Política

Guaidó busca l’exèrcit

El líder opositor veneçolà demana el suport de les forces armades a una transició política, davant una multitud aplegada a Caracas

Maduro encapçala el seu propi míting i proposa un diàleg basat en l’economia

L’oposició a Veneçuela ha proclamat que el 2019 serà “l’any de la llibertat”. Està convençuda que al govern de Nicolás Maduro no li queda gaire temps, asfixiat com està per les sancions internacionals i la pressió del carrer. La veu cantant del descontentament és el titular de l’Assemblea Nacional, Juan Guaidó, autoproclamat president interí el 23 de gener passat. Ahir, aquest polític de només 35 anys va liderar el pols d’una gran demostració de força popular contra el govern. Desenes de milers de persones es van manifestar a l’est de la capital veneçolana al crit de “Sí, es pot” per demanar eleccions anticipades. Al mateix temps, a l’oest, una multitud similar però vestida de vermell, el color de l’oficialisme, sortia al carrer per commemorar els 20 anys de l’inici de la revolució inaugurada per Hugo Chávez el 2 de febrer del 1999.

Maduro va pujar a la tarima per repudiar el que considera un cop ordit des dels EUA i per llançar a l’aire una crida al diàleg polític.

Caracas va esdevenir, ahir, una postal de la històrica fractura veneçolana. L’est, on hi ha els barris benestants, es va unir contra Maduro. El chavisme va prendre l’altra meitat de la ciutat, de barris pobres i bastió de l’oficialisme. Però alguna cosa sembla que ha canviat. Per primera vegada, l’oposició té el suport de més de 60 països en la seva estratègia contra el govern.

Guaidó va dir ahir que ben aviat s’encarregarà en persona de recollir l’ajuda humanitària que ja es rep a Colòmbia, al Brasil i a “una illa del Carib” que no va precisar, uns subministraments que Maduro rebutja de pla perquè els considera una intromissió estrangera en els afers de Veneçuela. Aquest ha estat el desafiament de Juan Guaidó, el primer pas d’una nova escalada de pressió que confia que acabarà per aïllar totalment el govern i que traurà del Palau de Miraflores “l’usurpador” Maduro.

El límit opositor el posen les forces armades, que s’han mantingut fidels a Maduro, fins i tot enmig d’una ferotge crisi econòmica. El malestar a les casernes contra Maduro no és encara evident, però ja hi ha fissures.

L’avís d’un general

Abans de la manifestació opositora, es va produir un fet de gran impacte polític: el general de divisió de l’aviació Francisco Esteban Yánez va difondre un vídeo a les xarxes socials en què reconeix Guaidó com a “president encarregat” i adverteix que “el 90% de les forces armades” estan d’acord amb ell.

Yánez és el militar en actiu i de més alt rang a pronunciar-se contra Maduro. Per això, Guaidó va ser directe en el seu discurs: “Soldat, és l’hora, ha arribat el moment de pronunciar-se per la Constitució, per un canvi al teu país i per l’honor de les forces armades. Us estem dient que teniu un rol en la reconstrucció de Veneçuela, com tots nosaltres”, va dir des de la tarima, al barri de Las Mercedes. Abans, havia reiterat l’oferta d’una amnistia per a tots aquells militars que triïn el canvi de bàndol.

Maduro va esperar el final del discurs de Guaidó per pujar a l’escenari sobre l’avinguda Bolívar, al centre administratiu de la capital. Va ser el seu primer acte massiu des de l’atac amb drons que va rebre fa sis mesos en aquest mateix lloc. “Quant de mal faran al país? És que no hi haurà un moment il·luminat de responsabilitat?”, es va preguntar. Després, va resumir en una frase la seva estratègia de resistència. “Ratifico el meu suport al diàleg; quan vulguin, on vulguin, estic a punt per parlar i respectar la Constitució entre tots. M’atreveixo a fixar com a prioritat la recuperació de l’economia”, va proclamar el president. Però l’oposició ja no creu en el diàleg, una proposta presentada per Mèxic, l’Uruguai i Bolívia per sortir de la crisi. Guaidó considera tot acostament al govern una estratègia de Maduro per mantenir-se en el poder.

Soldat, és l’hora, el moment de pronunciar-se a favor de la Constitució
Juan Guaidó
LÍDER OPOSITOR VENEÇOLÀ
Jo soc president de tot Veneçuela, i continuarem governant
Nicolás Maduro
PRESIDENT DE VENEÇUELA

Maduro prepara un exili segur

Federico Molina

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, busca un refugi segur amb vista a la seva imminent sortida del poder. Així ho assegura Julio Borges, portaveu de l’ oposició a l’exterior i ambaixador de l’autoproclamat govern de Juan Guaidó, davant del Grup de Lima, que aplega països americans contraris a Caracas. En una entrevista amb l’agència Efe, Borges diu que sap per “fonts diplomàtiques” que Maduro està “trucant a la porta” de països àrabs i de l’est d’Europa “per buscar una possibilitat d’asil o amagatall quan se’n vagi de Veneçuela”. Els rumors sobre una imminent fugida de Caracas dels líders de l’executiu han crescut en els últims dies després de l’arribada d’avions amb bandera russa, que van aterrar a Caracas sense passatgers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona