Política

El món municipal fa pinya per la llibertat dels presos

Centenars d’alcaldes d’arreu del territori i de totes les formacions polítiques en demanen l’alliberament immediat i un judici just

Colau insta Sánchez a aportar “diàleg i solucions”

Més de 500 alcaldes i alcaldesses de manera presencial, més els que hi van enviar el seu suport, es van reunir ahir al Saló de Cent de l’ajuntament de Barcelona per expressar la seva solidaritat amb els presos polítics catalans i per enviar-los escalf a les portes de l’inici del judici que hauran d’afrontar a partir de demà.

Els responsables municipals van assistir a l’assemblea guarnits amb llaços grocs reivindicatius, i alguns fins i tot amb la vara d’alcalde ben visible. Hi havia també altres personalitats i molts familiars dels presos polítics. Entre el públic més discret, s’hi va poder veure l’exalcalde barceloní Xavier Trias, predecessor d’Ada Colau, i l’aspirant a liderar la capital sorgit de les primàries, Jordi Graupera. La trobada estava organitzada pel consistori barceloní conjuntament amb l’Associació Catalana de Municipis, amb el lema Llibertat, justícia i democràcia, i després del discurs d’acollida de l’alcaldessa es va llegir un manifest amb aquest mateix títol.

Colau va voler destacar la condició de Barcelona com a “capital compromesa amb els drets humans”, i va recordar que, per aquest motiu, la Ciutat Comtal s’ha personat en la causa contra els líders socials per deixar constància que “l’única violència exercida durant el referèndum de l’1 d’octubre va ser la de les forces policials contra la població civil”. La “transversalitat” de la reunió, “tant pel que fa als colors polítics com a les posicions en la qüestió nacional”, va ser un altre dels aspectes que va voler destacar l’alcaldessa, que va reivindicar la “diversitat que ens fa forts com a país”.

Contrast de protestes

En un moment del seu discurs, Colau es va adreçar en castellà al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al qual, fent al·lusió a la manifestació “contra el diàleg” que ahir va tenir lloc a la plaça Colón de Madrid, va voler deixar clar que “és majoria” la gent a Catalunya i a l’Estat espanyol que vol “diàleg i solucions” i una sortida “política, dialogada, negociada, democràtica i pacífica”.

La lectura del primer fragment del manifest va anar a càrrec d’Emilio Medan, d’Unitat d’Aran-PSC, alcalde de Les, que la va fer en aranès. A continuació, el van seguir els seus homòlegs a Cercs, Jesús Calderer (Demòcrates); Mieres, Enric Domènech (CUP); Montcada i Reixac, Laura Campos (Catalunya en Comú); Tortosa, Meritxell Roigé (PDeCAT), i Cambrils, Camí Mendoza (ERC).

El text del manifest, que va ser aclamat amb crits de “llibertat”, denuncia “l’aplicació desproporcionada de la legislació penal, que suposa una situació de suspensió de drets fonamentals i llibertats públiques de la nostra societat”. La declaració conjunta esmenta múltiples informes civils sobre la vulneració de drets, així com jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans, entre altres documents i testimonis, i conclou reclamant un “judici just i imparcial” i “l’alliberament immediat de les persones encausades”, així com respecte pels drets fonamentals. Els signants es comprometen també a enfortir les garanties des del món local “per a l’exercici dels drets i les llibertats de la ciutadania i el dret a decidir”.

¿És que no queda ningú a Espanya amb valor per asseure’s a parlar amb qui pensa diferent?
David Saldoni
President de l’ACM
Aquells que avui es manifesten contra el diàleg marquen el camí de la involució democràtica
Ada Colau
alcaldessa de barcelona
Se’m posa la pell de gallina en sentir demanar un judici just; si un judici no és just, no és un judici
Laura Masvidal
presidenta de l’ACDC

“In-inde-independència!”

Els moments més ovacionats de la jornada els van protagonitzar, primer, David Saldoni, que va contrastar “els actes que es fan a 600 quilòmetres” amb la “transversalitat” de la trobada d’alcaldes, i la intensa intervenció de Laura Masvidal, dona de Joaquim Forn i presidenta de l’Associació Catalana pels Drets Civils, que va confessar l’esgarrifança que li provoca la petició d’un “judici just”. “Un judici que no és just no és un judici”, va dir. L’alcaldessa Colau va voler aclarir que aquell era un acte en defensa dels drets humans i la pau i “no un acte independentista”, una afirmació que segons després van rebatre unànimement els assistents al crit d’“in-inde-independència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona