Política

Cuixart: “Sóc un pres polític; juntament amb Sànchez som a la presó per ser activistes socials”

El president d’Òmnium es declara independentista i republicà a l’inici de la seva declaració

Afirma que ja no té com a prioritat “sortir de la presó” sinó “resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya”

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, s’ha declarat “pres polític” i s’ha diferenciat de la resta de membres del Govern acusats en la mateixa causa per no haver estat en política. “Sóc un pres polític, no un polític pres; juntament al meu companya Jordi Sànchez som a la presó per ser activistes socials”, ha replicat al fiscal Jaime Moreno quan li enumerava tot el seguit de lleis i decrets aprovats pel Parlament en favor de la independència. Cuixart ha defensat que Òmnium està al marge de la política i que ell no va formar part d’aquestes negociacions i no en té “un coneixement exhaustiu”. Sobre Òmnium, ha defensat que treballa per situar la cultura al centre de la societat i que defensa el dret a l’autodeterminació, tot reconeixement que el 99% dels socis són independentistes. Ell mateix també s’ha declarat “republicà i independentista” i s’ha dirigit al tribunal. “Espero que no se m’estigui jutjant pels meus sentiments”, ha manifestat. “Pot estar segur que no”, li ha etzibat el fiscal.

Sobre el full de ruta, signat també per Òmnium el 2015, ha dit que era una “declaració d’intencions” però no un “document estratègic”. Sobre el document Enfocats, ha manifestat que tampoc el coneixia i que en va tenir consciència durant la instrucció.

El fiscal ha incidit en preguntar a Cuixart si l’objectiu d’Òmnium era aconseguir una “gran mobilització social” a favor de la independència. El president d’Òmnium ha defensat sempre que l’entitat convoca una mobilització ho fa amb l’objectiu que tingui una “alta participació”, com tothom, també “quan PP, Cs i Vox van convocar a la plaça de Colón” de Madrid fa unes setmanes, i sempre amb l’objectiu que “no perdi el caràcter reivindicatiu i festiu”.

Cuixart ha remarcat que l’entitat mobilitza la societat catalana “en pro de la cohesió social” i el “dret a l’autodeterminació” i que van “pressionar” en aquest sentit els polítics catalans i espanyols des de la mobilització del 10 de juny del 2010 contra la sentència de l’Estatut. “Ho fem i ho seguirem fent, en exercici dels drets fonamentals, en què hi ha llibertat d’expressió i dret de reunió i manifestació”, ha dit, “ho seguirem fent passi el que passi”.

Es desvincula del que va dir davant Llarena

Cuixart ha afirmat que ja no té com a “prioritat” sortir de la presó perquè se sent un “pres polític” després de més de 500 dies privat de llibertat i que la seva voluntat prioritària ara és “resoldre” el conflicte entre Catalunya i Espanya i “denunciar la vulneració de drets fonamentals que hi ha a Catalunya i l’estat espanyol”. En aquest sentit, s’ha desvinculat de les explicacions que va donar durant la fase d’instrucció davant del magistrat Pablo Llarena perquè, segons sosté, llavors “volia sortir de la presó al preu que fos”. “Ara ja no tinc aquesta prioritat”, ha manifestat. Sobre la violència, insisteix que el 20-S no n’hi va haver “de cap tipus” i que l’1-O “només la van exercir la Guàrdia Civil i la policia espanyola però no la població civil”.

Sobre l’actuació policial l’1-O: “Haurien obtingut el mateix objectiu amb més paciència i sense violència”

Cuixart ha retret a la policia espanyola l’ús de la violència durant l’1-O i ha dit que haurien “aconseguit el mateix objectiu amb una mica de paciència i sense usar la violència”. “Podrien haver tret els manifestants un a un, com es fa en un desnonament per exemple”, ha afirmat a preguntes del fiscal, defensat “l’actitud pacífica” de la població. A més, ha qualificat l’1-O d’”acte de desobediència civil” i l’ha desvinculat completament de la violència. Segons Cuixart, el referèndum que no tenia com a objectiu “atacar tot l’ordenament jurídic, sinó un fet concret”, és a dir, la suspensió per part del TC del referèndum. “L’única manera de demostrar disconformitat és exercir el dret a la manifestació assumint com assumeixo jo avui les conseqüències de la desobediència civil”, ha reconegut.

Cuixart ha citat històrics líders socials i pacifistes com Rosa Parks, Martin Luther King o Mahatma Gandhi per defensar el seu posicionament.

A més, ha remarcat que la mateixa sala penal del Suprem ha afirmat en sentències que l’exercici de la desobediència civil “símptoma de bona salut d’una democràcia”. “Vist a posteriori l’1-O va ser un exercici de desobediència civil davant una suspensió il·legítima i injusta del TC, i la desobediència civil no és punible”, ha manifestat.

A la sala i com a públic hi assisteix aquest dimarts Roger Español, que va perdre un ull per una pilota de goma de la policia espanyola durant el dia del referèndum.

“El dolor de l’1-O durarà generacions”

Cuixart ha afegit que no podia imaginar “la violència que hi va haver” l’1-O quan 48 hores abans des del govern espanyol s’afirmava que seria una jornada “de convivència, festiva i reivindicativa”. I ha advertit que el “dolor” que va provocar aquella jornada a la societat catalana “durarà generacions”.

“Soc fill d’una murciana”

El president d’Òmnium ha lamentat els crits de l’”a por ellos” que es van sentir en alguns carrers de la resta de l’Estat als forces i cossos de seguretat que marxaven cap a Catalunya. “A por ellos, a per a qui? Soc fill d’una murciana, també soc mig espanyol, ens volen confrontar amb els pobles d’Espanya quan tenim clar que no ens hi volem confrontar”, ha asseverat.

  • 15:44 La defensa de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell anuncia la decisió de portar directament al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg el recurs a la presó preventiva
  • 15:40 La CUP destaca que Cuixart ha defensat la desobediència pacífica davant un estat "violent, antidemocràtic i despòtic"
  • 14:52 El Constitucional tomba la petició de Junqueras, Romeva, Sànchez, Rull i Turull d'aixecar-los la suspensió com a diputats
  • 14:50 Treballadors del Parlament i diputats sobiranistes es concentren en suport a Carme Forcadell
  • 14:21 Òmnium rep 1.500 nous socis durant la declaració de Jordi Cuixart al #judici1O
  • 13:55 Finalitzen els interrogatoris a @jcuixart i continuaran a les 16 hores amb @ForcadellCarme, ex presidenta del Parlament de Catalunya
  • 13:51 .@jcuixart, president d'@omnium: "La nostra preocupació l'1-O va ser que, davant la violència policial, ningú s'equivoqui i trenqui la disciplina pacífica, mantenir la resistència no violenta"
  • 13:48 .@jcuixart, president d'@omnium: "El 20-S em vaig acomiadar del tinent de la Guàrdia Civil amb una encaixada de mans"
  • 13:46 .@jcuixart, president d'@omnium: "Tant Jordi Sànchez com jo vam tenir clar des del primer moment que calia permetre la sortida de la comitiva judicial"
  • 13:42 L'advocada de @jcuixart, Marina Roig, demana el visionat dels vídeos on el president d'Òmnium reclama a la ciutadania la mobilització pacífica i l'aïllament de qualsevol acte violent el 20-S
  • 13:35 .@jcuixart, president d'@omnium: "La defensa de l'autogovern a Catalunya és pedra angular del sentiment de pertinença"
  • 13:34 .@jcuixart, president d'@omnium: "Forma parte del mantra d'Òmnium: les manfestacions han de ser serenes, pacífiques i aïllant qualsevol actitud violenta. Ho vaig repetir el 20-S"
  • 13:25 .@jcuixart, president d'@omnium explica que el finançament de l'entitat cultural és privat i que amb l'inici de la crisi econòmica van renunciar a les subvencions públiques
  • 13:21 .@jcuixart, president d'@omnium: "El càrrec de president d'Òmnium no és remunerat, com no ho és cap dels càrrecs de la junta directiva"
  • 13:20 És el torn ara de les preguntes de Marina Roig, advocada de @jcuixart
  • 13:19 Acaba l'interrogatori de la Fiscalia
  • 13:16 .@jcuixart, president d'@omnium a Marchena: "No li agraden les meves respostes al senyor fiscal. Aquesta és la meva resposta i si no li agrada, no en tinc una altra"
  • 13:10 .@jcuixart, president d'@omnium contundent: "Ens volen confrontar amb altres pobles d'Espanya. No ho aconseguiran. Són pobles germans. Sóc fill d'una murciana"
  • 13:09 .@jcuixart, president d'@omnium: "El dolor que sent la societat catalana per la violència desproporcionada de l'1-O durarà generacions"
  • 13:06 .@jcuixart, president d'@omnium: "Defensem la desobediència civil com a exercici legítim de la ciutadania a protestar, i la desobediència civil porta implícita la no violència"
  • 13:05 .@jcuixart, president d'@omnium: "Reitero: la violència no forma part de l'ADN de la societat catalana. Mai he dit als ciutadans que s'enfrontin a la Guàrdia Civil"
  • 13:03 .@jcuixart: "És impossible que un president d'@omnium Cultural participi en l'organització d'un referèndum. No vam invertir ni un euro"
  • 13:02 Cuixart: "No podem donar intentar complir una cosa que no se'ns ha demanat que complim"
  • 12:56 .@jcuixart, president d'@omnium: "Si el tuit diu 'cul a terra i resistència pacífica', crec que no hi ha gaire marge per al dubte"
  • 12:54 .@jcuixart, president d'@omnium: "Seria molt presumtuós per part meva pensar que tinc capacitat de moure milers de persones"
  • 12:52 Jordi Cuixart al fiscal: "Vam demanar a la gent que sortís al carrer l'1-O per demostrar que hi havia molta gent que volia votar"
  • 12:42 .@jcuixart, president d'@omnium: "La gent que va participar en l'1-O ho van fer per iniciativa pròpia. El tribunal mai va interpel·lar els ciutadans perquè no ho fessin"
  • 12:34 Es reprèn l'interrogatori a @jcuixart en el Tribunal Suprem
  • 11:56 Després de dues hores i vint minuts d'interrogatori del fiscal a @jcuixart, el Suprem fa una pausa de mitja hora
  • 11:48 Jordi Cuixart, un cop més: "L'actitud dels manifestants, al meu entendre, no mereix cap retret"
  • 11:42 .@jcuixart, president d'@omnium, explica al fiscal que l'expressió "ens hi deixarem la pell" vol dir voluntat de treball i compromís, treballar per l'interès comú
  • 11:39 .@jcuixart, president d'@omnium: "Dono les gràcies per la capacitat de mobilització de la societat catalana, un cop més, per protestar i exercir uns drets de foma pacífica"
  • 11:31 .@jcuixart, president d'@omnium, torna a insistir al fiscal: "Vam assumir la concentració espontània de la ciutadania que exercia un dret fonamental"
  • 11:23 Jordi Cuixart: "No ens vam plantejar desconvocar la concentració del 20-S perquè volíem protestar pel que estava passant. No es pot oblidar que la concentració es produeix de forma espontània"
  • 11:19 .@jcuixart, president d'@omnium, al fiscal: "No hi havia crispació. L'actitud del poble de Catalunya seria la mateixa si es repetís el 20-S. Forma part del nostre ADN rebutjar la violència. Som el país de Pau Casals i Muriel Casals"
  • 11:16 .@jcuixart, president d'@omnium, insisteix: "Potser a algú no li agradi, però a Catalunya la societat és pacífica"
  • 11:14 .@jcuixart, president d'@omnium, al fiscal: "A Catalunya, l'emprenyament sobre el que passa amb Espanya es canalitza, afortunadament, amb el dret de manifestació. Aquell dia van tocar més de 20 grups de música durant la concentració"
  • 11:09 .@jcuixart, president d'@omnium, al fiscal: "Tinc un respecte escrupulós per tots els funcionaris, no he dit mai ni diré mai que algun funcionari va actuar per caprici"
  • 11:05 @jcuixart al fiscal: "Com he de saber el motiu que cinc funcionaris demanessin uns entrepans a un mosso d’esquadra? Estic convençut que no va ser perquè no poguessin sortir, perquè hi havia un passadís"
  • 11:02 .@jcuixart, president d'@omnium, al fiscal: "No és cert que la comitiva judicial no tingués llibertat de moviments. Es va crear un passadís, i van entrar i sortir quan van voler"
  • 11:00 Jordi Cuixart: "Ningú es pregunta res a l'estat espanyol quan hi ha 750 alcaldes imputats?"
  • 10:59 .@jcuixart, president d'@omnium, al fiscal: "No sóc conscient dels cotxes danyats fins les dotze de la nit quan comença a dissoldre's la concentració i em va saber greu"
  • 10:56 .@jcuixart, president d'@omnium: "No puc entendre que se'm retregui haver demanat que s'aïllessin les actituds violentes"
  • 10:51 .@jcuixart, president d'@omnium, al fiscal: "Ni vull ni puc renunciar als meus drets fonamentals"
  • 10:50 Cuixart: "L'única manera que tenen els ciutadans de protestar davant de situacions que consideren injustes és exercint drets fonamentals com el dret de manifestació i la llibertat d'expressió. No renunciaré mai a exercir drets fonamentals"
  • 10:48 .@jcuixart, president d'@omnium, al fiscal: "Defensem la democràcia i l'autogovern, sí, però com ho hem fet sempre, pacíficament!"
  • 10:43 Jordi Cuixart sentencia: "Segueixo negant que el 20-S hi hagués cap tipus de violència"
  • 10:41 .@jcuixart, president d'@omnium, al fiscal: "La meva prioritat ja no és sortir de la presó. La meva prioritat és la resolució del conflicte polític entre Catalunya i Espanya i la recuperació de drets fonamentals"
  • 10:35 Jordi Cuixart: "Quan ens van ficar a la presó, tant a Jordi Sànchez com a mi, ens han convertit en referents a Catalunya; abans, no érem ningú"
  • 10:32 .@jcuixart, president d'@omnium, al fiscal: "En cap cas, subratllo en cap cas, el 20-S hi va haver violència. No ho dic jo. Ho diuen tots els mitjans de comunicació el dia després"
  • 10:30 .@jcuixart, president d'@omnium: "El 20-S és un punt d'inflexió. Davant els fets que es van produir, es va desencadenar una concentració espontània a Rambla Catalunya"
  • 10:28 Jordi Cuixart al fiscal: "No tot comença i acaba amb Òmnium i l'ANC. La societat catalana és suficientment madura com per decidir també quan vol participar i reivindicar"
  • 10:25 Jordi Cuixart: "Assumim el paper que vam tenir l'1-O com a agent mobilitzador"
  • 10:24 Jordi Cuixart, contundent: "Mai, mai, mai renunciarem a drets fonamentals com el dret a la manifestació o el dret a la llibertat d'expressió"
  • 10:22 .@jcuixart al fiscal Javier Moreno: "La pàgina web d'@omnium es va clausurar sense cap ordre judicial com es fa a Turquia"
  • 10:21 .@jcuixart: "M'està preguntant per detalls molt tècnics. Sóc el president d'@omium, no tinc ni idea de dominis informàtics"
  • 10:19 Els advocats de Vox arriben tard a la vista al Suprem i entraran a la sala al recés del judici
  • 10:18 Jordi Cuixart: "Vull pensar que aquesta sala no està jutjant la mobilització permanent. Espero, vaja"
  • 10:17 Jordi Cuixart: "Amb tot el meu respecte, crec que el fiscal s'està fent un embolic"
  • 10:14 El president d'@omnium, @jcuixart, a la fiscalia: "Òmnium vol posar en valor el sentiment de pertinença"
  • 10:11 Jordi Cuixart: "'Crida a la democràcia.cat' és una campanya d'Òmnium per difondre la voluntat de fer un referèndum"
  • 10:07 El president d'@omnium, @jcuixart, a la fiscalia: "La nostra obsessió és generar consensos"
  • 10:06 .@jcuixart: "Totes les activitats d'@omnium Cultural, totes, no han de semblar transparents, ho han de ser! Tinc el deure de preservar la seva independència respecte partits polítics"
  • 10:02 Jordi Cuixart: "Tsunami democràtic vol dir que cada cop s'escolti més a la ciutadania. I quan demanem més democràcia la demanem per a la societat catalana i també per a l'espanyola"
  • 10:00 .@jcuixart, president d'@omnium: "Recriminar-me que vulgui fer un 'tsunami democràtic' no ho acabo d'entendre, no sé què és punible en voler més democràcia"
  • 09:52 .@jcuixart, president d'@omnium: "La nostra entitat ha estat registrada tres vegades. L'últim cop es van descarregar prop de 35.000 correus electrònics meus"
  • 09:51 .@jcuixart, president d'@omnium, sobre el document 'Enfocats': "Mai havia vist aquest document abans"
  • 09:50 Jordi Cuixart: "Tothom que convoca una manifestació té com a objectiu que la manifestació convoqui molta gent, una mobilització massiva. Tothom"
  • 09:48 Jordi Cuixart: "Nosaltres el que hem demanat i demanarem als polítics espanyols i catalans, passi el que passi, és que escoltin la ciutadania"
  • 09:45 Jordi Cuixart, president @omnium: "Jo sóc un pres polític no un polític pres. No vaig participar de la vida diària del Parlament, no en conec els detalls"
  • 09:42 Jordi Cuixart: "Sóc independentista i republicà però estic segur que aquí no s'està jutjant els meus sentiments"
  • 09:41 .@jcuixart: "@omnium ha defensat sempre el dret d'autodeterminació"
  • 09:39 Jordi Cuixart explica: "L'objectiu d'@omnium Cultural és la defensa de la llengua i la cultura catalana i va ser fundada per cinc empresaris l'any 1961"
  • 09:37 Jaime Moreno, de la Fiscalia, pregunta @jcuixart, que s'enfronta a 17 anys de presó per rebel·lió, per la història d'@omnium
  • 09:35 Manuel Marchena dóna per iniciada la setena jornada del judici al procés
  • 09:33 Es retarda l'inici de la setena jornada del judici al procés al Tribunal Suprem
  • 09:19 Mauri: “En una democràcia plena Cuixart no hauria de declarar en aquest judici contra la democràcia”
  • 09:00 Acte de suport d'@omnium i l'@assemblea a Jordi Cuixart i Carme Forcadell a les portes del Suprem
  • 08:38 A les 9.30 hores comença la declaració de @jcuixart al Tribunal Suprem


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez pren uns dies per “reflexionar” si continua al càrrec després dels atacs a la seva família

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA