Política

Sánchez, al rescat del rei

El president espanyol enviarà al Tribunal Constitucional la creació de la comissió d’investigació del Parlament sobre els excessos de la monarquia

És el tercer recurs d’inconstitucionalitat del PSOE contra la cambra

El Consell d’Estat no va veure base legal per impugnar la reprovació del rei

Pedro Sánchez farà un últim favor a la corona abans del 28-A i es tornarà a vestir d’escuder de Felip VI per portar al Tribunal Constitucional la creació de la comissió d’investigació del Parlament sobre la monarquia que van aprovar la setmana passada Junts per Catalunya, ERC els comuns i la CUP. Segons va avançar ahir El Periódico, el govern espanyol prepara un recurs davant l’alt tribunal per suspendre de manera cautelar i automàtica la iniciativa quan aquest l’admeti a tràmit i ja ha encarregat al Consell d’Estat un informe –preceptiu, però no vinculant– que espera que estigui llest abans de divendres perquè el pròxim Consell de Ministres el formalitzi.

La Moncloa argumenta que el Parlament només pot abordar qüestions que siguin competència de la Generalitat. L’objecte de la comissió és investigar “les activitats delictives o irregulars de persones vinculades a la família reial, incloses les destinades a forçar el trasllat del domicili social de bancs, grans empreses i multinacionals fora de Catalunya després de l’1-O”. El legislatiu pretén igualment abordar els “presumptes comptes irregulars” del rei emèrit, Joan Carles I, “a Suïssa i d’altres paradisos fiscals a nom de terceres persones”, a partir dels enregistraments de la seva amiga íntima Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

Ciutadans, el PSC i el subgrup del PP es van oposar a la iniciativa. El partit de la cap de l’oposició, Inés Arrimadas, va instar precisament Sánchez a fer aquest pas, mentre que els socialistes criticaven l’oportunitat de l’aprovació de la comissió per la proximitat amb les eleccions espanyoles del 28-A.

Els impulsors de la investigació van denunciar ahir la impugnació de Sánchez i van fer broma amb el pretès republicanisme del socialista. El portaveu parlamentari de JxCat, Albert Batet, piulava: “La monarquia no es toca...” El diputat d’ERC que va defensar la creació de la comissió, Ruben Wagensberg, va repiular irònicament una piulada de Sánchez del 14 d’abril del 2014 que deia “Salut i República”, amb una imatge del cartell d’un carrer dedicat a la proclamació de la Segona República Espanyola. Rut Ribas, parlamentària d’ERC, va lamentar que el president espanyol intenti evitar que es destapin “les males activitats que tants anys ha dut a terme la monarquia espanyola, com ara la corrupció, el tràfic d’armes i moltes més”.

El diputat dels comuns Lucas Ferro recordava que una monarquia parlamentària ha d’estar subjecta al control dels seus parlaments: “El mateix PSOE que s’alia amb el PP i Cs en cada filtració de [José Manuel] Villarejo per tapar la corrupció de la Casa del Rei, s’alia ara amb el TC per blindar la seva opacitat per sentència ferma. Quina vergonya.”

Al seu torn, la CUP constatava que “el règim del 78 s’autoprotegeix i es blinda en una institució opaca, antidemocràtica, patriarcal i jeràrquica; règim del 78 en estat pur.”

No és la primera vegada que Sánchez surt al rescat de la corona. Va fer el mateix amb la reprovació de Felip VI feta per la cambra l’octubre passat, quan feia un any del discurs aporellista del monarca del 3-O. En aquella ocasió, el Parlament va condemnar la posició de Felip VI en el conflicte amb Catalunya i va apostar per “l’abolició d’una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia”, amb els vots de JxCat, ERC i els comuns. La CUP es va abstenir. Aleshores, Sánchez va rebre una galleda d’aigua freda, ja que el Consell d’Estat no va veure base legal per impugnar la reprovació. Tanmateix, com que el dictamen no era vinculant, va tirar pel dret igualment i ho va deixar en mans del tribunal. El màxim òrgan consultiu espanyol va argumentar que es tractava d’una declaració política i que la cambra té “capacitat per expressar la seva disconformitat” sobre l’actuació del Borbó.

La primera impugnació de Sánchez, al més pur estil Mariano Rajoy, va ser el juliol de l’any passat, el mes següent d’accedir al poder, quan va enviar al TC la ratificació de la declaració sobiranista del novembre del 2015. Segons La Moncloa, el nou recurs d’inconstitucionalitat es basa en els mateixos motius que van portar el govern espanyol a impugnar la reprovació del rei i la moció del 2018.

El gabinet de Sánchez incorporarà al recurs la petició perquè s’apliqui l’article 161.2 de la Constitució, que comporta la suspensió automàtica de les lleis o decisions impugnades per l’executiu espanyol en el moment en què el TC admeti a tràmit l’escrit, per un període inicial de cinc mesos.

Sánchez porta al TC que es puguin destapar les males activitats que durant tants anys ha dut a terme la monarquia
Rut Ribas
Diputada d’ERC
Una monarquia parlamentària ha d’estar subjecta al control dels seus parlaments
Lucas Ferro
Diputat de Catalunya en Comú
El règim del 78 s’autoprotegeix i es blinda en una institució opaca i antidemocràtica
CUP
Twitter @CUPNACIONAL

La moció sobre la monarquia que va passar el filtre del PP

El Parlament va aprovar el juny del 2014 una moció amb els vots d’ERC, ICV-EUiA i la CUP que declarava que, a conseqüència de l’abdicació de Joan Carles I, s’hauria d’haver convocat un referèndum sobre la possibilitat de la restitució de la República o la continuïtat de la monarquia, “atès que les circumstàncies polítiques que es donaven en el moment de la promulgació de la Constitució Espanyola el 1978 estaven totalment condicionades per la necessitat de superar la dictadura franquista”. El text reclamava un referèndum consultiu sobre el manteniment de la institució i va tirar endavant gràcies a les abstencions de CiU, el PSC i Ciutadans. El PP hi va votar en contra. En aquella ocasió, el govern de Rajoy no va considerar que la cambra s’excedís i no ho va dur al TC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona