Política

Tajani, contra les cordes per haver afirmat que Mussolini va fer “coses positives”

L’esquerra i els verds europeus demanen el cap del president de l’eurocambra

El polític italià es disculpa, però es queixa que es va “manipular” el que va dir

Les banalitzacions del feixisme (encara) es paguen en l’opinió pública europea. El president de l’eurocambra, Antonio Tajani, va sortir ahir malparat per haver dit que el dictador Benito Mussolini va fer “coses positives”. El seu cap no va rodar, però la seva imatge va quedar pel terra i va provocar una forta queixa dels partits europeus d’esquerres i socialistes pels seus polèmics comentaris.

Es va haver de disculpar, si bé abans de fer-ho el polític de Força Itàlia i membre del Partit Popular Europeu va acusar “alguns” de “manipular” les seves paraules. La relliscada va tenir lloc dimecres al vespre al mitjà italià Radio 24, en què va defensar que el dictador, “abans de declarar la guerra seguint Hitler i d’aplicar lleis racials”, també va fer “coses positives”, com ara “construir infraestructures” o “reclamar” territoris per a Itàlia”. “No he estat mai feixista”, deia Tajani, però assegurava que “per ser honest” havia de reconèixer que Mussolini “va construir carreteres, ponts, edificis, centres esportius i va reclamar moltes parts” d’Itàlia.

Ara bé, preguntat sobre si s’hauria de salvar alguna cosa del feixisme, el president de l’eurocambra va respondre: “Certament sí, no va ser un defensor de la democràcia, però va fer algunes coses i sempre hem de dir la veritat”. Ja en campanya electoral, l’oposició li va saltar a la jugular durant el debat parlamentari celebrat ahir a Estrasburg, on es feia el ple sense la seva presència, ja que era a Itàlia, on es juga el seu pròxim escó.

“Antifeixista convençut”

Els Verds/ALE i l’Esquerra Unitària van posar sobre la taula la seva dimissió. Els ecologistes van qualificar les declaracions del polític italià d’“indignes” i van exigir la renúncia de Tajani si no es disculpava.

L’Esquerra Unitària no es va molestar a reclamar condicions i directament va demanar el seu cap. No van anar tan lluny els socialistes, que només van demanar “explicacions immediates”, sense descartar “emprendre ulteriors mesures”. Vist el rebombori provocat al matí, Tajani finalment va enviar un comunicat al migdia en el qual demanava disculpes.

“Com a antifeixista convençut, demano perdó a tots aquells que s’han pogut ofendre pel que vaig dir, que en cap cas pretén justificar o minimitzar un règim totalitari i antidemocràtic”, va dir.

Tajani va lamentar “profundament” que “alguns puguin pensar que triaria ser indulgent respecte al feixisme”. “Sempre he destacat que Mussolini i el feixisme van ser el capítol més fosc de la història del segle passat, sense cap distinció”, va assegurar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona