser observadors, en l’escena internacional hi ha John Philpot (expert en processos davant tribunals penals internacionals), Luisa Morgantini (exvicepresidenta del Parlament Europeu) i l’escriptor napolità i activista Erri de Luca. “Els informes sobre si hi ha cap vulneració no haurien de ser d’interès de les defenses, sinó de tota la ciutadania”, alerta Franquesa.

LA FRASE

És a la sala, i no per ‘streaming’, on es veu si hi ha vulneracions o no; no pot dependre del realitzador
Anaïs Franquesa
directora de Litigi d’Irídia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona