Política

Zaplana queda en llibertat després que la jutgessa li bloquegi 6,3 milions

L’expresident de la Generalitat Valenciana continua ingressat a l’hospital de la Fe de València, on ha passat els últims 51 dies per complicacions derivades d’una leucèmia

El també exministre assegura que no té comptes a Suïssa ni a cap altre país

L’exministre espanyol i expresident de la Generalitat Valenciana Eduardo Zaplana, en presó preventiva per un cas de blanqueig de capitals, ha sortit en llibertat aquest dijous després 259 de reclusió, els últims 51 a l’hospital per una leucèmia. Segons fonts de la fiscalia, l’alliberament es produeix perquè s’han practicat les diligències que “justifiquen la seva situació personal”, i no per qüestions de salut.

La jutgessa que instrueix l’anomenat cas Erial ha acordat la posada en llibertat de Zaplana i els dos altres detinguts per aquest cas, l’advocat Francisco Grau i l’exdirectiu de Terra Mítica Joaquín Barceló, després del bloqueig de 6,3 milions d’euros en comptes a Suïssa, que l’expolític hauria cobrat suposadament en el procés de privatització de les ITV i els parcs eòlics del País Valencià.

Segons han confirmat a Efe fonts judicials, el jutjat ja ha lliurat una ordre perque li siguin transferits aquests fons des d’una entitat bancària helvètica, de manera que serà impossible que Zaplana o els altres dos investigats hi puguin accedir. S’estima que el 90% del fons pertany a Zaplana i la resta a Barceló i Grau.

A més d’aquestes diligències, els tres acusats estaran obligats a comparèixer una vegada a la setmana al jutjat de guàrdia més proper al seu domicili, si bé no hauran de consignar cap fiança.

La instructora i la Fiscalia Anticorrupció també argumenten la posada en llibertat de Zaplana i els altre dos detinguts –que serà efectiva quan lliurin el seu passaport al jutjat– per la reducció, al seu parer, del risc de fuga.

La jutgessa va decretar la presó provisional de Zaplana al de maig de 2018, després de ser detingut per un presumpte delicte de blanqueig de capital. Zaplana va ser detingut en el context d’una operació judicial que va comportar fins a sis detencions més, entre els quals els empresaris José i Vicente Cotino.

L’expresident valencià va ser traslladat del penal de Picassent a l’Hospital La Fe de València el passat 18 de desembre a causa de les complicacions derivades de la leucèmia que pateix. Zaplana encara no ha rebut l’alta i continuarà ingressat al centre mèdic.

La defensa i la seva família havien demanat reiteradament el seu alliberament per motius de salut, argumentant que el seu estat és incompatible amb el risc de fuga.

Zaplana defensa la seva innocència

L’expresident de la Generalitat valenciana ha afirmat aquest dijous que mai va participar en les adjudicacions de contractes per les quals que se li atribueixen comissions il·lícites i ha negat que tingui comptes a Suïssa o a cap altre país, ja sigui al seu nom o de tercers.

Zaplana ha assegurat en un comunicat que té “la tranquil·litat absoluta de poder defensar” la seva innocència quan se li permeti. En aquest sentit, subratlla que “mai” va cobrar “ni un euro en suborns o comissions il·legals”, ni es va apropiar de fons o actius relacionats amb l’administració pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia