Política

Violència espiritualitzada

L’abstracció del concepte de violència en distints delictes per part del legislador provoca incertesa i arbitri judicial, com en el cas de la rebel·lió

Avui declaren els dos responsables de la Guàrdia Civil en els escorcolls d’Economia

El Tribunal Suprem reprèn avui el judici contra els independentistes catalans amb la declaració, com a testimonis, dels dos responsables de la Guàrdia Civil en els escorcolls al Departament d’Economia, el 20 de setembre del 2017. En els interrogatoris al cap del dispositiu judicial i al cap de seguretat tornarà el debat entre els límits del dret a la manifestació davant del compliment d’un mandat judicial, els escorcolls de quatre despatxos, que, tot i els retards, es van fer.

En les sis setmanes de judici, cap expert ha detectat les greus accions violentes o crides dels acusats a fer-les o a permetre-les que requereix el delicte de rebel·lió. Les “muralles humanes” contra escorcolls i als centres de votació de l’1-O, “les cares d’odi”, alguna escopinada, i una nova amenaça de mort, relatades per agents del cos armat no són suficients, asseguren els juristes. Així, com pot mantenir l’acusació de rebel·lió la fiscalia? El penalista i professor de dret penal a la Universitat de Barcelona (UB) Joaquim Bages Santacana exposa que el legislador quan va redactar el nou delicte de rebel·lió, en el Codi Penal del 1995, no va definir quins tipus de violència ni els mitjans de comissió que són necessaris per atacar el bé jurídic que es protegeix, que en aquest cas són els drets fonamentals que recull la Constitució, i per això la fiscalia i alguns jutges en fan una interpretació massa proteccionista.

Bages afirma que “la llei ha de definir la conducta prohibida amb la major previsió possible” perquè es garanteixi el principi de seguretat jurídica. Si el ciutadà no sap què és il·legal això li crea indefensió, i alhora resta eficàcia preventiva. Si el legislador penal és imprecís, els jutges i els tribunals cobreixen aquest buit amb la interpretació de la llei. Becaria en el segle XVIII ja alertava que cal posar límits a les facultats interpretatives de la llei. En el cas del delicte de rebel·lió, l’instructor del Suprem, Pablo Llarena, la sala de recursos i l’actual sala d’enjudiciament han creat aquesta interpretació del delicte, massa extensiva per alguns experts.

Els perills d’interpretació s’incrementen, segons Bages, perquè cada cop hi ha una major “espiritualització o volatilització” del concepte violència en distints delictes del Codi Penal. Ho desenvolupa en l’article Límites al desvanecimiento del tipo penal. Aproximación al concepto de violencia en la parte especial del Código Penal. “Actualment hi ha una devaluació del nostre ordenament fins a nivells d’incertesa premoderns com a conseqüència d’un ús desmesurat del casuisme i l’abstracció en la redacció d’alguns tipus penals”, hi escriu. I hi afegeix: “És cert que el terme violència no es pot objectivar de manera totalment descriptiva en incloure un important contingut normatiu social. Però això no pot comportar l’admissió d’un concepte tan indefinit segons el qual la violència equival a qualsevol acte que violenti la voluntat del subjecte passiu; és a dir, a qualsevol conducta que restringeixi la seva capacitat d’obrar.” En aquest cas, el penalista es refereix al delicte de coaccions, en el qual sosté que s’ha “normativitzat” com a violent el tall de subministrament elèctric o el canvi d’un pany en un pis. També exposa un cas més polèmic, com és l’ús de narcòtics per cometre un delicte: en els robatoris s’accepta que el seu ús és violència, mentre que en les agressions sexuals, per sotmetre a la víctima, no.

Física o psicològica

L’espiritualització del concepte violència evoluciona –continua– quan en els delictes, a més de la violència física, s’inclou la violència psicològica. Per Bages, el delicte de rebel·lió inclou la violència psicològica, que traduït al llenguatge penal serien les amenaces. Pel penalista, la violència necessària en el delicte de rebel·lió és que hagi de provocar en el govern la proclamació de l’estat de setge, que és la resposta més contundent que té. I en les amenaces, s’ha d’incloure un real i creïble ús de la violència.

La rebel·lió es qualifica amb els delictes anomenats d’activitat, no de resultat, ja que, si s’hagués d’esperar a ser consumat, els seus autors no podrien ser mai jutjats. Alhora és un delicte de perill abstracte, ja que recull actes tendents a capgirar l’ordenament constitucional i democràtic. També és pluripersonal; és a dir, no pot ser protagonitzat per una única persona.

El cul a terra

L’advocat manifesta que “per evitar una major distorsió del concepte violència física aquesta només hauria de comprendre actes actius, mai de resistència passiva”. És l’acció que van protagonitzar molts catalans el 20-S i l’1-O, i que per alguns agents que van declarar en el judici podrien haver comés el delicte de desobediència i fins i tot el d’atemptat a l’autoritat. “No són atemptat a l’autoritat aquelles conductes a través de les quals s’obstrueix la labor policial”, declara Bages, tot i que indica: “Els agents no han de ser vexats ni amenaçats.”

En el testimoni de la primera vintena d’agents, la setmana passada, semblava que el Suprem estigués jutjant la mobilització civil. Per això, les defenses insisteixen que aquest judici va de drets més que de fets. Tampoc obliden que el jutge Marchena va ser el ponent que va tombar l’absolució i va imposar una condemna de tres anys de presó a vuit joves en la protesta al Parlament, en castigar uns escratxes a diputats com un delicte contra les institucions de l’Estat.

Per Bages, en el delicte de rebel·lió “no és suficient l’aprovació d’unes lleis inconstitucionals”, ja que aquestes han estat neutralitzades pel TC, “ni tampoc amb el suport de grans manifestacions”. Considera que els partidaris d’“exagerar els riscos de desprotecció del bé jurídic”, evidencien el desconeixement d’altres recursos no penals (com el155), i que “en un estat de dret com l’espanyol els comportaments per abolir la Constitució són reduïts, fins i tot amb militars”.

Un fiscal resumeix així l’actual situació: “Convocar un referèndum no és delicte i el que s’està jutjant al Suprem és el camí per dur-lo a terme.”

  • 14:21 Se suspèn la sessió fins a un quart de cinc de la tarda
  • 14:18 Pregunta l'advocat Mariano Bergés
  • 14:17 Capità de la guàrdia civil C57393S: "No sé quants ciutadans van ser ferits el 1-O"
  • 14:16 Capità de la guàrdia civil C57393S: "El Diplocat forma part de la xarxa de la conselleria d'exteriors"
  • 14:12 Capità de la guàrdia civil C57393S: "No em consta com va funcionar la cadena de comunicació amb els comanaments"
  • 14:10 Capità de la guàrdia civil C57393S: "No, no tinc experiència en manifestacions de masses. Sí que en tinc en els assetjaments als cuartels"
  • 14:09 Capità de la guàrdia civil C57393S: "No recordo si hi va haver llançaments de més d'una ampolla d'aigua"
  • 14:08 Capità de la guàrdia civil C57393S: "La decisió de no traslladar els investigats als escorcolls la vaig prendre jo"
  • 14:06 També interroga l'advocat Xavier Melero
  • 14:01 Pregunta ara l'advocat Francesc Homs
  • 13:56 Capità de la guàrdia civil C57393S: "A partir de certa hora ja no vam identificar la gent que entrava a Economia"
  • 13:56 Capità de la guàrdia civil C57393S: "No sé si la massa va organitzar un concert"
  • 13:55 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Alguns podien entrar i sortir, nosaltres només vam poder entrar"
  • 13:54 Capità de la guàrdia civil C57393S: "A la matinada, els treballadors d'Economia no estaven al seu lloc de treball, deambulaven per allà"
  • 13:52 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Sé que la convocatòria es va fer via Twitter"
  • 13:51 Capità de la guàrdia civil C57393S: "No sé les persones concretes que van atacar els vehicles policials"
  • 13:50 Torn de preguntes per l'advocat Andreu Van den Eynde
  • 13:49 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Quan la secretària judicial va demanar un helicòpter jo vaig riure"
  • 13:47 Capità de la guàrdia civil C57393S: "No es podien deixar abandonades les armes que hi havia en els vehicles"
  • 13:45 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Ens telefonaven familiars nostres preocupats per la situació, fins i tot plorant"
  • 13:44 Capità de la guàrdia civil C57393S: "No recordo que amb Mireia Boya entrés també Lluís Llach"
  • 13:42 Capità de la guàrdia civil C57393S: " No vaig recriminar a la intendent Laplana que Sánchez fos l'interlocutor amb la Guàrdia Civil"
  • 13:41 Marchena diu a Pina que no té cap sentit preguntar si el testimoni va veure gent amb flors
  • 13:40 Capità de la guàrdia civil C57393S: "A la reunió de les 14:00h volia entrar gent de l'ANC i se'ls va dir que no ho fessin. Hi va haver moltes reunions i es perd el sentit del temps" "
  • 13:39 Capità de la guàrdia civil C57393S: "El senyor Sànchez no era ningú per a gestionar amb nosaltres mesures de seguretat"
  • 13:38 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Em sembla esperpèntic haver de gestionar la seguretat amb el president d'una associació"
  • 13:37 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Recordo un membre de l'ANC parlava amb agents de la Guàrdia Civil, però no recordo el nom"
  • 13:34 Capità de la guàrdia civil C57393S: "El tinent cap de seguretat em va dir que els cotxes estaven oberts perquè s'havia llençat un con que hi havia dins"
  • 13:32 Capità de la guàrdia civil C57393S: "No sé perquè els agents que estaven a la porta no va fer baixar la gent dels vehicles"
  • 13:29 Capità de la guàrdia civil C57393S: " Sempre aparquem al carrer. No vaig pensar que seria millor aparcar els vehicles a l'interior del pàrquing"
  • 13:26 Ara interroga l'advocat Jordi Pina
  • 13:25 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Abans que Sànchez i Cuixart algú més havia pujat als cotxes de la guàrdia civil. No sé qui va ser el primer"
  • 13:24 Capità de la guàrdia civil C57393S: "No em van dir el contingut del missatge de Cuixart i Sànchez a la gent des de dalt dels cotxes"
  • 13:23 Capità de la guàrdia civil C57393S: "No vaig sentir cap actuació musical però sí càntics d'Els Segadors"
  • 13:22 Capità de la guàrdia civil C57393S: "No recordo la quantitat de material que es va intervenir". Segons l'advocada només era una caixa
  • 13:21 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Ella va decidir marxar amb els mossos pel teatre, després de diverses trucades"
  • 13:20 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Li vaig explicar les opcions de sortida a la secretària judicial una vegada. Les opcions eren que es podia sortir per un passadís, que nosaltres no vèiem segur"
  • 13:18 Capità de la guàrdia civil C57393S: "En aquella situació tot era informal, no hi havia cap reunió formal"
  • 13:16 Capità de la guàrdia civil C57393S: "No em va arribar la informació que desconvocaven la concentració"
  • 13:15 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Cap a les 12 em van dir que Cuixart i Sànchez van pujar sobre els vehicles i es van dirigir a la gent"
  • 13:15 Capità de la guàrdia civil C57393S: "No vaig sentir els consells que Cuixart va donar a la gent"
  • 13:14 Capità de la guàrdia civil C57393S: "A la matinada encara hi havia funcionaris, era sorprenent. De la conselleria entrava i sortia gent de forma continuada"
  • 13:12 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Les decisions es prenien a un nivell superior al meu"
  • 13:09 Capità de la guàrdia civil C57393S: "No se'm va identificar ningú com a escortes dels Mossos"
  • 13:06 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Només vaig parlar amb Jordi Cuixart en una ocasió. No va ser una conversa gaire llarga i no recordo que em digues que desconvocarien la manifestació "
  • 13:01 Capità de la guàrdia civil C57393S: "A la conselleria hi anava entrant gent, però no van interferir en l'escorcoll"
  • 12:57 Capità de la guàrdia civil C57393S: "El tema de les armes les vaig parlar amb la intendent Laplana. Pel que em van comunicar, eren de munició real"
  • 12:54 Capità de la guàrdia civil C57393S: "No sé quantes vegades vaig parlar amb la intendent dels Mossos, potser més de cinc. Amb ella vam parlar sobre fer un cordó de seguretat"
  • 12:52 Capità de la guàrdia civil C57393S: "No recordo si Laplana anava acompanyada ni si portava d'uniforme"
  • 12:49 Marina Roig demana que es pugui veure un vídeo. Marchena li recorda que ja ha dit que no i l'advocada fa constar la seva protesta
  • 12:48 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Amb Cuixart vaig reunir-m'hi a la planta baixa, però no al vestíbul"
  • 12:45 Capità de la guàrdia civil C57393S: "El primer que vam fer quan vam entrar a Economia va ser anunciar que hi faríem un escorcoll"
  • 12:44 Capità de la guàrdia civil C57393S: "La interlocutòria especificava com havia de ser la confiscació de material dels despatxos"
  • 12:41 Capità de la guàrdia civil C57393S: "La meva participació va començar amb la investigació del referèndum, posterior a la organització"
  • 12:40 Respostes del guàrdia civil a les dues primeres preguntes de la defensa: "No ho recordo"
  • 12:38 Per les defenses interroga Marina Roig, advocada de Jordi Cuixart
  • 12:37 Torna a començar la sessió d'avui del judici
  • 12:03 Parèntesi en el judici de 30 minuts, segons ha decretat Marchena
  • 12:01 L'advocat pregunta per la possible compra d'armes o l'interès "d'una potència estrangera", en els documents incautats. "No ho recordo", respon el testimoni
  • 11:59 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Estaven preocupats per controlar el territori el 2 d'octubre, en els documents que vam trobar. Es preguntaven sobre si els Mossos respondrien o no"
  • 11:56 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Temia per la seguretat personal dels dos agents de la Guàrdia Civil que van romandre a l'entrada de la conselleria fins a la nit"
  • 11:54 Capità de la guàrdia civil C57393S: "No hi va haver cap agressió, però els crits, amb insults i amenaces, se sentien perfectament. No vaig escoltar cap amenaça de mort"
  • 11:53 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Els Mossos ens van presentar Sànchez i Cuixart com a 'mediadors amb la massa'"
  • 11:51 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Sànchez donava instruccions i la intendent dels mossos les acatava"
  • 11:51 L'advocat de Vox vol fer dir al testimoni que Jordi Sànchez "liderava la massa"
  • 11:49 Pregunta ara l'advocat del partit d'extrema dret Vox
  • 11:47 Capità de la guàrdia civil C57393S: "El registre de voluntaris el fa sevir habitualment la Generalitat, però pel referèndum se'n va crear un d'específic"
  • 11:44 Capità de la guàrdia civil C57393S: "La comitiva judicial hauria pogut fer servir un passadís de voluntaris en cas d'anar amb vehicles, però no pas a peu com li demanava Jordi Sànchez"
  • 11:43 Capità de la guàrdia civil C57393S: "No vaig veure que la intendenta Laplana demanés a Jordi Sànchez que desconvoqués la concentració"
  • 11:42 Capità de la guàrdia civil C57393S: "La intendent Laplana em va dir que parlava amb els seus superiors, però no va especificar si aquest era Trapero"
  • 11:41 L'advocada de l'estat torna a fer explicar al testimoni com va anar l'escorcoll i la mobilització ciutadana a la conselleria d'Economia
  • 11:38 Interroga ara l'advocada de l'estat
  • 11:37 Capità de la guàrdia civil C57393S: "A partir del 27-O es va rebaixar molt la tensió"
  • 11:36 Capità de la guàrdia civil C57393S: "El dia 1-O es van produir incidents a tot arreu on va actuar la Guàrdia Civil, una vuitantena d'indrets"
  • 11:34 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Es van succeir assetjaments a unes 25 casernes de la guàrdia civil on hi viuen famílies"
  • 11:33 Capità de la guàrdia civil C57393S: "A partir del 6 de setembre va començar la mobilització social i els incidents"
  • 11:31 Capità de la guàrdia civil C57393S: "En un correu Romeva deia que el Diplocat es coordina des d'Exteriors i forma part de l'estratègia internacional de la Generalitat"
  • 11:29 Capità de la guàrdia civil C57393S: "També vaig participar a l'anàlisi dels correus de Romeva. Hi havia correus amb el Diplocat"
  • 11:27 Capità de la guàrdia civil C57393S: "En l'escorcoll al Diplocat hi vam poder trobar els costos de l'estada a Catalunya dels observadors"
  • 11:24 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Va participar en l'entrada i escorcoll a la seu del Diplocat. Hi vam trobar un informe de cinc pàgines dels observadors internacionals"
  • 11:20 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Es va decomissar també un document amb mesures a aplicar a partir del 2 d'octubre per activar la independència. En aquest document es feia esment del paper mobilitzador de l'ANC"
  • 11:16 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Hi havia un total de 176 mesures per la independència que estaven distribuïdes entre els diferents departaments de la Generalitat"
  • 11:12 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Al despatx de Lluís Salvadó vam trobar un informe amb més de 150 mesures per a constituir la República Catalana"
  • 11:10 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Es va fer una diligència al jutjat 13 on es va veure que les cartes trobades a Unipost coincidien amb la base de dades analitzades"
  • 11:05 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Les campanyes publicitàries de l'1-O s'havien de finançar amb els fons de contingència de la Generalitat"
  • 11:05 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Vam trobar cinc notes de lliurament i factures proforma de departaments de la Generalitat a la seu d'Unipost a Terrassa"
  • 11:03 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Hi havia un acord de govern, en el qual els consellers es comprometien a fer tot el possible perquè l'1-O es podés fer"
  • 10:58 Capità de la guàrdia civil C57393S: "També vaig participar en les diligències per malversació relacionades amb els preparatius del referèndum"
  • 10:57 Capità de la guàrdia civil C57393S: "No ens vam atrevir a exercir el nostre dret de lliure circulació. Ens haurien triturat"
  • 10:55 Capità de la guàrdia civil C57393S: "En condicions normals, a dos quarts de deu ja hauríem pogut sortir. Hi havia un risc objectiu i evident si sortíem pel cordó"
  • 10:53 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Les armes estaven intactes dins els vehicles, tal i com vam constatar"
  • 10:52 Capità de la guàrdia civil C57393S: "La secretària judicial ens va dir que volia que marxéssim tots junts. Més tard els mossos li van oferir marxar pel teatre, nosaltres li vam desaconsellar per se'n va anar"
  • 10:49 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Des del hall vaig veure que la multitud estava enfonsant la porta. Des de dins vam aguantar-la per impedir-ho"
  • 10:47 Capità de la guàrdia civil C57393S: "No vaig sentir els senyors Sànchez i Cuixart, però em van dir que s'havien enfilat als vehicles"
  • 10:46 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Cap a les 12 van desconvocar la massa des de dalt els vehicles. Els cotxes no era el millor lloc per dirigir-se a la multitud"
  • 10:45 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Entre dos quarts i les 10 la comitiva judicial ja estava llesta per sortir d'Economia"
  • 10:43 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Sànchez em va dir que hi havia 45.000 persones concentrades"
  • 10:42 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Alguns mossos ja van dir que també era perillós per ells si sortien pel passadís. Una agent dels Mossos va dir 'esteu bojos? Si sortiu amb les capses de les evidències us maten' "
  • 10:40 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Vaig parlar amb Cuixart i Sànchez a dos quarts de deu del vespre, quan ja gestionàvem la sortida. Ens van dir que farien un passadís, protegits pels Mossos. Va ser el primer cop que veia a Cuixart"
  • 10:38 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Van entrar dues diputades de la CUP i es van asseure a terra. Una d'elles era Mireia Boya"
  • 10:37 Capità de la guàrdia civil C57393S: "A Junqueras l'acompanyaven 4 guardaespatlles"
  • 10:36 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Cap a les 17h em comuniquen que Junqueras estava a l'edifici. Vaig baixar al hall i el vaig veure, i a la senyora Forcadell estava fora"
  • 10:34 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Ningú de nosaltres va gosar sortir a comprar menjar. Va ser una agent dels mossos que ens el va portar"
  • 10:32 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Un sargent de la BRIMO ens va dir que no veia possible de fer un cordó policial en aquelles circumstàncies"
  • 10:31 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Jordi Sànchez deia que era col·laborador però no acceptada les nostres propostes. No ens va dir en cap moment que intentaria desconvocar la concentració"
  • 10:29 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Sànchez es negava a deixar passar policies uniformats i vehicles policials. Només proposava un passadís per accedir a peu i amb agents de paisà"
  • 10:27 Capità de la guàrdia civil C57393S: "La intendent dels Mossos acceptava totes les propostes del senyor Sànchez"
  • 10:26 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Sànchez ens oferia un cordó de voluntaris per permetre l'entrada dels detinguts, a peu i amb els detinguts passant enmig de la massa de manifestants"
  • 10:25 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Cap a la 1 va venir Jordi Sànchez amb un mosso de l'equip de mediació i em va dir que era l'interlocutor vàlid dels manifestants"
  • 10:22 Capità de la guàrdia civil C57393S: "El que em preocupava dels vehicles és que hi havia armes. Els havien obert i agafat un con de dins per llençar-lo als policies"
  • 10:21 Capità de la guàrdia civil C57393S: "La meva valoració, en aquell moment va ser que allò era una bogeria. Vaig tornar a demanar a la intendent dels Mossos que actuessin i em va respondre que ja ho valorarien"
  • 10:19 Capità de la guàrdia civil C57393S: "Cap a les 10 del matí em comuniquen que Jordi Sànchez estava al carrer i que s'havia dirigit als concentrats"
  • 10:16 Tinent de la guàrdia civil C57393S: "Vaig demanar que els Mossos intervinguessin per allunyar la gent. La intendent em va dir que no hi havia motius de seguretat ciutadana per a fer-ho. Jo em vaig indignar"
  • 10:13 Tinent de la guàrdia civil C57393S: "Quan vam arribar només hi havia una parella de Mossos. Cap a les 9 del matí va aparèixer a la conselleria la intendent Laplana"
  • 10:12 Tinent de la guàrdia civil C57393S: " A dos quarts de deu ja hi havia una multitud cridant, proferint insults i amenaçant"
  • 10:09 Guàrdia civil C57393S: "Hi havia gent cridant i intimidant. Fins i tot n'hi havia pujats als cotxes"
  • 10:08 Guàrdia civil C57393S: "No vam poder portar els detinguts a la conselleria d'Economia a causa de la gentada concentrada davant"
  • 10:04 El primer en declarar és el guàrdia civil amb TIP C57393S
  • 10:03 Declaren dos tinents de la Guàrdia Civil responsables de la comitiva judicial i de la seguretat durant els escorcolls el 20-S a la conselleria d'Economia. El seu testimoni és especialment important per a les defenses de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart
  • 10:03 Comença la sessió d'avui del judici
  • 09:35 Els observadors internacionals al judici fan avui una conferència de premsa a Barcelona
  • 08:34 Els fiscals que faran els interrogatoris avui són Javier Zaragoza i Jaime Moreno

La sedició abans del 20-S

Una de les incongruències posades sobre la taula dels set magistrats del Suprem per les defenses és que la Guàrdia Civil, sota les ordres del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, investigava el govern pels delictes de malversació, desobediència, prevaricació i també pel de sedició, des del març del 2017; és a dir, abans de la gran manifestació del 20 de setembre a Economia i en d’altres escorcolls. La fiscalia sosté que les mobilitzacions del 20-S van formar el delicte de sedició, per això en la causa contra la cúpula dels Mossos d’Esquadra a l’Audiencia Nacional acusa de sedició i no de rebel·lió la intendent Teresa Laplana.

Ho podrà explicar demà al tinent coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena, cap de la investigació judicial, com també de les que tenia des del 2016 la fiscalia de l’Audiencia Nacional (el contracte a IBM de la Hisenda catalana) i la fiscalia de Catalunya, acció il·legal si ja estava judicialitzat. Baena és autor d’atestats salpebrats amb opinions, i segur que li preguntaran si s’amagava sota el nom de Tàcito a les xarxes socials per burlar-se del govern català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona