Política

El Parlament vol el seu ‘Brexit’

La cambra buscarà majories alternatives al pla de May per abandonar la UE

La primera ministra descarta sortir sense cap acord i insinua que s’haurà de demanar una pròrroga llarga als Vint-i-set

El Parlament britànic va aprovar ahir a les 11 de la nit –i només per una diferència de 27 vots– una esmena laborista-conservadora que li permetrà agafar el control del Brexit, després d’una forta rebel·lió tory contra May, que havia ordenat votar en contra de la proposta. Tres secretaris d’estat ja havien dimitit ahir a l’hora de tancar aquesta edició.

Aquesta esmena permetrà organitzar, demà, una sèrie de fins a set vots indicatius per buscar majories alternatives a l’acord de May i que inclouran la revocació del Brexit o el segon referèndum.

Les votacions de les esmenes es van produir després que May comparegués al Parlament per primer cop des de la cimera europea de dijous passat, per admetre que no té encara prou suport per tirar endavant el seu acord. La líder dels unionistes nord-irlandesos, Arlene Foster, li va reiterar ahir que no ha canviat de posició i que mantenen el vet al seu acord. Però May no es rendeix i ho continuarà intentant.

Si finalment no se’n sortís aquesta setmana, aleshores tindrà fins al 12 d’abril per oferir a la UE un pla alternatiu o es produirà un Brexit sense acord.

Ahir la primera ministre va tornar a canviar el seu discurs i va descartar el Brexit sense acord, l’única alternativa que havia donat fins ara, “llevat que aquesta cambra m’indiqui el contrari”. Va esgrimir que una ruptura abrupta posaria en risc la unitat del país. En qualsevol cas, es manté com a única alternativa per defecte. En canvi, va dir que el més probable és que haguessin de demanar una pròrroga llarga a la UE, el que ella va anomenar “un Brexit lent”, tot i que això els obligaria a presentar-se a les eleccions europees de finals de maig.

La UE, però, no acceptarà una pròrroga prolongada si May no proposa un pla B que en aquests moments no té i que sembla que no tingui intenció de buscar. Ahir va dir que s’oposava a les votacions de plans alternatius i va ordenar al seu grup parlamentari votar en contra de les esmenes presentades a la tarda. “Aquests vots poden portar uns resultats innegociables amb la UE”, va advertir.

Ambient conspiratiu

Malgrat això, May va afirmar que permetria fer votacions alternatives demà encara que no s’aprovés l’esmena, però que no es podia comprometre a implementar els resultats. L’últim cop que es van fer servir vots indicatius al Parlament va ser el 2003, quan es van presentar als diputats set opcions per reformar la cambra alta, però no van permetre trobar cap solució. El líder laborista, Jeremy Corbyn, va dir que el seu partit donaria suport a l’esmena i que “és hora que el Parlament agafi el control” del Brexit. May va comparèixer a la cambra a la tarda, després de presidir una reunió especial del gabinet al matí enmig de la conspiració d’una desena de ministres per derrocar-la. May ha perdut la confiança dels ciutadans, del Parlament i de bona part del seu govern. El problema és que en el Partit Conservador no saben com canviar de líder ni com sortir de la situació en què estan.

Els euroescèptics tories, que s’oposen a l’acord de May, li haurien ofert votar-hi a favor a canvi que ella cedís el seu lloc a un altre líder per a la propera fase de les negociacions. “Tindríem més confiança en la pròxima etapa del procés si tinguéssim un nou líder que cregués més en el Brexit i les seves implicacions”, va declarar ahir John Wittingdale, membre del Grup de Reforma Europeu (ERG), la facció antieuropea tory.

El totpoderós titular de Medi Ambient, Michael Gove, un dels que sonen per succeir May, va reclamar el suport al pla de la primera ministra. Per la seva banda, l’exministre Boris Johnson va acusar la premier de “gallina”, en la seva columna setmanal al Daily Telegraph, i va qualificar d’“escàndol” que el país no sortís de la UE el 29 de març, en la data inicialment prevista.

“És hora que la primera ministra canalitzi l’esperit de Moisès i que digui al faraó de Brussel·les ‘deixa anar el meu poble’”, va escriure Johnson. “Estem governats per idiotes que només parlen amb altres idiotes i no saben que són idiotes”, va lamentar la diputada laborista Jess Phillips.

LES FRASES

Aquests vots [opcions alternatives al seu pla de ‘Brexit’] poden dur a resultats innegociables
Theresa May
PRIMERA MINISTRA BRITÀNICA
És hora que el Parlament agafi el control de la situació
Jeremy Corbyn
LÍDER LABORISTA BRITÀNIC

Malestar dels nord-irlandesos

Daniel Postico

La decisió de la primera ministra de descartar la sortida sense acord “perquè Irlanda del Nord no està preparada per a aquest escenari” va enfurismar el Partit Democràtic Unionista (DUP), els socis nord-irlandesos de May. Nigel Dodds, el cap del grup parlamentari del DUP , la va atacar durament pel fet de no tenir a punt cap pla. Fins ahir havia dit que l’única alternativa era un Brexit sense acord “però avui [ahir] –va dir Dodds– li hem sentit dir per primer cop que vol demanar una pròrroga”. “Per què no ha fet els preparatius necessaris?”, li va preguntar. I hi va afegir: “Per què necessitem dues setmanes més? Què passarà en aquestes dues setmanes que no hagi pogut passar ja?” Dodds va expressar el seu malestar per les dues setmanes extres que la UE havia donat a May més enllà del 29 de març, la data fixada per sortir de la UE. També li va advertir que si aquesta era un altre estratagema per obligar-los a votar a favor del seu acord, que se n’oblidi, perquè no ho faran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona