Política

Sánchez avisa que Catalunya amb ell no serà independent

El PP insinua que prohibiria manifestacions independentistes com la de Madrid, en contra del que diu la Constitució, i després recula

Artadi denuncia el “xantatge” de veure el dret com a concessió

La primera manifestació de l’independentisme a Madrid que va deixar un clam a favor de la llibertat dels presos a Cibeles ha deixat un ressò que ahir recorria tots els partits. Si Pedro Sánchez advertia que amb el PSOE en el govern i amb ell de president “no hi haurà mai independència de Catalunya”, el PP es va veure obligat a matisar la insinuació que Pablo Casado a La Moncloa prohibiria marxes com la de dissabte, en contra de l’article 21 de la Constitució.

En la cita del comitè federal del PSOE, Sánchez va voler ser rotund en el seu informe polític. “Amb un govern del PSOE mai es produirà la independència de Catalunya. Convivència sempre, independència mai”, va prometre. Si l’independentisme viatjava a Madrid a elevar el clam contra el judici als presos, Sánchez va capgirar la tesi de la convocatòria perquè la democràcia que “permet” manifestacions als carrers és la mateixa que jutja els polítics “que trenquen les normes i la legalitat constitucional”.

La imatge inèdita del centre Madrid inundat d’estelades ha sacsejat la política. El més molest va ser el número tres del PP, Javier Maroto, que és de Vitòria i que la mateixa nit ja insinuava un vet al dret de manifestació. “Això està passant ara mateix a Madrid. Carmena a Madrid i Sánchez a La Moncloa ho permeten. Amb Casado això no tornarà a succeir mai!”, prometia Maroto. “Lamento que si governa la dreta només es podran manifestar els que pensin com ells, és molt preocupant”, rebatia el líder del PSC, Miquel Iceta.

Tot i el sentit inequívoc del que va dir, el vicesecretari d’organització del PP volia convèncer ahir que el partit no pensa restringir el dret de manifestació en funció del convocant. “No volem prohibir manifestacions. El que mai volem tornar a veure és polítics que permetin o avivin la fractura del nostre estat de dret”, es va desdir. A Màlaga, on presentava l’experiodista Pablo Montesinos com a cap de llista al Congrés, Casado menystenia la marxa com una “punxada” i desafiava Quim Torra: “Si és tan valent”, que imiti el lehendakari Ibarretxe i porti el seu pla al Congrés a escoltar “si la sobirania nacional vol trencar Espanya o defensar-la”. “No volien referèndum? Doncs referèndum el 28 d’abril: o Sánchez amb Torra, Puigdemont, Batasuna i Podem o el PP rescatant Espanya de la independència, de la ruïna econòmica i de la indignitat d’estar als peus del que volen trencar Espanya”, va dir Casado.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va denunciar que Sánchez no digui “ni piu” de la marxa de l’independentisme. “El que ha fet malament Espanya és donar a Torra les claus del nostre país”, sosté Rivera. La consellera de Presidència, Elsa Artadi, es va indignar amb qui presenta la marxa del 16-M a Madrid com a concessió. “És un xantatge dir a la gent que se li continuaran eliminant drets si s’expressen amb llibertat”, va dir Artadi. “Qui deia que no es podia omplir la Cibeles?”, ironitzava Gabriel Rufián (ERC), que alerta Sánchez que no tindrà cap suport si el seu és “el PSOE de Borrell i Lambán”. Després de trobar “saludable” manifestar-se a Madrid, el dirigent de Podem Rafael Mayoral aposta ara per un “diàleg ampli tant a Espanya com a Catalunya per parlar de l’Espanya del futur que volem”. A la marxa hi van acudir comuns com ara Gerardo Pisarello, però ningú de Podem.

L’independentisme governa contra Catalunya, contra cadascun dels catalans i les catalanes
Pedro Sánchez
secretari general del psoe
Referèndum? Doncs el 28-A: Sánchez i Puigdemont i Torra, o PP i rescat d’Espanya de la independència
Pablo Casado
president del pp
Hi ha d’haver un diàleg ampli a Espanya i a Catalunya i parlar de l’Espanya del futur que volem
Rafael Mayoral
secretari de societat civil podem
El que ha fet malament Espanya és donar a Quim Torra les claus del nostre país
Albert Rivera
president de ciutadans
És un xantatge dir a la gent que se li continuaran eliminant drets si s’expressa amb llibertat
Elsa Artadi
consellera de presidència
Lamento que si governa la dreta només es podran manifestar els que pensin com ells
Miquel Iceta
primer secretari del psc

L’advocat de l’Estat defensor de l’acusació de rebel·lió, a Cs

Ciutadans continua fitxant en el mercat polític d’hivern, i ahir el seu líder, Albert Rivera, va presentar la incorporació d’Edmundo Bal, l’advocat de l’Estat que creia ferventment en l’acusació de rebel·lió i que el novembre del 2018 va ser destituït pel govern de Pedro Sánchez.

Després de reclutar l’antic vicepresident global de Coca Cola Marcos de Quinto –que era admirador de Podem– com a dos de Cs per Madrid en les generals, Rivera situa Bal de quart també per Madrid, lloc que assegura ser diputat al Congrés. “És un dels dies més especials des que vaig entrar en política”, va explicar Rivera, qualificant d’“heroi” qui volia demanar 25 anys de presó i no acusar per sedició. “Em van destituir perquè volien que mentís. Em sento especialment còmode en aquest projecte”, va assegurar Bal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia