Política

La protesta contra un nou mandat presidencial de Buteflika creix a Algèria

Desenes de milers de persones protagonitzen la manifestació més massiva de l’última dècada a la capital

El principal grup islamista participa en la marxa

Desenes de milers d’algerians van desbordar ahir els carrers del país en senyal de protesta per la decisió del president, Abdelaziz Buteflika, de presentar-se a un cinquè mandat consecutiu. Es tracta d’una mobilització massiva que no para de créixer des de divendres de la setmana passada, quan va arrencar a través de les xarxes socials.

La protesta respon al cansament d’una societat decebuda amb un règim anacrònic i esgotat, incapaç de posar fi a l’aguda crisi econòmica que afecta Algèria des del 2014, quan es va desplomar el preu del petroli. “Estem aquí per dignitat i per orgull. Aquest és el nostre país i ens l’han robat. No volem més Buteflika i els que conspiren al seu costat”, va explicar a l’agència Efe Amal, una funcionària de mitjana edat.

Resident en una de les zones benestants de la capital, Amal es va afegir, amb el marit, els pares i els fills petits, a les riuades de joves que, acabada l’oració dels divendres, van confluir a la plaça de la Grand Post, al centre d’Alger.

La concentració humana, en un ambient festiu sota un sol primaveral, va omplir també a rebentar artèries urbanes com ara Krim Belkacem, que porta fins al Palau del Poble, a la presidència i a la seu del govern, fortament custodiats. Un altre punt intens de la marxa va ser el passeig marítim, a l’altura de l’avinguda Zaghoud Youcef, on hi ha el Parlament i la seu de la governació d’Alger, entre altres edificis oficials.

Quan algun dels corrents humans intentava desviar-se i eludir els controls, la policia, amb el suport d’unitats antiavalots i centenars d’agents vestits de civil, llançaven pots de gas pebre per frenar els manifestants.

“No tenim por”

“No pararem, no hi ha ningú que pugui aturar un poble que ha decidit despertar-se i buscar el seu futur”, va explicar un manifestant.“No tenim por. Les protestes són un dret i no hi renunciarem. Necessitem un canvi real i l’aconseguirem”, insistia un altre. Les protestes contra les aspiracions de Buteflika van començar el 22 de febrer a Alger, amb la marxa més multitudinària que es recorda en l’última dècada a la capital.

A la presidència des del 1999, Buteflika, que avui fa 82 anys, va tenir un ictus el 2013. Des de llavors, no parla en públic, es mou en cadira de rodes i amb prou feines es deixa veure en públic. Tampoc viatja a l’estranger i, sovint, suspèn reunions per “recaigudes de salut”.

A les protestes contra la prolongació del seu mandat, s’hi ha afegit l’organització d’intel·lectuals Mutawana (ciutadania) i el Moviment Social per la Pau (MSP), principal grup islamista autoritzat al país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona