Política

La fiscalia haurà de provar la rebel·lió amb els testimonis

Els acusats al Suprem no han estat preguntats per fets violents i han admès desobediència

El consell de ministres no va ordenar l’estat de setge “pel procés soberanista”, segons el govern del PSOE

En les primeres dues setmanes del judici al Tribunal Suprem contra els independentistes catalans, amb estratègies diferents, s’han evidenciat dos fets rellevants pel que fa al delicte de rebel·lió, a què s’enfronten nou dels dotze acusats. El primer és que la majoria dels nou excàrrecs del govern han admès, indirectament, que van cometre un delicte de desobediència, que no implica presó, en prioritzar el mandat ciutadà al fet de complir les resolucions del Tribunal Constitucional. I, tot i que van insistir que convocar un referèndum està despenalitzat des del 2005, van rebaixar la declaració unilateral d’independència del 27-O a una “expressió política” per tal de reduir el càstig de la suposada rebel·lió.

El segon fet constatat és que els quatre fiscals del Suprem —criticats per la seva falta de rigor i el seu to inquisitorial i de befa— no van preguntar als processats per cap acció violenta protagonitzada o animada per ells, base per sustentar la rebel·lió. Alguns juristes indiquen que els acusats tenen el dret a no dir la veritat, i per això els fiscals es van centrar en preguntar-los pels delictes de desobediència i malversació de fons. L’excepció va ser l’interrogatori del fiscal Javier Zaragoza a l’exlíder de l’ANC Jordi Sànchez, malgrat que només va preguntar-li per danys materials (set cotxes).

A partir de la setmana vinent, la fiscalia haurà de provar amb testimonis i documents aquest suposat “alçament violent”, que tothom nega. Més que la setantena d’agents espanyols ferits (gran part per ús de la porra), serà clau l’interrogatori del major Josep Lluís Trapero, que haurà d’aclarir les previsions de risc de l’1-O que va plantejar als polítics catalans i espanyols en la junta de seguretat del 28 de setembre.

“Va témer per algun enfrontament?”, va preguntar la fiscal Consuelo Madrigal a l’exconseller de Territori Josep Rull, dimecres passat, la mateixa pregunta que va fer el fiscal Jaime Moreno a l’exconseller de Presidència Jordi Turull. “Mai”, va ser la resposta dels dos diputats de JxCat.

Els advocats defensors van ser qui van fer les preguntes directes sobre els elements del delicte de rebel·lió. “Es van tallar punts neuràlgics de Catalunya? I sistemes de comunicació? Volien usar la violència per aconseguir la República?”, va ser la bateria de preguntes del penalista Mariano Bergés a l’exconsellera de Treball i Afers Socials Dolors Bassa, que les va negar totes. “Es va representar en l’altíssima probabilitat que podrien haver incidents violents l’1-O?”, és la barroca expressió del jutge Llarena que el penalista Jordi Pina va preguntar a Sànchez. “No”, va dir el diputat de JxCat en presó.

Una dada objectiva per valorar la gravetat dels fets és que el consell de ministres “no va declarar l’estat de setge pel procés soberanista a Catalunya”, durant la tardor del 2017, segons informa ara el govern del PSOE al Suprem, en una prova sol·licitada pel lletrat Xavier Melero, defensor de l’exconseller d’Interior Quim Forn.

Confidencial

En el document, el director del gabinet de Presidència del govern espanyol exposa que el 25 de setembre del 2017 es va convocar el Consell de Seguretat Nacional per al 6 d’octubre i en el punt tercer de l’ordre del dia es deia “informe de la vicepresidència sobre la situació de la comunitat autònoma de Catalunya”, de què s’informa que és “confidencial” per no donar-ne detalls. La reunió es va ajornar fins a quatre cops (entre el 30 de setembre i el 28 de novembre), fins que, en la darrera, el punt de Catalunya es va transformar en “informe sobre ciberseguretat”. Melero ha demanat més proves, com ara que el Ministeri de Defensa digui si es va mobilitzar l’exèrcit, l’anomenat pla “Cota de Malla”.

Un altre fet és que el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, divendres, va “culpar” el govern del PP d’autoritzar, el 2017, la compra d’un arsenal d’armes per als Mossos, mostra evident que no hi havia cap por a un alçament, tot i que el fiscal sosté que el cos es va posar al costat dels independentistes. Del lot, la Generalitat només ha comprat 22 fusells, va precisar.

396
agents dels Mossos
es van mobilitzar per les manifestacions del 20-S pels escorcolls a Economia i altres seus.
22
fusells comprats
per la Generalitat per als Mossos són part de l’arsenal autoritzat pel govern del PP, el 2017.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona