Política

El gabinet de May conspira per fer-la fora a canvi que el partit aprovi el ‘Brexit’

Creuen que aquesta és l’única manera de desbloquejar la situació

El substitut podria ser David Lidington, viceprimer ministre ‘de facto’

Theresa May podria tenir les hores comptades. Múltiples filtracions del seu gabinet apunten que la seva dimissió seria imminent. Fins a onze ministres ja li haurien comunicat que li estan buscant un relleu, segons el Sunday Times. L’estratègia seria garantir el suport de les faccions europeista i dura a favor del Brexit del partit al seu acord a canvi que cedeixi pas a un nou líder per a la següent fase de les negociacions amb la Unió Europea (UE).

Estan molestos per com ha portat les negociacions amb la UE i pel discurs que va fer culpant el Parlament per la pròrroga. “És el mateix que va passar amb Margaret Thatcher. Un a un li van anar dient que s’havia acabat”, va declarar el diputat tory Nigel Evans. “Tothom se sent traït. El govern està paralitzat. La confiança en la democràcia s’està esfondrant –va dir George Freeman, diputat tory i exassessor de May–. No podem seguir així. Necessitem un nou primer ministre que pugui construir una mena de coalició per a un pla B.”

L’elegit per reemplaçar May seria David Lidington, actual viceprimer ministre de facto, europeista, amb un paper no gaire destacat, però molt respectat dins del partit per totes les faccions. Es convertiria en líder interí fins que es puguin organitzar unes primàries. Hi ha consens que la seva dimissió és l’única manera de desbloquejar la paràlisi provocada pel Brexit, però no és clar com i quan fer la transició. Els euroescèptics del gabinet temen que Lidington negociï amb laboristes per buscar en el Parlament altres majories que podrien allunyar-los del Brexit i prefereixen un ministre a favor del Brexit, com ara Michael Gove. Aquesta setmana, es podrien fer una sèrie de votacions per buscar majories alternatives en el Parlament, o bé a través d’una esmena laborista-conservadora que es votarà avui, o a través d’una decisió del govern que encara no s’ha produït pel bloqueig dels pro Brexit. Es votarien fins a sis alternatives –no vinculants– a l’acord de May: un Brexit sense acord, un acord de lliure comerç estàndard, l’acord de May més la unió duanera, l’acord de May més la unió duanera i el mercat únic, un segon referèndum i la revocació de l’article 50.

El complot que s’està produint en el gabinet de May posa de manifest que el Brexit respon a interessos partidistes, ja que s’està negociant que els diputats que s’oposen a l’acord passin a donar-hi suport si se’n va May sense noves concessions de la UE, que semblava el principal escull. Amb el vot a favor de tot el grup parlamentari tory i dels pro Brexit laboristes no dependrien dels deu diputats unionistes nord-irlandesos, que rebutgen frontalment l’acord.

Encara no se sap si es votarà l’acord de la primera ministra demà, dimarts. May va dir als seus diputats que no la celebraria si no estava segura que la podia guanyar i, de moment, no en té cap possibilitat. Qualsevol cosa pot passar aquesta setmana. Fins i tot el ministre de Finances, Philip Hammond, va dir, ahir, que “un segon referèndum seria una opció perfectament coherent” després de la manifestació de diumenge, que va reunir un milió de persones a Londres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA