Política

Junqueras serà el cap de llista d’ERC al Congrés

El partit el presentarà a totes les eleccions mentre duri la repressió

L’ALE el tria candidat a presidir la comissió

El president d’ERC, Oriol Junqueras, serà el candidat del partit a les eleccions espanyoles del 28 d’abril. De fet, ho serà a les espanyoles, a les europees del 26 de maig, com ja s’havia fet públic fa mesos, i a totes les cites electorals que vinguin en el futur mentre duri la situació de repressió dels presos i exiliats polítics. Així ho va anunciar ahir al vespre la portaveu del partit, Marta Vilalta, un cop conclòs al migdia el procés intern d’obtenció d’avals, arran del qual Junqueras ha estat l’únic que els ha presentat per Barcelona. “És la millor manera de denunciar la situació d’injustícia i retrocés democràtic en què estem; la democràcia parlarà altre cop, no es pot perseguir”, justificava.

Després que Joan Tardà ja anunciés que plega, Vilalta confirmava que Gabriel Rufián també anirà a la llista i, amb el líder a la presó, serà “la cara visible” al carrer, i en campanya. Evitava, això sí, aclarir en quina posició –les llistes d’ERC són cremallera entre homes i dones–, i tampoc avançava els candidats que han rebut prou avals a Tarragona, Girona i Lleida. Les respectives assemblees territorials acabaran de confeccionar, aquests dies, les propostes de llistes, on també entraran independents, i seran ratificades la setmana que ve en un consell nacional extraordinari d’ERC.

Vilalta defensa que “tècnicament” no hi ha cap incompatibilitat en el fet que Junqueras sigui diputat al Parlament –per bé que ara suspès en estar processat per rebel·lió– i alhora candidat a les eleccions al Congrés i a l’Eurocambra. Una altra cosa és que no és possible ocupar tots tres escons alhora, fet que ERC ja preveu i que assegura que anirà “desgranant” com ho resol en les properes setmanes. Si entrés al Congrés encara sense sentència en el judici, la mesa li hauria d’habilitar un mecanisme ex professo per votar, com ja va fer el Parlament amb la vènia del jutge Llarena. L’objectiu principal, en tot cas, és dur la protesta per la situació d’un pres polític al cor del màxim d’institucions.

L’ALE, per unanimitat

L’anunci va coincidir amb la proclamació, també ahir, del mateix Junqueras, per unanimitat en l’assemblea general de l’Aliança Lliure Europea (ALE, o EFA en anglès), el grup europeu on s’integra ERC amb una quarantena més de partits, com a candidat a rellevar Jean-Claude Juncker com a president de la Comissió Europea, l’anomenat Spitzenkandidaten. Segons Jordi Solé, president de l’ALE, la candidatura, presentada a la tarda a Brussel·les amb la número 2 a la llista d’ERC, Diana Riba, vol “visibilitzar la repressió que hi ha a l’Estat espanyol” i posar de manifest “la regressió de drets fonamentals i de democràcia” a tota la UE. Segons ell, és una “bona estratègia” per “fer aflorar la injustícia” que faci gairebé 500 dies que Junqueras és en presó preventiva “per haver permès l’exercici del dret a l’autodeterminació”, dret que uneix tots els membres de l’ALE. Els candidats d’altres grups són Manfred Weber (Partit Popular), Frans Timmermans (Socialistes), Ska Keller i Bas Eickhout (Verds) i Jan Zahradil (Conservadors i Reformistes). És el primer cop que l’ALE, que ara forma grup amb els Verds, presenta Spitzenkandidaten, figura no inclosa en els tractats però creada tot just el 2014 pels grans grups per reforçar la legitimitat de les eleccions europees.

LA FRASE

És la millor manera de combatre la situació d’injustícia i denunciar la situació d’excepcionalitat i repressió extrema
Marta Vilalta
portaveu nacional d’erc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona