Política

L’Estat paga l’advocat i el fiscal per rebatre’s en l’1-O

El contribuent sufragarà l’advocacia de l’estat, que hi veu sedició, i un fiscal, que hi veu rebel·lió

El fiscal Moreno va mentir dient que la DUI va sortir al DOGC

El Tribunal Suprem no acostuma a acollir judicis i menys una macrocausa com la de l’1-O que dictarà el futur de la vida política a Espanya, però el catàleg de les excepcionalitats no s’acaba aquí. Tot i ser un procés en què s’hi juga la reputació internacional, es donarà la paradoxa que l’Estat espanyol –és a dir, el contribuent– pagarà en el judici de l’1-O dues acusacions destinades a rebatre’s sobre un mateix codi penal al voltant del sostre delictiu: l’advocacia de l’Estat hi veu com a molt l’alçament “tumultuari” d’una sedició (amb penes de fins a 15 anys) i la fiscalia va més enllà i preveu la rebel·lió violenta, que apuja el llistó de les penes fins als 30 anys.

L’equip dels fiscals, que està compost per Javier Zaragoza, Jaime Moreno, Fidel Cadena i Consuelo Madrigal –la fiscal general amb Mariano Rajoy del 2015 al 2016–, acusarà els líders del procés partint de l’article 427 del Codi Penal que regula la rebel·lió, en sintonia amb l’instructor del cas, Pablo Llarena. Tot i que el tipus delictiu va ser acotat al Codi Penal el 1995 per l’aleshores diputat d’IU Diego López Garrido per exigir que un alçament fos “violentament i públicament” per no encabir-hi una proclamació d’independència pacífica, Llarena i els fiscals sostenen que “és possible una rebel·lió sense armes”. El nomenament d’una fiscal progressista com María José Segarra per part de Pedro Sánchez no ha variat la visió dels subordinats.

En l’equip fiscal sobresurt Jaime Moreno, fiscal en el cas del 9-N contra Francesc Homs al Suprem i protagonista en la vista preliminar del 18 de desembre. Després d’un any d’instrucció, Moreno sorprenia la sala afirmant que la DUI del 27 d’octubre “es publica al Diari Oficial de la Generalitat i produeix efectes en tot el territori nacional”. Com que és una mentida de fàcil comprovació acudint al DOGC, l’episodi va obrir la sospita a les defenses que Moreno no es basa en fonts originals sinó en informacions editades a Madrid.

De Bal a Pedreño

Que els fiscals no tinguin el reforç d’un advocat de l’estat igual de creient en la rebel·lió es deu a l’adeu d’Edmundo Bal, l’advocat de l’estat en cap del penal que el novembre del 2018 va ser destituït per la seva superior, l’advocada de l’estat Consuelo Castro. Bal era un ferm partidari de la rebel·lió violenta, fins al punt que es va negar a firmar l’escrit d’acusació perquè recollia només els delictes de sedició i malversació i li semblava poc.

La seva substituta com a advocada de l’estat en el judici de l’1-O és Lucía Pedreño, que haurà de discutir sobre la base del mateix Codi Penal que l’article aplicable és el 544 que parla de “tumults” i no el 427 de la rebel·lió.

“Indissoluble unitat”

L’advocada de l’estat del penal Lucía Pedreño ja va debutar en la vista preliminar al desembre amb un llarg al·legat sobre la unitat d’Espanya. “No és ja que els efectes dels fets delictius irradiïn fora del territori de Catalunya sinó que la comissió efectiva mateixa de la conducta delictiva es produeix en tot el territori perquè el fi últim d’aquests delictes, sigui quina sigui la seva qualificació, era aconseguir la declaració d’independència d’una part del territori espanyol i això afecta tot el país perquè la sobirania del territori es basa en la indissoluble unitat de la nació espanyola”, va dir. Amb aquest al·legat volia defensar la competència del Suprem i en això coincidia amb el fiscal Moreno i el seu equip. A partir de demà s’obre entre ells una lluita conceptual durant la qual cobraran una nòmina estatal per portar-se la contrària, en sessions televisades i en directe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona