Política

Els guàrdies civils relaten un ambient d’hostilitat l’1-O

Diversos policies que van participar en l’operatiu contra el referèndum descriuen expressions d’“odi” i “menyspreu”

Una agent relata que a Sant Martí de Sesgueioles es va “simular” un col·legi electoral per fer “perdre temps” a la Guàrdia Civil

La vintena jornada del judici de l’1-O ha tornat a estar dedicada a escoltar la versió de la Guàrdia Civil, que s’ha esforçat per mantenir viu el relat d’una suposada violència l’1-O.

Aquest dijous han declarar al Tribunal Suprem (TS) deu guàrdies civils, sis del quals han coincidit en explicar que l’1 d’octubre de 2017 van veure “cares d’odi” per descriure l’“ambient enrarit” i d’“hostilitat” que, segons ells, es va viure la jornada del referèndum.

El tercer Guàrdia Civil en declarar a la sessió de la tarda, un sergent amb el TIP G37772B que va actuar en un punt de votació a Sant Andreu de la Barca, que ha assegurat va “patir tota mena d’agressions verbals i amenaces” i ha titllat de “delinqüents” els votants.

El guàrdia ha reconegut que “personalment” no el van agredir però assegura que va patir un “dany moral”. “El que m’ha quedat és com em miraven, no sé si amb menyspreu o odi”, ha lamentat.

“Fins a dia d’avui no entenc perquè aquelles persones que eren del poble s’havien comportat, per dir una paraula que potser no és l’adequada, com a delinqüents”, ha opinat.

“Odi” i “ràbia” incontenibles

En la mateixa línia, el tinent amb TIP U41806Z relatat una situació de “violència inusitada” davant l’actuació del seu equip a l’institut Quercus de Sant Joan de Vilatorrada.

L’agent, que ha remarcat que porta trenta anys al cos, ha dit que aquell dia va veure “unes expressions d’odi i menyspreu que no havia vist enlloc, i he estat en llocs que no vull ni anomenar”. “No vaig veure pacifisme per enlloc”, ha reblat.

“Per dir-ho metafòricament, es mastegava un odi i una ràbia que no sé com aquelles persones havien pogut contenir tant de temps”, ha apuntat.

A més, ha acusat els Mossos d’Esquadra que eren al lloc d’haver-se “oposat físicament a què passéssim” i ha dit que els van haver d’“apartar” amb els escuts.

El tinent ha assegurat que la situació l’ha afectat personalment en “l’autoestima”. De manera espontània, ha revelat que va ser un dels denunciants de l’IES El Palau de Sant Andreu de la Barca per, segons ell, el seu fill va haver de participar en una protesta al centre contra l’actuació policial de l’1-O. Posteriorment, i a preguntes del lletrat Jordi Pina, ha reconegut que la fiscalia no va incloure la seva denúncia en les que va elevar al jutjat.

Aquest policia va participar en la detenció de la directora de serveis de la secretaria general de Vicepresidència, Natàlia Garriga, el matí del 20-S al seu domicili de Sant Cugat. Ha relatat que no van poder-la portar a registrar el seu despatx a la conselleria d’Economia perquè un altre company que estava allà els va dir literalment: “No vingueu, això és una puta bogeria”. A preguntes de l’advocat de Cuixart, ha reconegut que aquesta comunicació li va fer cap a dos quarts d’onze del matí.

Ni agressions ni armes

Tot i la vehemència de les seves afirmacions, tant aquest testimoni com l’anterior han reconegut que no van patir agressions, que ningú va intentar recupera el material requisat i que tampoc hi havia gent “armada”.

“Simulacre” de votació

L’última compareixença de la setmana ha anat en la mateixa direcció. La caporal primera de la Guàrdia Civil amb TIP W86153J, que l’1-O va intervenir a Sant Martí Sesgueioles, ha relatat tot un seguit d’impediments per portar a terme la seva actuació a Sant Martí de Sesgueioles (Anoia).

Segons ella, només sortir de la base de Sant Andreu de la Barca ja van notar “un ambient molt hostil, molt enrarit”. “Quan t’avançaven el comboi” a la carretera, “tocaven el clàxon, t’insultaven, et feien gestos amb el dit”, ha relatat, “una cosa inusual”. “Semblava que s’havia perdut la vergonya i el respecte per l’autoritat”, ha lamentat.

En arribar al municipi ja es van trobar un grup de gent que, en la seva opinió, van “avisar” de l’arribada del comboi, ja que en cosa de pocs minuts, dos vehicles pesants van “tancar el pas al polígon”. Després que aquestes els deixessin passar, es van trobar una sèrie de palets a l’entrada del poble i uns tractors “posats de manera estratègica” que van entorpir el pas dels vehicles. Per aquest motiu, van haver de continuar a peu.

La caporal ha explicat que quan finalment van aconseguir accedir al local, es van trobar una urna de cartró del 9-N, 7 o 8 paperetes i “una llista de figurants, amb un DNI que pertany a una persona de Vigo i altra gent que devia ser fictícia”. “Era una simulació”, ha dit.

La caporal primera ha explicat que van descobrir posteriorment a la pàgina de Facebook de l’alcaldessa que aquesta afirmava que “el pobla havia tingut la brillant idea de canviar l’urna per enganyar la Guàrdia Civil”, i que la votació real s’estava fent “al garatge d’un particular”.

Per aquest motiu, ha opinat que no tenia sentit que s’oposessin amb aquella “força estèril” a l’actuació policial. A preguntes de l’advocacia de l’Estat, creu que es va fer o bé per “fer-los perdre el temps” o bé per tal que “es veiés la violència exercida davant d’ells”.

L’advocat d’Oriol Junqueras i Jordi Cuixart, Andreu van den Eynde, li ha preguntat detalls del vídeo gravat per la mateixa Benemèrita d’aquella actuació i si “un encaputxat que hi havia entre la gent” és un guàrdia civil “camuflat de paisà”. La caporal ha dit no saber-ho i ha admès a l’advocat que en l’actuació no portaven TIP. També ha dit no haver sentit que un company seu afirmés que “fotia la porra com si no hi hagués demà”, com s’escolta en la gravació.

  • 19:03 Fins aquí la vintena sessió del judici contra l'independentisme al Tribunal Suprem. La propera vista serà dilluns a les deu del matí
  • 19:01 A pregunta de l'advocat de Dolors Bassa, Mariano Bergés, la agent W86153J afirma que les taules que van trobar a Sant Martí Sesgueioles, a parer seu, "no estaven posades per a un berenar"
  • 19:00 La agent W86153J afirma que els cartells de la CUP es van requisar "de manera cautelar" però admet que van demanar que es "destruïssin"
  • 18:59 Ara pregunta l'advocat Benet Salellas
  • 18:58 A preguntes de l'advocat Jordi Pina pregunta, la agent W86153J admet que sabia que a diferents punts de l'Estat s'havia animat els policies que marxaven cap a Catalunya a crits de "a por ellos"
  • 18:56 La agent W86153J manifesta que no va sentir diverses conversacions que van mantenir els seus companys i que li llegeix l'advocat
  • 18:51 La agent W86153J reconeix que el cap de l'operatiu va saludar amb una encaixada de mà als Mossos que hi havia al poble
  • 18:51 Agent W86153J: "Vam posar tres multes als tractors que ens impedien el pas a Sant Martí Sesgueioles"
  • 18:50 L'advocat Andreu van den Eynde fa constar la petició de projectar uns vídeos i la protesta corresponent, avançant-se a la negativa de Marchena
  • 18:49 La agent W86153J sobre l'engany del centre de votació: "Ens van fer perdre el temps"
  • 18:47 Ara és el torn de l'Advocada de l'Estat María Seoane, que pregunta pels escorcolls a Buzoneo Directo
  • 18:46 Segons la agent W86153J, la votació es va fer al garatge d'un particular. Creu que "tota aquella força cap a nosaltres era estèril, es podria haver obviat"
  • 18:45 La agent W86153J explica que el col·legi electoral de Sant Martí Sesgueioles "era una simulació". "Vam trobar una urna de cartró del 9-N"
  • 18:44 Agent W86153J: "La gent estava fortament ancorada i amb actitud obstinada. Vam formar un cordó per contenir aquesta massa i amb vam decidir accedir amb un ariet per una porta lateral per evitar mals majors"
  • 18:41 La agent W86153J explica que un dels dos Mossos que hi havia es va oferir a la comitiva per iniciar una mediació i ho van fer. Segons ella, "allò va durar cinc minuts i ens van començar a insultar"
  • 18:38 La agent W86153J afirma que en la intervenció a Sant Martí Sesgueioles els van insultar i fer gestos: "Semblava que s'havia perdut la vergonya i el respecte per l'autoritat"
  • 18:37 La agent W86153J explica que l'1-O l'ambient "estava enrarit"
  • 18:35 La agent W86153J explica que l'empresa Marc Martí va fer un pagament d'uns 20.600 euros per la cartelleria
  • 18:28 La Guàrdia Civil W86153J assegura que tot el material que van requisar estava relacionat amb l'1-O. La agent precisa que els cartells de l'anunci de les vies portaven el logo de la Generalitat i els de "Prendre partit" eren de la CUP
  • 18:26 La Guàrdia Civil W86153J explica al fiscal Jaime Moreno que actuaven per instrucció de la Fiscalia per requisar material de propaganda del referèndum
  • 18:24 Declara l'últim testimoni de la tarda, la agent W86153J de la Guàrdia Civil, que també va intervenir a l'escorcoll de l'empresa Buzoneo Directo
  • 18:21 L'agent U41806Z: "No vaig veure cap armament"
  • 18:18 Agent U41806Z: "No vaig veure agents pegant al cap i a la cara de persones amb les mans aixecades dient 'som gent de pau'". "Vaig veure companys fent ús legítim de la força"
  • 18:16 L'advocat de Sánchez, Rull i Turull, Jordi Pina, pregunta a l'agent U41806Z sobre els escorcolls a Zukoy i Buzoneo Directo
  • 18:15 Agent U41806Z: "No era la meva competència decidir si trucar als Mossos o no"
  • 18:14 L'agent U41806Z explica que les instruccions que van rebre és que les unitats del GRS els obririen el pas i ells havien d'entrar "requisar el material i identificar les persones"
  • 18:11 L'agent U41806Z: "Jo no portava el tema de seguretat. Era una altra unitat la que ho portava. A mi no em van transmetre aquesta instrucció, potser als GRS sí"
  • 18:09 L'advocat Xavier Melero (Forn i Borràs) pregunta a l'agent U41806Z si per a l'1-O van rebre la instrucció que havien de primar la seva seguretat i la dels ciutadans per damunt de l'eficàcia. No ho recorda
  • 18:05 L'advocat Andreu van den Eynde interroga l'agent U41806Z
  • 18:03 L'agent U41806Z afirma que les persones que estaven a l'Institut Quercus impedint el pas de la seva comitiva "van ser les primeres que van donar cops"
  • 18:01 L'agent U41806Z afirma que l'1-O a l'Institut Quercus de Sant Joan de Vilatorrada: "Per dir-ho metafòricament, es mastegava un odi i una ràbia que no sé com aquelles persones havien pogut contenir tant de temps"
  • 18:00 L'agent U41806Z diu que no recorda si l'acte de Fiscalia els autoritzava a confiscar propaganda d'un partit polític
  • 17:58 L'advocat de Jordi Cuixart Benet Salellas pregunta a l'agent U41806Z si els cartells requisats amb imatges del rei duien el logo de la Generalitat. El Guàrdia Civil admet que eren cartells que havia encarregat la CUP
  • 17:57 L'extrema dreta pregunta a l'agent U41806Z "si entre la massa de persones que va arremetre contra el seu equip" l'1-O "destacava alguna persona"
  • 17:55 L'agent U41806Z explica que la porta de l'Institut Quercus "estava tancada i hi havia gent a dins"
  • 17:54 Ara pregunta a l'agent U41806Z l'Advocada de l'Estat María Seoane
  • 17:52 L'agent U41806Z assegura que la situació l'ha afectat en "l'autoestima". Revela que va denunciar que el seu fill hagués de sortir a fer una protesta a l'Institut per l'1-O
  • 17:51 L'agent U41806Z relata que el primer agent que entrar va rebre el llançament d'una cadira i va caure
  • 17:50 Agent U41806Z: "Els Mossos d'Esquadra ens van demanar el mandat. Es van oposar físicament a què passéssim i van haver de ser apartats"
  • 17:48 Agent U41806Z: "Empenyien els agents amb puntades i cops de puny. Vaig patir esgarrapades i cops que no vaig denunciar"
  • 17:46 Agent U41806Z: "Vaig veure unes expressions d'odi i menyspreu que no havia vist enlloc i he estat en llocs que no vull ni anomenar". "No vaig veure pacifisme per enlloc"
  • 17:45 L'agent U41806Z que la intervenció a l'IES Quercus "va derivar en una violència inusitada"
  • 17:43 Agent U41806Z: "Porto molts anys de Guàrdia Civil i sé que algunes persones estaven avisant de l'arribada de la nostra caravana"
  • 17:35 Agent U41806Z: "Algunes caixes portaven el nom del client Global Solutions SL"
  • 17:33 L'agent U41806Z relata que també van trobar cartells i 'flyers' de les campanyes "Fem-los fora", amb imatges del rei, Rajoy, Pujol i Millet, entre altres, i "Pren partit"
  • 17:32 L'agent U41806Z explica que van requisar onze planxes per a cartells de "l'anunci de les vies del tren"
  • 17:30 Declara ara l'agent amb TIP U41806Z, que va participar en l'escorcoll a una impremta
  • 17:27 Marchena retreu a Solà que sotmeti el declarant a una confrontació de testimoni
  • 17:25 El sergent G37772B insisteix que al punt de votació "hi havia vuit Mossos" que, segons ell, van mantenir "una actitud passiva"
  • 17:24 El sergent G37772B reconeix que no va veure si l'agent lesionat a Sant Andreu de la Barca va estirar la persona que, segons ell, s'havia "abraonat" al Guàrdia Civil. Assegura que l'agent "va rebre una mossegada"
  • 17:20 El president de la sala, Manuel Marchena, posa traves a què l'advocat de Jordi Cuixart exposi una declaració al testimoni. Solà demana al tribunal que consti indefensió
  • 17:18 El sergent G37772B explica a l'advocat de Jordi Cuixart Àlex Solà que va prendre declaració a Enric Marí, comercial d'Artyplan
  • 17:16 El sergent G37772B explica que "hi va haver un detingut perquè es va abraonar damunt un agent i el va mossegar"
  • 17:15 El sergent G37772B reconeix que al punt de votació de l'1-O on va intervenir no hi havia gent "armada"
  • 17:14 El sergent G37772B reconeix que ningú va intentar treure-li les paperetes que havien requisat
  • 17:13 L'advocat Jordi Pina pregunta al sergent G37772B si va rebre agressions per part de les dues-centes o tres-centes persones que es van trobar assegudes a terra al punt de votació on va intervenir l'1-O
  • 17:12 A preguntes de l'advocat Xavier Melero, el sergent G37772B afirma que desconeixia la instrucció que en cas de trobar-se amb grans concentracions de persones s'havien de retirar a lloc segur i avisar els Mossos
  • 17:10 Sergent G37772B: "Vaig sentir que algunes persones donaven instruccions a la gent, com que no s'havia d'insultar i que calia estar callats. Hi havia tres persones amb samarretes liles que vam veure en altres punts de votació"
  • 17:08 Sergent G37772B: "No sé perquè la gent del poble es van comportar com a delinqüents. Fent el meu treball mai m'havien escopit"
  • 17:07 Sergent G37772B: "Vam patir tota mena d'agressions verbals i amenaces. Personalment no em van agredir però vaig patir un dany moral. El que m'ha quedat és com em miraven, no sé si amb menyspreu o odi"
  • 17:05 El sergent G37772B: "Vam assistir a una persona que s'estava marejant perquè faltava aire. Vam obrir les finestres"
  • 17:05 El sergent G37772B: "Quan finalment aconseguim entrar al local ens trobem un mur infranquejable de persones que ens impedia arribar al punt de votació. I totes ens estaven gravant"
  • 17:03 El sergent G37772B assegura que els Mossos d'Esquadra que hi havia es van mantenir a uns 40 metres de distància i no van intervenir
  • 17:03 Sergent G37772B: "El que més em va doldre és les mirades que ens feia la gent. Ens van escopir diverses vegades"
  • 17:02 El sergent G37772B explica que l'1-O va intervenir en un punt de votació a Sant Andreu de la Barca i que unes 15 o 20 persones se'ls van apropar corrent i els van insultar amb paraules com "assassins o fora les forces d'ocupació"
  • 16:59 El sergent G37772B relata que Òmnium era un client habitual i que disposava d'una "forma de pagament 13", però desconeix en què consistia
  • 16:57 El sergent G37772B assegura que el material requisat a Disnet era propaganda del referèndum
  • 16:56 El sergent G37772B explica que al magatzem els van rebre una responsable i un treballador de l'empresa, que els havia deixat preparats 11 palets amb material del referèndum
  • 16:56 El sergent G37772B també va participar a l'escorcoll de l'empresa Disnet
  • 16:55 Compareix a la Sala el sergent primer de la Guàrdia Civil G37772B
  • 16:54 El president de la Sala, Manuel Marchena, demana a l'Advocada de l'Estat que no pregunti al testimoni què pensava que volia fer l'empresa. María Seoane desisteix de l'interrogatori
  • 16:52 Tinent N310111H: "Els palets duien una adhesiu indicant l'empresa que havia fabricat els cartells, probablement Artyplan, i l'empresa que els havia de rebre, que era Disnet"
  • 16:51 El tinent N310111H precisa que els cartells confiscats eren "els de les vies del tren amb el logotip de la Generalitat"
  • 16:51 El tinent N310111H afirma que van acudir al lloc perquè els responsables de Disnet els van trucar per lliurar voluntàriament el material publicitari de l'1-O
  • 16:49 El tinent N310111H explica al fiscal Jaime Moreno va ser el cap de l'operatiu que va confiscar material publicitari del referèndum el 24 de setembre de 2017
  • 16:48 Ara compareix el tinent de la Guàrdia Civil amb TIP N310111H, que va participar a l'escorcoll de l'empresa Disnet. Respon en primer lloc a les preguntes de la Fiscalia
  • 16:43 L'agent G67504A explica que Alexis Serra va trucar als funcionaris que havien estat detinguts "dient que era cap del gabinet de Jordi Turull i que estaven convidats a un acte" al Palau de la Generalitat
  • 16:40 L'agent G67504A assegura, a preguntes de l'advocat Andreu van der Eynde que no és "informàtic", sap què són alguns termes com Proxy i VPN però no com funcionen
  • 16:38 L'agent G67504A assegura que Gómez tenia una relació "normal" amb càrrecs de la Generalitat
  • 16:36 L'agent G67504A explica, a preguntes de l'Advocada de l'Estat María Seoane, que Gómez es dedicava exclusivament a la posada en marxa i manteniment de la web del referèndum i ho feia amb mitjans de la Generalitat
  • 16:32 L'agent G67504A admet que no van tenir problemes per entrar i sortir dels escorcolls i afegeix que va participar en un parell de registres a la seu d'Òmnium i un altre a la seu d'Unipost d'Hospitalet, però en aquest no hi va participar activament
  • 16:30 Segons l'agent G67504A, Gómez va dir en una trucada a la seva dona que "el cens universal no funcionaria" i que s'hauria de fer "un referèndum seguint el model kurd"
  • 16:26 L'agent G67504A explica que el jutge havia prohibit a Gómez treballar en res relacionat amb el referèndum però assegura que l'1-O va realitzar diverses trucades per saber com estava funcionant la votació
  • 16:22 Agent G67504A: "Entre els dies 13 i 15 el grup de treball que hi havia a Londres va facilitar un proxi per vulnerar els controls. La foto que van enviar es va publicar al perfil de Twitter de Puigdemont"
  • 16:18 L'agent G67504A explica al fiscal l'escorcoll al despatx de José Manuel Gómez, del Cesicat i l'Administració Oberta de Catalunya (AOC). Segons l'agent, Gómez era "l'administrador" del web del referèndum.cat
  • 16:08 Es reprèn el judici de l'1-O amb la declaració de l'agent de la Guàrdia Civil TIP G67504A


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona